Når kvinder må skilles med en kampvogn

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

"Hvis verden bare blev ledet af kvinder, ville vi ikke have alle de krige og konflikter."

Den sætning hører jeg af og til, når der snakkes køn og politik. Og jeg er mere end skeptisk over for påstanden.

Prøv at se på Bangladesh. Et skønt land med fantastiske mennesker (og mange af dem), som i øjeblikket er i militær undtagelsestilstand, fordi regeringen og oppositionen ikke kan finde ud af at udskrive valg. Hvorfor? Fordi de to kvindelige ledere og deres partier hader hinanden som pesten.

Kvinderne, Khaleda Zia og Sheikh Hasina, arbejdede faktisk sammen om at vælte landets diktator Muhammad Ershad i 1990. Men siden har de dårligt snakket sammen, mens de har skiftet til at være premierministre og opposition i det overbefolkede land.

Deres had til hinanden bygger på politik og personligt nag. De kæmper om magten - og pengene fra statskassen i det bundkorrupte land. Og de hader hinanden, fordi begge deres fædre er blevet myrdet af oppositionen, dengang de sad ved magten. Både Zia og Hasina mener, den anden kvindes parti stod bag mordet på deres fædre.

I Bangladesh går de to damers fejde selvfølgelig ud over befolkningen. Hver eneste gang den ene er utilfreds, nedkalder hun en såkaldt hartal over landet - en omfattende strejke, der gerne inkluderer stenkast og bilafbrændinger, og som lammer al forretningsliv i hovedstaden Dhaka. Fattige rickshaw-chauffører må undvære kunder, og udenlandske forretningsmænd må spilde tiden på hotelværelser, mens kvindernes partier slås i gaderne.

Nu er den bangladeshiske hær så rykket ind for at skille kvinderne ad. Sandsynligvis bliver en af kvinderne valgt igen, når situationen er rolig nok til et nyt valg. Og jeg vil gerne vædde 1.000 bangladeshiske taka på, at den anden kvinde fortsætter stilen med hartals og demonstrationer fra oppositionspladsen.

Har det noget at gøre med, at de er kvinder? Overhovedet ikke. Det har noget at gøre med, at magt korrumperer.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.