Tillykke, Osama

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Fødselsdagssange bliver der ikke nogen af. Heller ikke festlig musik eller skud i luften. Når Osama bin Laden om cirka en time pakistansk tid kan fejre sin 50 års fødselsdag bliver det i stilhed - sandsynligvis i en bjerghule eller et lerklinet hus i Pakistans bjergrige grænseregion.

Faktisk ved vi ikke helt, om Osama overhovedet er i live, men de fleste efterretninger tyder på, at han gemmer sig et sted i Waziristan. I fem år har USA forsøgt at fange ham - død eller levende - og han har uafbrudt indtaget førstepladsen over FBI s Most Wanted Terrorists.

Nu fejrer fundamentalistiske islamister ikke fødselsdage i særlig stor stil generelt, så bin Laden er nok ikke så ked af, at han ikke kan skrue op for musikken og tænde for de kulørte lamper af frygt for USA s satellitter. Tværtimod har Osama bin Laden grund til at være glad.

Som 50-årig kan han se tilbage på en kamp, hvor islamismen står stærkere end nogensinde, og Vesten frygter terrorisme som aldrig før. Han har godt nok mistet mange af sine mænd i Afghanistan, og mange af hans baser er jævnet med jorden.

Til gengæld er han blevet et ikon. Et symbol for uintegrerede islamister og fundamentalister verden over. Et brand der kun overgås af Coca-Cola, Google og et par andre.

Tidligere på dagen snakkede jeg med Lars Erslev Andersen, der har forsket i terrorisme i mange år. Som han sagde:

"Osama bin Laden har fået en status som få partisaner ellers har haft - som en Che Guevara for islamister. Han er den enkeltperson, som har bidraget mest til stigningen inden for jihadismen (retning, der opfordrer til hellig kamp for islam, red.). Hvis han bliver slået ihjel, vil han leve videre som martyr. Jeg tror, han er godt tilfreds med sin rolle som inspirator for terrorister verden over."

USA har optrappet jagten på Osama, men det er i virkeligheden ligegyldigt, om han bliver fanget. Den værste fødselsdagsgave, vi kan give til Osama bin Laden, er i stedet at få forbedret forholdet mellem muslimerne og os andre . Og vise Osama, at hellig krig ikke har nogen fremtid.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.