Lækagesagen: Alle er skyldige!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Stil dem op på stribe og døm dem selv: Forsvarsministeren, spindoktoren og ikke mindst TV2, DR, Jyllands-Posten og alle de andre medier, der mener, at den hellige kildebeskyttelsesret skal bruges til at dække over en politisk skandale af kriminel karakter.

Når Højesteret nu også har valgt at beskytte ministeren og hans spindoktor i den knudrede lækagesag, så er der kun tilbage at lade folkedomstolen tage sagen i egen hånd.

Jeg melder mig hermed som en slags anklager, så kan I selv dømme.

I bedste fald får vi alle en injuriesag på halsen, så retssystemet atter en gang skal tage stilling til, hvad der er løgn og sandhed i jagten på, hvem der i 2007 lækkede fortrolige oplysninger om, at de danske jægersoldater var på vej til Irak.

I mine øjne er det naturligvis Jakob Winther, daværende forsvarsminister Søren Gades daværende pressechef, der er den skyldige.

Måske var det Søren Gade, der fejlede først, da han talte over sig i nærheden af en flok journalister, og i så fald kan Gade pænt tage sin spindoktor i hånden og gå direkte i fængsel, for det står under alle omstændigheder fast, at Jakob Winther bekræftede den hemmeligstemplede info over for TV2’s Rasmus Tantholdt.

Det påpeger Tantholdt et utal af gange på den berømte lydoptagelse, som Højesteret nu ikke vil tvinge DR til at udlevere, ligesom de i samme dom ikke vil tvinge TV2-reporteren eller hans chef, nyhedsdirektør Michael Dyrby, til at vidne.

Hvorfor ikke?

Fordi vores højeste retsinstans vil beskytte journalisternes ret til at beskytte selv de mest højtstående kilder. Jeg vil så også gerne beskytte den kilde, der har overbevist mig om at Winther er en skurkagtig løgner, som samfundet burde bure inde.

Normalt skal man jo ikke dømme folk på forhånd, men i denne sag kan vedvarende anklager mod Winther netop være med til at grave beviset frem. I så fald, at tidligere pressechef Jakob Winther har nosser til at lægge sag mod alle os, der beklikker ham i skrift og tale.  

Pyt i principiel forstand med om jeg eller andre tager fejl. Vi peger fingre i en højere sags tjeneste. For netop fordi, man har været ansat på Christiansborg og i den forstand er demokratiets ypperste vogter, skal man aldrig kunne gemme sig bag gummiparagraffer, dyre forsvarsadvokater og fede venner i mediebranchen.

Det burde således være i Jakob Winthers egen interesse at få renset sit navn én gang for alle. Lad os derfor få beviserne på bordet.

Instruktør Christoffer Guldbrandsen: Læk dog den lydoptagelse, som du påstår at ligge inde med. Jeg skal gerne personligt sende den rundt til den halve medieverden.

Tantholdts søn og min søn går tilfældigvis i samme folkeskoleklasse. Det er måske irrelevant, men for mig er det underligt ikke at kunne bruge en onsdag morgen på lige at spørge TV2’s respekterede reporter om, hvad der er op og ned i denne sag, når man nu alligevel går ind af samme dør.

Han vil simpelthen ikke fortælle sandheden. Det har han pligt til at lade være med. Siger han.

Men siden hvornår er det blevet journalistens pligt ikke at lægge beviserne på bordet? At beskytte dem de skal afsløre, nemlig magthaverne, altså vores løgnagtige politikere og ikke mindst deres Darth Vader-typer af nogle gemene spindoktorer?

Hele lækagesagen har med højesteretsdommen opnået konspiratoriske højder.

Tantholdt og TV2 valgte i 2007 at bringe den lækkede historie om jægersoldaternes hemmelige ankomst, men hvorfor bragte de ikke samtidig historien om, hvem der helt præcist lækkede disse oplysninger? Så havde de grangiveligt væltet ministeren samme dag.

Jyllands-Posten bragte i øvrigt også selvsamme historie uden altså at ville afsløre, hvilken magtfuld politiker eller spindoktor, der spredte disse, for soldaterne i Irak, risikofyldte rygter. Set herfra er nyheden om en strafbar læk fra toppen af Christiansborg større end historien om elitesoldaternes indtog. Men sådan er det ofte med nyhedsjournalister - de vælger at se bort fra, hvilket røvhul det rent faktisk er, som skider dem et langt stykke til forsiden.

Er TV2 og Jyllands-Posten simpelthen nationens blå lejesvende siden de stadig beskytter Gade og co?

Ja! JP’s udvidede ytringsfrihed gælder vist kun, når det handler om at fornærme muslimer, også på den led er avisen blåøjet som en midtjysk malkepige.

Men hvor Jyllands-Posten helt åbenlyst  er det, man i bananrepublikker kalder en regeringstro avis, så er TV2 mere glatte, når de tilsidesætter objektive kriterier.

Især TV2’s nyhedschef Michael Dyrby er på den led en decideret skamplet på standen i sit forsøg på at bruge kildebeskyttelsen til at ikke at afsløre svigt i regeringstoppen.

Det værste er, at han har stort set alle medier og ikke mindst Dansk Journalistforbunds formand bag sig. Formanden er glad for, at Højesteret har stadfæstet, at journalister ikke skal tvinges til at udlevere deres kilder til myndighederne.

Det er hykleri.

For selvfølgelig kan Højesteret gøre en undtagelse i en sag, hvor vores folkevalgte og deres elendige kommunikationsrådgivere sætter fortrolige oplysninger på spil til fare for danske soldaters liv.

Selvfølgelig skal TV2 gøre en undtagelse i sin deres ret til at beskytte kilder. Og selvfølgelig skal Danmarks Radio offentliggøre det måske fældende bevis, båndoptagelsen med Tantholdt, til fri aflytning for de borgere, DR er til for.

Det er ren og skær public service-forpligtigelse. Men det kan altså hverken mediebosser eller landets højeste dommere se fornuften i. Det håber jeg, at folkedomstolen kan.

Må jeg opfordre til at læse denne kommentar til TV2 i filmmagasinet Ekko, der i januar sidste år fik hele sagen til at rulle:
http://www.ekkofilm.dk/index.asp?allowbreak=Nej&id=857

Og her - professor i strafferet Jørn Vestergaards højaktuelle holdning til spin og kildebeskyttelse: http://www.information.dk/257601

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.