Senatsvalg i Tjekkiet

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Det tjekkiske senatsvalg er afgjort efter 2.runde. Socialdemokraterne vandt igen en knusende sejr, lige som ved reginalvalgene i Tjekkiet for en uge siden. Socialdemokratiet vandt 23 ud af 27 sæder der var på valg i det 81-sæder store senat.

Premierminister Topolanek er truet i sit parti, han overvejer at træde tilbage. ODS mistede med dette valg et komfortabelt flertal i det tjekkiske senat, det 2.kammer. Tjekkiets ratificering af Lissabon-traktaten er i spil, her få måneder før Tjekkiet overtager EU-formandsskabet, 1.januar 2009.

ODS tabte som nævnt også regionalvalgene massivt sidste weekend, socialdemokraterne vandt da på en kampagne om at afskaffe sundhedsreformen der indførte brugerbetaling i sundhedssystemet. Radardebatter har også spillet en rolle. Socialdemokratiet opfordrer nu til parlamentsvalg midt i 2009, efter EU-formandsskabet, men længe før den valgperiodens udløb i 2010.

Befolkningen i Tjekkiet har næsten ingen tillid til hverken ODS-leder Topolanek elller Paroubek, den Socialdemokratiske leder.

Se de vigtigste tjekkiske nyheder fra 27.oktober her. Læs om sidste runde af valget i Tjekkiet her.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Om denne blog:

En blog om nyheder i Tjekkiet og aktuelt i Prag - med links til tjekkiske medier. Vitame vas

Om Helge Schjørring:

Vi er tjekkisk-dansk bureau med guide-service, ture i Prag og omegn, individuelle bookinger, transport og lejlighed. Vores hjemmeside har dagligt opdaterede kulturlinks om aktuelt i Prag og nyheder i Tjekkiet. pavel-helge.dk