Pletskud og vildfarelser - årets film hit/shit-liste

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Årets oplevelse (dansk)

Drømmen - Et flot og yderst opbyggeligt drama. Fyldt med sjæl og hjerte. Er forhåbentlig allerede fast pensum i folkeskolen (?)

Lotto - Varm og vittig lille film om et af de få dilemmaer, man tror, man gerne vil havne i. Lidt langt ude, men båret i mål med sikker timing.

Grønne Hjerter - Et kækt og charmerende portræt af tre drengerøve, der tumler med flirt, utroskab og ægte kærlighed. Fik afslag på støtte fra Filminstituttet.

RåzoneEt kompromisløst teenageportræt, der vakte opsigt med sin rå realisme Fik afslag på støtte fra Filminstituttet.  

Årets oplevelse (udenlandsk)

Babel - Endnu en formidabel fabel fra Iñárritus. Årets bedste film. Et klogt og komplekst mesterværk om kulturel (mis)forståelse og manglen på kommunikation.

De andres liv - Gribende tysk portræt af et ubegribeligt styre. Stasi-regimet bliver afdækket med stor detaljerigdom og psykologisk indsigt.  

Thank You For Smoking - Barok og bizar rundfart på retorikkens overdrev. Knivskarp og tankevækkende.  

Flight 93 - Man ved, hvad det endte med, da gidseltagerne gjorde oprør på 7/11-dagen, men denne nærmest dokumentariske skildring er stadig lige dele spændende og smertelig.

Little Miss Sunshine - Er din familie også fucked op? Så vil du falde pladask for den her skævert af en skæg roadmovie.

Årets tidsspilde (dansk)

Direktøren for det hele - Mesterhakket makværk. At Lars von Trier med denne opskrift på sin egen karrierekrise kan hæve syv millioner kroner i støtte fra Filminstituttet må få mindst et konsulenthoved til rulle…

Sprængfarlig Bombe - Selv Kaas og Thomsen går helt galt i byen i hysterisk umorsom parodi på det danske filmmiljø. For intern, for dum.

Rene Hjerter - Årets bedste argument for elektrochok-behandling. Kunne måske gå an som tv-spil en sen søndag aften.

Fidibus - En ufokuseret slappenskid uden håndgribelig substans. Udryd hele banden, men skån Lene Marie Christensen. Hun gjorde, hvad hun kunne.   

Far til fire - Niels Olsen og hans møgirriterende koncept-familie overgår selv ’Krumme’-serien i nedslidte platheder.

Årets tidsspilde (udenlandsk)

The Break-Up - Man trøster sig med, at Jennifer Aniston og Vince Vaughn også har slået op i virkeligheden, for mere umage (film)par er sjældent set.

Black Dahlia - Brian de Palma parrer sig med James Ellroy og føder et vanskabt film noir-flop.

The Holiday - Pinagtig og skamløs sødsuppe-romantik. Selv talentløse Cameron Diaz fortjener bedre oplæg

Bandidas - Fjollet fruentimmer-western, som end ikke dobbelt kavalergang fra Salma Hayek og Penélope Cruz kan holde oppe.

Romance & CigarettesHvis ikke de hele tiden brød ud i sang, var jeg heller ikke skredet efter en halv time.

Årets danske man ikke rigtig orker at se

Offscreen - Efter Christoffer Boes fæle flop med ’Allegro’, gider man så se Nicolas Bro fedte rundt med et videokamera og sin meta-agtige ’er jeg mig selv eller ej’-rolle? Ah, ah. Så hellere ’Far til fire’ - directors cut’.     

Årets udenlandske man ikke rigtig orker at se

Eragon - Selv folk, der dyrker rollespil i den store skov og udelukkende læser fantasy-bøger, er skuffede over denne drage-film. Så er man da advaret!  

Årets danske overvurdering

En Soap - Lovord, skamros og filmpriser, blot fordi man bliver lukket inde i to stive timer i en tarvelig to’er sammen med Trine Dyrholm og en transvestit. Vig tilbage, alle I filmlærde rullekraver, thi I flok går I fra forstanden…

Årets internationale overvurdering

Pirates of the Caribbean: Død mands kiste - Jeg ser klip fra denne slappe søulk hver gang, jeg er i både Fona og Kvickly. Det bliver den ikke bedre af. Ren brakvand i forhold til 1’eren.    

Årets børnefilm

Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger - Endnu et gennemmusikalsk og, fantasisprudlende bevis på, at Wikke & Rasmussen skal på finansloven.

Årets syretrip

Science of Sleep - Drømmedeling på højt niveau. Tag en tur på legepladsen med Michel Gondry, det er kreativt i ordets mest alternative betydning.

Årets konceptudvanding

Basic Instinct 2Især for længst udtjente sjofelheder tåler ikke gentagelse.  

Årets overraskelse

The Squid And The Whale - Skilsmisseterapi med blik for ’vi går fra hinanden’-beslutningens små og især store absurditeter. Bemærk navnet Noah Baumback.

Årets stunt

Casino Royale - Det kostede tre fabriksnye Aston Martin DBS (til 300.000$ stykket) at kreere et ti sekunders bilstunt, hvor Bond ruller syv omgange med bilen. En ny verdensrekord blev sat. Hele Malawi kunne have spist sig mæt for den regning.

Årets grin

Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan - Det er ikke kun titlen, der er overdrevet. Det er Sacha Baron Cohens skamløse karikatur også. Et grin med bid i.

Årets mest unødvendige genindspilning

Miami Vice - Gamle klicheer bliver udsat for nye klicheer. Endnu en film, hvor heltene burde dø.

Årets gys

Wolf Creek – Tak fordi I endnu engang fandt noget autentisk seriemorder-materiale, så jeg en gang for alle kunne skrotte planerne om at krydse Australien. Hvorfor skal det altid gå ud over backpackere?    

Årets kys

Match Point - Jeg tror ikke, det var skuespil, da Jonathan Rhys Meyers snavede en gennemblødt Scarlett Johansson midt i en kornmark. Man forstår ham.

Årets tuder

Efter Brylluppet - Nogle film vil have folk til grine. Andre vil have folk til at græde. Susanne Bier skyer ingen midler og man skal være psykopat for ikke at blive berørt af dette familie-drama

Årets thriller

München - Hvem har ret til at dræbe hvem og hvorfor? Steven Spielberg holder spændingsniveauet med en cool Eric Bana i front. En meningsfuld mordfilm.

Årets kameravinkel

Volver - Pedro Almodóvar var på pletten med endnu en kvindehyldest, hvor vi filmet oppefra ser Penelope Cruz vaske op og samtidig har fri udsigt til kavalergangen. Genialt. Først derefter faldt jeg i søvn.  

Årets likvidering

Syriana - Hvorfor sende folk med skydere og granater om på den anden side af jorden, når man fra et kontor i CIA kan sende et satellitstyret missil lige i nakken på en problematisk oliesheik. Et tankevækkende mord.   

Årets biljagt

Deja Vu - Denzel Washington kører gennem real time trafikmylder i New Orleans, men har i virkeligheden det ene øje spolet fire dage tilbage i tiden, for det var her forbryderen sidst kørte strækningen. Skal ses!  

Årets sexscene

Parfumen - Et torv fyldt med skrupliderlige landsbytosser. Man ser ikke noget, der for alvor rykker, men motivet er overraskende.   

  

Årets flop

Flags of Our Fathers - Clint Eastwood gør op med gamle krigshelte og ingen gider se det. Filmen blev sågar pillet af plakaten flere steder. Skam jer!

Årets dokumentar

En ubekvem sandhed - Måske manipulerer Al Gore (også) med os, men er man interesseret i jordens skæbne, bør man høre godt efter.

Årets animation

Ice Age II - På tynd is - 1’eren var rigtig god. Den her er bedre. Hittepåsom humor mixet med sekvenser af ren spænding. Jo, tak. Den film man foreslår, når ungerne plager om underholdning.

Årets musikfilm

Heart of Gold - Jonathan Demmes koncertportræt af Neil Young er både magisk og poetisk. Film og musik i guldrandet armgang. Wouw!

Årets citat

James Bond: Vodka-martini.
Bartender
: Shaken or stirred?
James Bond: Does it look like I give a damn?

Årets ikke-happy end

The Departed - Hvorfor skal det gå så galt for stort set samtlige medvirkende? Scorsese kan sit kram, men at samle alle filmens dramaturgiske chok-effekter i de sidste ti minutter, er næsten for meget af det gode.  

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.