Tibet bliver aldrig frit

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

For 15 år siden besøgte jeg Tibet. Overalt bød vejrbidte tibetanere på yak-okse-te (der i øvrigt smager som en hæslig blanding af gammelt smør og sort te). I baglokaler i templerne tiggede rødklædte munke om fotos af deres elskede Dalai Lama. Fotos, som den kinesiske regering har forbudt.

De seneste uger har tibetanerne gjort oprør mod deres kinesiske herrer og angrebet uskyldige kinesere i Tibet. Målet er at få et frit Tibet. Men på mange måder er kampen allerede tabt. Hvis jeg tog tilbage til Tibet i dag (og de kinesiske myndigheder overhovedet lukkede mig ind), ville jeg ikke kunne genkende store dele af landet.

Tibet-eksperten Trine Brox besøgte hovedstaden Lhasa i september, og hun fortalte mig i går, hvordan rige kinesiske kvarterer er skudt op i byen, og ekslusive modeforretninger er rykket ind. Mange af de tibetanske bydele, jeg vandrede rundt i, er nu overtaget af kinesere.

Dalai Lamas gamle Tibet er på mange måder forsvundet, og fri for kineserne bliver hans land aldrig. Tibet har de seneste mange år oplevet en massiv kinesisk indvandring, og Kina har investeret millioner af yuan i forretninger og infrastruktur. Tibets eksilregering mener endda, at tibetanerne i dag er i mindretal i deres egen region.

Samtidig vil ingen i Vesten for alvor lægge pres på Kina, som er godt på vej til at blive en økonomisk supermagt. Et frit Tibet med Dalai Lama som politisk leder er i øjeblikket sværere at nå end toppen af Himalaya.

Men måske er der alligevel lidt håb for tibetanerne. Som Trine Brox sagde i går:

- Hvis der kommer pres udefra, vil Kina måske med tiden begynde at lytte mere til tibetanerne. Det bliver ikke nødvendigvis selvstændighed, men kan give tibetanerne flere muligheder.

Kineserne forsvinder ikke fra Tibet. Og Dalai Lama bliver ikke leder i Tibet. Men hvis Vesten holder opmærksomheden på Tibet, kan lamaen måske igen få lov at hænge i bjerglandets mange klostre – og tibetanerne kan få mere at sige om deres egne liv.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.