Lykketoft støtter demokratiforkæmper i enevældigt monarki

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Folketingsmedlem og forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft har skrevet under på den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakts appel om frigivelse af demokrati- og menneskerettighedsforkæmper Mario Masuku fra det lille afrikanske land Swaziland.

”Jeg støtter appellen om øjeblikkelig frigivelse af Mario Masuku og hans kollega [studenterleder Maxwell Dlamini]. Jeg har som formand i det danske folketing modtaget Mario Masuku i København, og er overbevist om, at han kæmper for demokrati og menneskerettigheder i Swaziland. Det er mit håb at Danmark og det øvrige EU i samarbejde med Sydafrika vil arbejde for, at de to så hurtigt som overhovedet muligt kan frigives og genoptage deres politiske arbejde”, udtaler Mogens Lykketoft.

Mario Masuku er præsident for People’s United Democratic Movement (PUDEMO) i Swaziland, et parti der kæmper for demokrati i Afrikas sidste enevældige monarki, Swaziland.

Han er anklaget i henhold til Swazilands berygtede antiterrorlov, som Amnesty International har kaldt ”dybt undertrykkende”, for at have råbt ”viva PUDEMO” og kritiseret Swazilands styre i en tale 1. maj. Han risikerer en straf på op til 15 års fængsel.

Masuku lider af gigt og sukkersyge, og forholdene i fængslet har følge PUDEMO gjort, at han har fået både lungebetændelse og en livstruende infektion i venstre fod. Han er blevet nægtet kaution to gange.

Mogens Lykketoft har tidligere mødtes med Mario Masuku i både folketinget og Johannesburg, og har uddelt en demokratipris til ham (in absentia) i landstingssalen i 2010.

Mogens Lykketoft er den vestlige gruppes kandidat til formandsskabet for FN’s 70. generalforsamling.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.