Til Fjernøsten med Regel-Danmark

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Det er, når man rejser rundt i verdens kaos, at man opdager, hvor mange regler vi rent faktisk er spændt op med i lille, nøjeregnende Danmark.

I sidste uge landede jeg for eksempel i Bangkok, og allerede fra man sætter sig ind i de små taxi-knallerter, de kalder tuc-tuc’er, forstår man, at anarkiet hersker - i hvert fald på gadeplan.

I flyveren var der stadig visse regler, hvilket en tatoveret tyrenakke (af skaldet dansk race) fik at mærke, da han på et tidspunkt ikke længere kunne styre Thai Airs venlige tilbud om fri bar.

Manden sad to sæder foran os og var vældig flink - i starten. Tilbød min lille søn dåsecola og skålede med alle dem, der kom til at kigge på ham. SCCHHÅÅÅÅL!

To timer senere, da de fleste puttesov i natbelysningen, greb strømmen af gratis sprut for alvor fat i tyrenakken. Pludselig rejste han sig og gav en uventet voldsom krammer til en decideret skræmt thaikvinde på sædet foran.

Dernæst ned igen og støvlerne op på nakkestøtten til et dansk par med en baby i favnen.

Abeagtige udbrud, ingen kunne tyde. Flagrende arme. Øjne i turbulens.

Folk på de nærmeste sæder flygtede bogstaveligt talt op på 1. klasse, mens en myndig steward forsøgte at forklare tyrenakken ”how to behave”.

”Fuck you,” lød svaret.

“What did you say? I will alarm the Bangkok Police,” advarede den ellers pænt beherskede steward.

Så raserede vores landsmand baren.

Ja, faktisk sad han først lidt og græd derude, mens alle os medpassagerer kiggede på hinanden og håbede, han ville tude sig selv i søvn.

Og så væltede han ellers rundt i korridorerne og rev løse ting med sig, hvorefter stewarden over højttaleranlægget efterlyste politimænd - eller bare nogle almindeligt stærke mænd, der ville hjælpe med en uregerlig passager.

Der gik ikke fem sekunder, før 30 veltrænede voksne og en civil dansk betjent i en tætsiddende lycratrøje havde fået møvet sig ud af sædet og nedlagt den to meter høje tyr. Så var han i håndjern.

Jeg nævner kun historien om den tatoverede tyrenakke for at understrege, at selv om der ikke er regler for, hvor fuld man må blive på et fly på vej til fjernøsten, så er det ’no prob’.

Bliver det for meget, skal fællesskabet nok reagere over for de uregerlige. Det lunede i den grad at se unge mænd stå sammen på tværs af landegrænser for at bagbinde en stiv psykopat.

Skulle Thai Air droppe den frie alkohol på grund af de tatoverede tyrenakker?

Nej da. Den slags får lov at pleje deres tømmermænd i et thailandsk fængsel. Og at dømme efter ansigtsudtrykket på de politifolk, der slæbte af sted med den drukramte dansker, blev det ’one night in Bangkok’, han aldrig vil glemme.

Nå, men tilbage til reglerne. Man må - som i Thai Airs bar - stole på det bedste i folk. Selv om tab af kontrol kan medføre kaos. Men hvilket kaos!

Tag nu østerlændingernes helt igennem desorganiserede færdselssituation, hvor man sidder hele familien bag i en tuc-tuc, der kører i den gale vejbane, mens knallerterne tager den hen ad fortovet og bilerne skiftes til at køre ind foran hinanden i et helt igennem uoverskueligt trafikalt gedemarked.

Rendyrket anarki. I’m lovin’ it!

For man føler sig sært nok tryg, velvidende at der sker en del ulykker hernede.

Uheld sker jo alle vegne - også i Danmark, hvor vi har den modsatte form for færdsels(u)orden.

Men man savner ikke just sit hjemlands selvudråbte politibetjente. De der selvretfærdige bilister, som er så typisk danske og gerne spærrer motorvejens overhalingsspor med sølle 110 kilometer i timen.

Fordi, de har loven på deres side. Fordi de har ret.

Ligesom de familiefædre, der engang jagtede mig rundt på Frederiksberg, fordi jeg tillod mig at liste min Volvo mod ensretningen på deres åh så trygge villavej.

Jeg burde have bakket over deres alt for små sko.

Jo, det er danskerne og alle vores regler, der er blandt klodens mest vanvittige indfald.

Ligesom den hjemlige lov, der siger, du kan få en bøde for ikke at have en færdselstrekant bag i din bil, hvis du bliver indblandet i en ulykke - selv om trekanten ikke er lovpligtig i din bil under almindelig kørsel.

Det er indbegrebet af dansk hovsa-justits.

Vi har altid en regel, og hvis den regel ikke er lang nok, så finder vi på en ny regel, der hermed forlænger den gamle regel.

Hvorfor det også er umuligt at møde gadekøkkener i Danmark - i modsætning til østens mildest talt farverige udbud af alt fra kakerlak til kylling, udskåret, stegt og
serveret på fortovet til dem, der har mod på en eksotisk oplevelse?

Det er op til dig og din mavefornemmelse! Ud fra princippet om sund fornuft.

I Danmark bestemmer staten, hvad der er sund fornuft, og derfor hersker Steff/Houlberg i vores kulinariske gadebillede.

Pølsevogne og grillbarer med de samme remouladefedtede fotografier af pølser og pomfritter og plasticburgere i lange, uskønne baner.

Er det virkelig det, vores turister skal mødes med?

Fedt og pølseskind. Eventuelt pizza med kødsovs og foruroligende billig rullekebab i den ene jammerligt indrettede ædebule efter den anden.

Vorherrebevares!

Fattig er kun et taktfuldt ord, når det gælder den mad, vi gerne vil vise frem i vores land - som ellers pt ligger inde med verdens bedste restaurant.

Det kan godt være, at Noma lever stort på at servere hestemuslinger med mælkeskind til millionærer, men det danske gadekøkken er generelt i koma. På grund af regler, levnedsmiddelkontrol og hygiejneklausuler af enhver utænkelig art.

Sælg en hjemmebagt æbletærte og en kop kaffe foran din gadedør, og du overtræder med garanti en lov af en slags.

Forbud er nemlig sund fornuft, i dansk forstand.

Der er ikke noget at sige til, at Østen virker så fri og eksotisk, når man først er landet sikkert hernede.

Nå, men jeg skal ud og køre vildt på den sjove måde - for at æde af et nyt og spændende gadekøkken. Det er det rene anarki, men det ligner sund fornuft.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.