Piger rocker under burkaen

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Et afghansk pigeband, der optræder i burka og synger om livet bag den blå heldragt? Det lyder langt ude, og det er det også. Men det er faktisk en rigtig historie. Jeg interviewede trommeslageren i bandet for to år siden, men fik desværre ikke en kopi af deres meget morsomme video dengang.

Her er det så det fantastiske YouTube kommer ind i billedet. For to uger siden har en venlig sjæl lagt "The Burka Band" s video ud, og den kan ses her:

The Burka Band med Burka Blue

Bandet er lidt en joke for pigerne, men der er også alvor i.

"Det var sjovt, men det var også skræmmende. Afghanistan er stadig et farligt sted for moderne kvinder, og da vi lavede videoen, måtte vi være meget diskrete, så folk ikke vidste, vi lavede musik," sagde trommeslageren Nargiz, da jeg mødte hende i Kabul i 2004.

Ingen af Nargiz familiemedlemmer vidste, at hun var med i bandet, fordi hun var bange for, at rygtet skulle sprede sig. Efter en kort succes, hvor "The Burka Band" blandt andet optrådte i Tyskland, er de desværre gået i opløsning på grund af situationen i Afghanistan.

"Jeg ville gerne spille igen, men lige nu er det desværre ikke muligt. Sidste år (i 2003) var der en bombe ved en koncert, og mange mennesker er stadig imod kvindelige sangere, fordi de religiøse ledere fordømmer det. Det vil sikkert tage 10 år, før vi har rigtige pigebands i Afghanistan," sagde Nargiz dengang.

Under Taleban-styret var musik totalt forbudt i Afghanistan, så selvom "The Burka Band" endnu ikke kan optræde offentligt, er deres video trods alt et lille skridt fremad. Og på grund af YouTube har 2.500 mennesker allerede set et andet billede af Afghanistan end bomber, kidnapninger og mord.

Så støt kvindesagen i Afghanistan og syng med på linjerne:

"My mother wears a burka / I must wear a burka too / We all wear a burka / we don t know who is who / Blueee, burka blueee!"

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.