Magt er, hvad man gør den til

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nej, jeg står ikke på den der magtliste. Og det kommer jeg forhåbentlig heller aldrig til, for findes der noget så hult som mennesker, der giver sig selv magt ved at udpege andre som dem med magt?

Vi er helt tilbage i skolegårds-hierarkiet, hvor faldne ledere må holde sig oprejste ved at snakke den nye slagkraft efter munden. Derfor er folk som Niels Lunde (eks-magt på Berlingske) og Christian Nissen (eks-magt på DR) oplagte smagsdommere på det status-indeks, som fagbladet Journalisten har sat i søen.

Og hvem har panelet mon sat i toppen? De pengestærke, naturligvis. Som nr. 1, David Montgomery, ejer af alverdens medier, for ham frygter alle at blive afskediget af.

På tredjepladsen har vi en islænding ved navn Jón Ásgeir Jóhannesson. De siger, han ejer denne avis. Fair nok, men betyder han noget for, hvad der står her på siderne? Ikke det fjerneste. Derfor er det selvfølgelig kun rimeligt, at vores chefredaktør, David Trads, straks var ude i offentligheden og kritisere dagens hakkeorden. Trads synes nemlig, at han burde være nr. 3 (han er kun nummer 30).

Vores anden chefredaktør, Simon Andersen, synes tilfreds med sin placering som nummer 138 (han kalder sig nu Nr. 138 ), men den placering deler han selvfølgelig også med Ekstra-Bladets bagskider-skribent Michael Jeppesen, der i hvert fald i min pølsevogn er populær som ham, der trækker tøjet af magtens mænd. 

Pointe? At magt er, hvad man gør den til. At Hr. og Fru. Medisterpøls er spruttende kolde over for Top 200, for de kender ingen af dem på listen ved navn. Min mor gør i hvert fald ikke. Hun interesserer sig til gengæld for historier, der ændrer vores syn på samfundet. Afsløringer og beretninger fra steder, man tror, man ved alt om. Den slags historier.

Derfor burde man i stedet lave en Top 200 over de mediemennesker, der i år rykkede noget i os og i vores syn på verden. Tro mig, så ville den liste se helt anderledes ud. Så ville vi skulle opstøve helt ukendte journalister, der uden at gå rundt og råbe (ligesom mig for eksempel) har haft indsigt og gennemslagskraft til at ændre vores virkelighed - men må nøjes med lav løn og et liv i skyggen af en PC-skærm, naturligvis.

Hyld dem, som hyldes skal. Så kan dem med magt stå og klappe hinanden på skuldrene imens.

PS: Og hvis jeg ikke står på den liste næste år, så får I en klumme, der for alvor viser tænder! For jeg ved, at sand magt er, at undlade at bruge den.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.