Skift i Arbejdsmarkedet - Fra Fuldtidsansatte til Omstillingsparate Freelancere

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Et af de mest debaterede blogindlæg på Avisen i 2017 er indlægget Se om dit job stadig findes om 15 år fra Jonathan Løw der fokuserer på disruption som for mange er noget skrækkeligt der betyder at deres uddannelse ikke længere sikrer dem et job med en god løn.

Men omvendt har vi en ung generation der elsker disruption og indenfor mange brancher er der store muligheder for at unge ikke uddanner sig til økonomer eller bogholdere eller sælgere men istedet uddanner sig til omstillingsparate freelancere der løbende supplerer deres kompetencer med kurser og oplæring i relevante værktøjer der sikrer dem det næste job.

Jeg er selv en del af denne generation og forstår udemærket at der stadig skal uddannes ingeniører, læger og politifolk, men ser omvendt en lang række brancher der nyder godt af folk der har taget en erhvervsuddannelse som giver de ansatte værktøjer til projektstyring, kommunikation o.lign. men hvor de faglige værktøjer ændrer sig i en fart som betyder at uddannelser ikke er løsningen.

Det kursus jeg tog sidste år er måske ikke mere værd i år da der er kommet et nyt værktøj der helt har erstattet det jeg kendte eller som har skabt nye fokusområder som alle kunderne nu efterspørger. Det er spændende at være en del af udviklingen og kunne hjælpe kunderne med at bruge de nyeste værktøjer og det ser mange kunder også værdien af.

 

Brancher der går forrest

Den digitale reklamebranche slår ikke stillinger op hvor de søger en akedemiker, nej de søger enten en til et ulønnet internship som kan give en fast stilling og værdifuld erfaring eller en med erfaring der kan arbejde fra dag 1. Det samme ske i mange andre brancher som programmering og design hvor de ikke måler dig på uddannelserne på dit CV, men dit drive og dine evner.

Digitaliseringen og internettet har været med til at drive denne udvikling, hvor der næsten ikke er grænser for hvad man kan lære. Vil du være investor? Så kan du finde en hjemmeside der fortæller om hvordan du lærer at investere din opsparing.

Kan du trylle med tekster? Så kan du blive tekstforfatter ved et af de mange online bureauer der sælger tekster til hele verden. Så længe du har et drive og evnerne kan du blive næsten lige hvad du vil igennem internettet, man kan kalde det the american dream version 2.0.

 

Politisk bør der være fokus på begge dele, men der lader til at samfundet har set sig blinde på tal der fortæller hvor mange % der tager en universitetsuddannelse når det handler om fremtiden for danmark.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.