LARS LØKKE ER VANVITTIG – IKKE DIG

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Vores nuværende statsminister, Lars Løkke, har fundet sig et nyt slogan, som han siger i tide og utide: Vi skal alle være fremtidens vindere. Det kan måske lyde som et fristende budskab. Men det er et absurd og vanvittigt udsagn. Hvis vi har et konkurrencesamfund, hvor det handler om at blive vinder – så kræver det også, at nogle står tilbage som tabere. Ikke bare med færre penge end de andre, men med sår på krop og sjæl.

Der er flere og flere, som får psykiske lidelser. Angst, depression, stress og et mangfold af andre sjove diagnoser i krydsfeltet mellem sind og krop. Det sker nemt for os fattige, der er underkastet de absurde regler for dagpenge og kontanthjælp. Det sker lige så nemt for dem af os, som er ude på det fantastiske, højt besungne arbejdsmarked. Der er over en halv million danskere, som bruger medicin mod depression. Antallet har været i stigning længe.

Akkurat som med arbejdsløshed behandles de ramte, som om det kun er deres problem. Tag en pille, dyrk noget motion eller find en hobby, der gør dig glad – så du kan komme tilbage i job i en fart. Når den ramte får det bedre og kommer tilbage i job, dukker problemet ofte atter op – og man går ned med stress, depression eller angst igen. Måske er problemet ikke hos den ramte person – måske er problemet at både arbejdsmarkedet og arbejdsløshedssystemet ikke fungerer.

Flere og flere psykologer taler om at lidelser som stress, depression og angst måske netop er sunde reaktioner på et sygt samfund. Måske er det på tide, vi som samfund stopper op og tager den hastige vækst i psykiske lidelser alvorligt – som et symptom på, at der er noget riv-rav-ruskende galt med vores systemer – vores måder, at tænke og indrette samfundet på.

Hvad er de vigtigste ting – de værdier og følelser – som styrer vores samfund for tiden? Det er at vinde: at tjene penge og dermed få høj social status. Det er frygten for ikke at klare sig; frygten for at blive taber i det store samfundsspil. Frygten fører til, at vi finder os i ting, vi ikke har det godt med og udsætter os for ting, vores kroppe ikke kan tåle. Det fører til, at vi bliver syge – at vores sind og kroppe siger: STOP – jeg vil ikke være med mere.

Vi skal lytte til vores egne kroppe og sind – og ikke til Lars Løkke – der med sit vanvittige løfte om at gøre alle til vindere, dybest set vil have, vi alle skal knokle mere, producere mere og presse vores sind og kroppe til det yderste. Lars Løkkes ord og handlinger hænger ikke sammen: nu seneste med jobpræmie-ordningen vil uddele præmier til de få. Det er jo at gøre nogle få til vindere og andre til tabere.

Et af kendetegnene på forskellige sindslidelser er, at patienten savner en forbindelse mellem sin opfattelse af virkeligheden og den faktiske virkelighed. Som i H.C. Andersens eventyr om “Kejserens Nye Klæder”, hvor kejseren tror, han viser sit nye tøj frem – men i virkeligheden slet ikke har noget på. Vi fattige og syge ved at den er helt galt på øverste etage i samfundet. Vi får ikke et samfund uden tabere ved at lave alt som en konkurrence. Det er indlysende, men ikke for Lars Løkke.

Det er ikke nok, vi råber op om, at Løkke og de andre ikke har noget tøj på. Vi må selv tage bukserne på. Vi er måske arbejdsløse, depressive, angste og alt muligt andet taber-agtigt, men vi ved godt, det egentlig ikke er os, som der er noget galt med. Nu må vi i handling begynde at vise, vi har bedre styr på virkeligheden end de vanvittige magthavere. Det kan kun ske, at alle vinder, hvis ingen taber. Vi må sammen løfte fra bunden – og ikke stræbe efter toppen. Vi skal sige stop til konkurrencen og frygten.

Vær med hos NulSkam og hos Næstehjælperne – her siger vi stop til konkurrencen og frygten.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.