Lad os få en maksimumsløn!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

OBS: Nedenstående er skrevet som et forsøg på at starte en debat om den stigende lønspredning i både den private og offentlige sektor.

Jeg støtter IKKE at politikerne vedtager hverken mindste- eller maksimumslønninger - lønforhandlinger klares bedst mellem arbejdsmarkedets parter.

Men jeg støtter at vi får en god diskussion om hvorvidt nogle lønninger efterhånden er løbet løbsk - Og så til indlægget... God debat:-)

/Mattias

_______

 

- Lønninger over 50.000 om måneden, ender i luksusforbrug, og det er efter min mening rovdrift på både naturens og menneskers ressourcer. Det er et perverteret forbrug, hvor du er med til at fastholde produktion, der burde lukkes.

Den internationale overklasseavis Financial Times, har en sindssyg sidebeskæftigelse i hjemmesiden How To Spend It, eller på dansk: Hvordan du bruger pengene. Den hjælper mennesker, der har så vanvittigt mange penge, at de ikke ved, hvad de skal gøre af dem.

I en reportage avisen havde for nogle år siden, optræder grevinde Lucienne von Duz. Hun er i halvtredserne, men hendes hud er som en ung filmstjernes. Hemmeligheden er Crème de la Mer, en skønhedscreme der koster omkring 300 dollar per 100 gram. Grevinden dupper ikke blot ansigtet, hun smører hele kroppen ind i den fantastiske salve. Det koster 16.120 dollar om året. Omkring 100.000 danske kroner.

En tudse om dagen
I dag hørte jeg, at en kommunal kontorchef tjener omkring 60.000 kroner om måneden. Det er nok ikke helt så meget som grevinden, men giver dog stadig over 30.000 kroner efter skat. Det er en tudse til forbrug om dagen! Det er jo absurd.

Min kæreste er sygeplejerske, hendes grundløn er 23.000. Jeg får 34.000. Vi lever et fyrsteligt liv. Vi kan gå på restaurant hver eneste måned. Vi går i biffen uden at tænke over billetprisen. Og sidste år var vi både på ferie i Tyrkiet og i et sommerhus ved Vesterhavet. Jeg har mildest talt svært ved at gennemskue, hvordan nogle kan have en hustandsindtægt over 100.000 kr. om måneden. Hvordan fanden formøbler de alt den velstand? Jeg forstår godt, at de har brug for hjemmesider som How To Spend It.

Et voksende antal vesteuropæere lever deres liv i fattigdom. Mange af dem til trods for, at de faktisk har mindst et fuldtidsarbejde. I den forbindelse snakkes der meget om at indføre lovbestemte mindstelønninger. Forslagene lyder på alt fra 5 til 8 euro i timen (lad være med at omregne til danske kroner, du bliver bare trist og forskrækket).  Men måske burde vi i stedet diskutere en maksimumsløn?

50.000 knaster må være rigeligt
Mennesker der tjener 50.000 kroner om måneden, må da have rigeligt. Herefter burde samfundet sige. - Flot kammerat, at du kan få nogle til at betale dig 50.000 af de lange. Men nu skal du høre. Livet handler om noget andet end penge. Og da din løn giver dig privilegeret adgang til et forbrug, som blokerer for at andre kan komme til fadet, får du ikke mere. Hvis du så frygtelig gerne vil have en stor firehjulstrækker til halvanden million, må du spare op og prioritere ligesom alle andre.

Lønninger over 50.000 om måneden, ender i luksusforbrug, og det er efter min mening rovdrift på både naturens og menneskers ressourcer. Det resulterer i et perverteret forbrug af produktion, der burde stoppes. Fordi det låser udnyttelsen af vores fælles naturressourcer i ligegyldigt luksus, og fastholder arbejdskraften beskæftiget med vare- og serviceproduktion, der burde være en forbrydelse, så længe der er sult og nød. Det gælder f.eks. luksusfødevarer, der fragtes med fly halvvejs rundt om kloden, fordi overklassen foretrækker at forbruge sin kaviar og trøfler og japanske sushi frisk fra fad. Ligesom det gælder smykker til titusindvis af kroner, kjoler til en hel måneds budget for en almindelig familie, og Rolex-uret til manden der har alt, undtagen samvittighed.

En god ide, hvis jeg selv skal sige det…
Med en maksimumsløn på 50.000 brutto pr. borger, kunne pengene og dermed forbruget kanaliseres andre steder hen i samfundsøkonomien. Steder hvor vi har mere brug for det. Det kunne være ordentlig mad i hjemmeplejen. En tiltrængt renovering af kloaknettet. Eller en anstændig løn til de folk, der laver det hårdeste og mest utaknemmelige arbejde i vores samfund. Det er sgu da en god idé, hvis jeg selv skal sige det…

Nogle vil kalde mig misundelig og en økonomisk analfabet, der ikke har forstand på kapitalismens incitamentstrukturer i løndannelsen. Men jeg er sgu ligeglad, jeg skriver hvad jeg tænker og hvad jeg mener, og jeg tror ikke, jeg er den eneste. Det bliver bare aldrig rigtig sagt højt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.