”Pimp” er ”12 Years a Slave” efter slaveriet

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Iceberg Slims sensationsbog fra 1967 er stadig et stykke litteratur der fortjener at blive læst

Pimp er en farverig og testosteron pumpet fortælling om en ung mands vej til toppen i en af de mest mærkværdige tilværelser der findes. Samtidig er bogen et dystert vidnesbyrd om levevilkårene for sorte i før og efterkrigstidens USA.

”Pimp” er langt mere end bare en kriminel personas chokhistorie. Det er et stykke litteratur der fortjener at eksistere, fordi så få andre stemmer taler om det liv den beskriver. ”Pimp” er den historie som ikke står i historiebøgerne.

Iceberg Slims historie er unik, fordi han var en af de få der havde levet netop hans tilværelse, og samtidig havde evnerne til at formidle den. Det er en underholdende og letlæst bog, men også en bog der efterlader et mærke i dig. Mere kan man vidst dårligt forlange af et stykke litteratur.

Livet som alfons for Iceberg Slim

Iceberg Slim gjorde sig om ung alfons i 1930’ernes USA. Et hårdt liv, der involverede vold og fængselsdomme, en facade af stål, og ganske uhyrlige mængder kokain.

Som en lysende dybthavsfisk eller en paradisfugl, tiltrak Iceberg Slim løsagtige kvinder ved hjælp dyr påklædning og sød snak, og manipulerede dem til at sælge sig selv for ham, ved aldrig at give dem det, de ville have: Hans anerkendelse.

Iceberg Slim bliver oplært af gadens øvrige alfonseri, og lektierne fra alfonsernes kraniebog er kontante: Forbliv iskold, og sørg altid for at en kvinde betaler dig, før at du har sex med hende. Vis aldrig dine følelser, og lad aldrig dine ludere vide, hvor de har dig.

Behandl dine ludere, som luderne behandler deres kunder. Iceberg Slim efterlevede disse råd til perfektion.

Bogen fortæller helt tilbage fra forfatterens barndom, til hans første forsøg på alfonseri, til hans succes med en hel ”stald” af ludere og en hverdag der involverede intravenøst brug af kokain, heroin, og store mængder kontanter, og de mellemliggende domme i umenneskelige amerikanske fængsler.

Det er et underholdende og lærerigt glimt ind i en forbryders verden, såvel som en samtidsskildring så skarp som en polaroid billede.

Alfonseri i kontekst

Hvad får en mand til at vælge at undertrykke og udbytte kvinder som sin levevej? Og hvad får en kvinde til at acceptere en konstellation hvor hun sælger sin krop og giver pengene til en alfons? Det var med spørgsmål som disse på hjernen, at jeg samlede Iceberg Slims bog op.

Implicit forventede jeg en psykologisk forklaring, og Iceberg Slim giver da også en sådan: Han fortæller, hvordan han som ganske ung blev seksuelt misbrugt af en kvinde, og hvordan han blev dybt påvirket af hans mors beslutning om at forlade en stedfader han elskede, til fordel for en voldelig og ludomanisk elsker.

Med en selv psykologisk, freudiansk inspireret indsigt som givetvis var alt andet end udbredt på hans tid og i hans miljø, beskriver han hvordan moderens forræderi ansporede et dybt had imod kvinder, og en uudslukkelig tørst efter tilværelsen som alfons.

I rå og kolde vendinger beskriver forfatteren ligeledes ”tæmningen” af flere af sine ludere, blandt andet ved hjælp fra en stål bøjle. Han fremmaner billedet af forladte og misplejede kvinder uden selvtillid, som dragedes af hans udtryk af mandlig styrke, og den accept de aldrig fik af ham.

Iceberg Slim formår dog også i glimrende stil (og med fuldt overlæg) at understrege, at hans livs dystre bane ikke alene kan tilskrives barndommens traumer eller underbevidste drifter, men i ligeså høj grad fødtes ud af den forarmede og udsatte tilværelse, han som sort amerikaner blev budt.

For selvom Iceberg Slim var en privilegeret person, der fik plads på et prestigefyldt sort college, og i perioder levede en tilværelse der hørte overklassen til, var mulighederne for ham i høj grad betinget af farven på hans hud.

Sorte i post slaveriets USA kunne blive læger eller advokater. Andre professionelle nicher var forbeholdt det hvide borgerskab. Langt de fleste sorte var stadig en del af underklassen, og hvis man ikke hørte til den privilegerede andel der havde mulighed for uddannelse, var narkohandel og alfonseri reelt den eneste vej op.

Også ludernes villighed til at underkaste sig en alfons kan i høj grad ses som skavanken ved en chauvinistisk civilisation, hvor enlige kvinder var udsatte, og kvinde fagene var få.

En alfons eller ”mand” var simpelthen mange kvinders eneste mulighed. Med udtalt syrlighed beskriver bogen således hvordan Iceberg Slim og hans alfons kompagnonger forventede at det ville blive sværere at finde ludere efter USA's engagement i WW2, slet og ret fordi der ville blive mere arbejde til kvinderne.

Det er utvivlsomt en sandhed der holder endnu mere stik i dag, at det psykologiske kun er en del af mekanismen bag rufferi. Social og økonomisk forarmelse er menneskehandlens muld.

En historie, som samtiden ikke ville høre

Ligesom den senere hiphop, som Iceberg Slim i høj grad inspirerede, fortalte Iceberg Slim en historie, som hans samtid ikke brød sig om at høre. Som en af bogens protagonister beskriver, står der intet om alfonseri i skolebøgerne.

Men alfonseri og narkohandel er ligeså meget en del af historien som kampene under anden verdenskrig og rækken af amerikanske præsidenter. Vi fortjener at høre historien fra de mennesker, der aldrig blev pålagt at skrive den.

Iceberg Slim er en fantastisk fortælling, der har mere at byde på end bare action og pimp slang. Læs den og bliv overrasket! Læs resten af mit blogindlæg her.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.