Støt de svage - for festens skyld!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Er der noget federe end at feste for de svage? At blive topunderholdt samtidig med, at man polerer samvittigheden ved at støtte et rigtig godt formål. Om det er tsunamiofre eller  jordskævlsofre betyder mindre. Alt kan bruges. Fra små, sultne børn i Afrika til en flok sociale tabere et sted i Danmark.   

Tag nu gårsdagens Giv Din Hånd -event til fordel for hjemløse. Her trillede stjernenavne som Carpark North, Tue West, Anne Linnet og Zididada ind på Østerbro Station for at synge hver sin lille popsang. Ikke fordi, at nogen af dem nogensinde har skrevet en sang om hjemløseproblematikken, men bare fordi, at stjernerne - især i går aftes - syntes, at det var vigtigt at give en hånd til de svage. For som Carpark Norths Lau Højen udtalte i MetroXpress før koncerten:

"Alle mennesker har et forhold til hjemløse, og vi vil gerne være med til at støtte op om arrangementet, fordi det er vigtigt at acceptere, at hjemløse er en del af vores samfund."

Hov. Rettelse. Mon ikke den i øvrigt sympatiske Lau Højen mente, at det er vigtigt IKKE at acceptere, at hjemløse er en del af vores samfund?

 Det er ikke til at vide. For eventen var jo bare et Awareness Show , der med arrangørernes ord skulle åbne folks øjne for de hjemløse og deres vilkår. Af samme grund var det derfor gratis at komme ind til arrangementet - hvis man ser bort fra de 20 kroner, som man skulle aflevere ved indgangen mod et eksemplar af de hjemløses avis Hus Forbi .

Giv Din Hånd -showet handlede altså ikke om at indsamle penge, så de hjemløse kunne få sig en sovepose, en campingvogn eller i bedste fald en bolig for vinteren. Det handlede om at skabe opmærksomhed - blandt andet via særlige storskærms-videoer om gadens forhutlede eksistenser.

Man ser dilemmaet for sig: Skal man heppe, buhe eller skåle efter sådan et klip, hvor Carsten fortæller om sit liv i rendestenen? Det er næsten ikke til regne ud. På samme måde, som det næsten ikke er til at regne ud, hvem der egentlig får mest opmærksomhed på de alle de toppoppede velgørenhedsarrangementer. Derfor er det også altid spændende, at betragte hvor godhedsindustriens frontkæmpere næste gang sætter ind med pop, pomp og pragt.

For når vi taler velgørenheds-løjer er både støttekoncerter og støttesange (hvor mindst 40 kendisser med vand i øjet vugger og krammer i takt) alt, alt for ordinært. Ja, nærmest tåkrympende. Live Aid-koncerterne har ligesom kommercialiseret den idé til bristepunktet. Nej, lad os være endnu mere kreative - som på VIP-diskoteket NASA lige efter tsunamikatastrofen. Her holdt man en hardcore-fest for flodbølgens ofre, hvor (en del af) overskuddet fra de solgte cocktails indirekte røg til genopbygningen af strandbarer i Thailand. Mere solidarisk bliver det næppe.   

DR s P3 slog sig sammen med lauritz.com for bla. at sætte D-A-D s sofa, en kopi af prinsesse Marys brudekjole og Michael Mazes bordtennisbat på offentlig velgørenheds-auktion. Bød man på effekterne, kunne man få lov at brøle sit navn (især firmanavn) ud i nationalradioen. Også snedigt fundet på!  

Kun det store landsindsamlingsshow med Line Baun Danielsen som vært nåede samme smagløse karakter. Hun begik ganske enkelt pengeafpresning for åben skærm i den politiske korrektheds tjeneste. Her har vi Taxa-Mikes læderjakke. Det må da være noget for taxi-selskaberne. Hvad med Krone Taxa i Kolding? Kom nu. Byd nu. Giv nogle penge, lød det.   

Jeg gad godt møde op med et sæt hjemløse hjemme hos Line-pigen, og se om der mon var plads til sådan et par typer i patriciervillaen? Det er ikke lige så belejligt, siger du. Jo, kom nu, Line. Du kan vel altid rede op på sofaen...

Hvis de kendtes hjerterum skal i spil, så kræver det champagne, blitz og røde løbere. Eller i det mindste en brunch. Det er faktisk pænt moderne at spise sig mæt for de sultne børn i Afrika. UNICEF fordeler overskuddet, når fadene med chorizo-pølser og fransk landbrie er ryddet af bordet og jazzpop-orkestret har pakket sammen.  

Må jeg i stedet have lov at foreslå en nærmest retroagtig fed idé: Smid 100 kroner ind på et girokort og send det til Hjemløsehuset . Nåh nej. Så skal man pludselig bare være anonym giver. Og underholdning får man heller ikke for pengene. Ingen fest, ingen sjov, ingen stjerner, der synger et hit, vi alle kan skråle med på.           

For hvad gør det, at vi morer os, mens vi støtter et godt formål? Ja, jeg spørger faktisk dig, der (evt.) læser det her Så længe ofrene får hjælp, er der vel grænser for, hvor poppet arrangementet må være? Det er vel derfor, at velgørenhedsfesterne er et hit. Målet helliger jo midlet, og pakistanske jordskævlsofre er vel ligeglade med, hvordan tæppet bliver finansieret. Bare det kommer frem.

De hjemløse derimod er ikke ligeglade. De vil IKKE have penge og støtte på DEN måde. De vil bare have opmærksomhed. Men helt ærligt. Er det virkelig nødvendigt, at mønstre mindst 4½ popstjerne for at få øje på en hjemløs. Står de dybest set ikke lidt i vejen?

I så fald kan jeg anbefale Nørreport Station - der er de lokale varmerist-beboere altid klar på en sludder. Christianshavn Torv emmer også af husvilde eksistenser, ligesom Strøget (især oppe mod Rådhuspladsen) byder på masser af mennesker, der ikke er blege for at sidde en hel dag og flashe et meget stort visitkort, der i al sin enkelthed opfordrer forbipasserende til at give en bette skilling.

Men lur mig om ikke alle dem, der var så overskudsagtige at møde op til gårsdagens Giv Din Hånd -event på forhånd godt vidste, hvad en hjemløs var for en størrelse. Og nok også godt vidste, at sådan en type også er et slags menneske.   

Mon ikke.

Gæt i øvrigt, hvem der var på billedet i MetroXpressens artikel om støtteshowet? En hjemløs? Nixen bixen. Det var da Carpark North.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.