Mugabes dage er talte

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Diktatoren Robert Mugabe klynger sig med vold og mord til magten i Zimbabwe. Men landets brutale valgkamp viser, at den gamle frihedshelts dage er ved at være talte.

Hvis der findes en håndbog for diktatorer, så har Robert Mugabe udnyttet alle dens beskidte trick i Zimbabwes valgkamp.

Landets leder gennem 28 år har opdigtet anklager for forræderi mod ledere i oppositionen. Hans brutale håndlangere har tæsket vælgere, der ikke ville stemme på Mugabe. Og hans tæskehold har myrdet omkring 80 medlemmer af oppositionen ifølge uafhængige kilder.

I går fik oppositionen nok. Modkandidaten Morgan Tsvangirai trak sig, og Mugabe kan sandsynligvis fortsætte som diktator i sit udpinte land.

Men sejren var dyr.

Millioner er flygtet fra hans land, og inflationen er på 165.000 procent. Alligevel havde Robert Mugabe stadig heltestatus i mange afrikanske lande inden dette valg.

Venner forsvinder

I 1970'erne kæmpede han som guerilla-leder mod Zimbabwes racistiske styre, og den slags frihedskamp giver evig respekt blandt afrikanske ledere. Selvom den nu 84-årige Mugabe er blevet mere og mere tyrannisk i sine 28 år på magten, har det magtfulde Sydafrika behandlet ham som en ven, og nabostaterne har inviteret ham på fornemme statsbesøg.

Men i denne valgkamp har vennerne fået nok. 40 betydningsfulde afrikanere sendte tidligere på måneden et fælles brev til Mugabe, hvor de bad ham stoppe volden. Blandt underskriverne var to nobelprisvindere, FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan og Mozambiques ekspræsident, Joaquim Chissano, der er Mugabes ven og var forlover til hans andet bryllup.

Samtidig stiger presset mod Mugabe i hjemlandet. Selv hans egne støtter er trætte af, at priserne på mad stiger hurtigere, end nationalbanken kan nå at trykke nye sedler.

Mugabe sagde for nyligt, at »kun Gud« kunne fjerne ham fra magten. Men Gud er sjældent nok i afrikansk politik – og med stadig færre venner i Afrika og i sit eget land er Robert Mugabes dage som diktator talte.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.