Swaziland: justitsminister og højesteretsdommer anklaget for magtmisbrug

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Justitsminister Sibusiso Shongwe, højesteretsdommer Michael Ramodibedi, og flere andre dommere er anklaget for magtmisbrug og korruption i det enevældige kongedømme Swaziland. Ramodibedi har barrikaderet sig i sit hus siden fredag, og nægter at overgive sig til politiet.

Ifølge en pressemeddelelse som landets premiereminister, Barnabas Sibusiso Dlamini, sendte ud tirsdag, er de anklagede ”uskyldige indtil det modsatte er bevist”.

Dette er dog tvivlsomt, da landsdommer Jacobus Annandale, som blev arresteret fredag sammen med justitsministeren og flere andre dommere, beskylder politiet for at torturere ham, slå en af hans tænder ud, samt nægte ham mad, vand og søvn i de dage han har siddet fængslet. Han omtaler desuden forholdene i fængslet for ”inhumane”.

’Velkommen til det rigtige Swaziland’
Swazilands politi og fængselsbetjente er kendt for at være brutale og torturere anklagede og fanger, og Swazilands fængsler er kendt for at være så overfyldte, at mange af fangerne må sove på gulvet uden ordentligt sengetøj og madrasser, hvilket blandt andet Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House og det amerikanske udenrigsministerium har rapporteret om.

Så Annandales erfaringer med Swazilands politi og fængselsvæsen deles af mange medlemmer af Swazilands demokratibevægelse, som han og andre dommere har idømt strenge straffe for banale udtalelser eller handlinger igennem årene.

Nogle medlemmer af Swazilands demokratibevægelse har derfor godtet sig over arrestationerne af dommerne og justitsministeren, og at de nu selv smager den medicin, som de selv har været med til at ordinere til politiske modstandere af regimet.

”Velkommen til det rigtige Swaziland. Hvor vover i at kalde forholdene ’inhumane’, når i har mishandlet vores kammarater i demokratibevægelsen i årevis?”, skriver Lucky Lukhele fra Swaziland Solidarity Network i Sydafrika.

Hvordan endte vi her?
Mlungisi Makanya, som er generalsekretær for People’s United Democratic (PUDEMO), og som selv er under anklage for terrorvirksomhed for at have båret en T-shirt med ”PUDEMO” påtrykt, mener dog ikke at tiden er inde til at hovere.

”Vi må, som nation, overveje hvorfor og hvordan vi er endt i denne situation, og hvordan vi kan sikre at denne mørke tid aldrig kommer igen”, siger han.

Makhanya mener at arrestationerne og anklagerne imod dommerne kunne være en del af en magtkamp, mellem landets premiereminister, støttet af den enevældige kong Mswati III, og dommerne, og at man på ingen måde fjerner problemerne i landet ved at fjerne dem.

”For hvis man ser nærmere på anklagerne, så har dommerne blot handlet som de altid har gjort, dengang de var tættere på magtens centrum”, siger han.

Systemet kan ikke reformeres
For Makhanya viser denne sag nemlig med al tydelighed, at regimet er handlingslammet og at Swazilands udemokratiske Tinkundla-system, hvor partier er forbudt og kongen styrer valgprocessen gennem høvdinge og udpeger regeringen, ikke kan reformeres.

”Lad dem fortære hinanden hvis de vil, vi ligger ikke søvnløse over det. Hvad vi bekymrer os om lige nu, er de arbejdere i Swaziland der står uden job, på grund af tabet af AGOA [handelsaftale mellem USA og Swaziland, som er blevet annulleret, fordi Swaziland ikke ville efterkomme amerikanske krav om demokratisering]”, siger han.

”Vi må skabe et helt anderledes system, der bygger på flerpartidemokrati, et system hvor forfatningen ikke kan blive underkendt og hvor retsstaten, og ikke kongen, har magten. Under en PUDEMO-regering, vil alle være underlagt en ny forfatning, og retssystemet vil aldrig være ansvarlig overfor den udøvende magt, som det er i dag”.

PUDEMO er en bred politisk bevægelse der blev stiftet i 1983 for at kæmpe for flerpartidemokrati og social og økonomisk retfærdighed i Swaziland. PUDEMO har et partnerskab med Enhedslisten der støttes gennem Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD), en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.