Sex, flirt og religion i Cairo

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jeg interesserer mig for sex. Og nej, ikke kun på dén måde. Som journalist ender jeg ofte med at undersøge samfunds forhold til sex, når jeg er på reportagerejser. Emnet er interessant – ikke bare fordi, de fleste har en holdning til det, men også fordi det er dét emne, som ofte indeholder flest tabuer og udfordrer samfundsnormer mest – om det så gælder homoseksualitet i USA, prostituerede i Afghanistan eller transseksuelle i Thailand.

I øjeblikket er jeg fem uger i Cairo og her er forholdet til sex meget varierende, men generelt, hvad vi i Danmark ville kalde temmelig ’konservativt’. Sex før ægteskabet er absolut ’no-no’ i de fleste familier, og kvindelige omskæringer foregår stadig.

Som alle andre steder bliver seksualitetsnormerne konstant udfordret. Langs Nilen i Cairo dater unge piger med slør om natten, og byens parker er fulde af unge par, der flirter. Og lettere desperate egyptiske mænd kommer konstant med frække tilbud til de vestlige piger, jeg kender hernede.

Jeg kender også et par homoseksuelle vestlige fyre hernede, som får overraskende mange tilbud fra egyptiske mænd, trods en generel modvilje mod bøsser i Egypten.

Og så er der købesexen. Der er masser af bordeller i Cairo, og jeg fik ved et tilfælde forvildet mig ind på ét i forrige uge (jeg sværger: jeg troede, det var en natklub). Stedet var ubehageligt. Et rødt neonskilt viste navnet, ’1000 nætter’, og en fyr sang dårlige kærlighedssange, mens alt for unge piger gjorde sig til over for mig og mine to ledsagere. Vi spurgte én, hvor gammel hun var. Hun svarede, at hun var 14.

Men det overordnede billede er konservativt. Jeg kender en vestlig pige, der dater en stærkt troende muslim hernede. Manden på 25 år har aldrig kysset en pige, og parret har endnu ikke rørt ved hinanden, endsige kysset. Historien er ikke usædvanlig i Egypten.

De fleste hernede fortæller samtidig, at flere er begyndt at gå op i de synlige tegn på ’rettroenhed’ hernede de seneste 20 år. I Cairo i dag går flere med tørklæde eller niqab (der dækker det meste af ansigtet), og flere mænd går med sorte pletter i panden (som tegn på at de beder ofte).

Jeg kan godt se det smukke i at gemme sig til ’den eneste ene’. Og i at vie sit liv til en højere magt. De fleste muslimer i Egypten praktiserer deres religion fredeligt og for deres egen skyld. Men desværre har den stigende konservatisme også en række negative bivirkninger.

Unge, arabiske kvinder, der går uden slør, fortæller mig, hvordan mænd råber skældsord efter dem på gaden, fordi de viser for meget af deres seksualitet – og hvordan ældre kvinder forsøger at omvende dem til en ’mere dydig’ form for islam. Andre har direkte oplevet at få kastet ting efter sig på grund af manglende slør og for kropsnært tøj.

Alligevel insisterer en del unge egyptere på at gå ud om natten, flirte og danse tæt. Og stadigvæk være muslimer.

Forholdet til sex er en kampplads mellem islamister og sekulære muslimer i Egypten i øjeblikket. Hvordan slaget udvikler sig er umuligt at sige …

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.