Kongens håndlangere ville dræbe redaktør

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Redaktøren for erhvervsavisen Swaziland Shopping skrev en historie om Swazilands enevældige konges lyssky forretninger. Kort tid efter modtog han dødstrusler og måtte flygte til nabolandet Sydafrika.

I juni sidste år skrev og udgav Zweli Martin Dlamini en artikel om Swazi Mobile, et teleselskab der ejes af kong Mswati og administreres af den lokale forretningsmand Victor Gamedze.

Historiens hovedpointe var, at de to havde tvunget Swazilands regering til at sikre at det statsejede teleselskab SPTC ikke kunne konkurrere med Swazi Mobile, som de begge havde aktier i.

Men det skulle Dlamini ikke have gjort.

Dødstrusler
”Kort tid efter at historien var i avisen, truede Gamedze mig i telefonen. Han fortalte mig at han ville ’ordne mig’. Senere meddelte kommunikationsministeren mig at kongen ikke var tilfreds med artiklen, og at han havde krævet at avisen blev lukket”, siger Dlamini.

Efter at Swaziland Shopping var blevet lukket, fik han at vide at politiet ville arrestere ham og forgifte ham i fængslet.

Zweli Martin Dlamini frygtede for sit liv, og flygtede derfor til nabolandet Sydafrika.

Ingen pressefrihed
Det er nemlig ikke sjældent, at Swazilands politi torturerer – og nogle gange endda dræber – aktivister der udfordrer kongens magt, hvilket Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer gentagende gange har dokumenteret.

Swaziland ligger desuden helt nede som nummer 152 på Reporters Without Borders pressefrihedsindeks. ”Der er ingen pressefrihed i landet”, siger NGO’en.

Der har været adskillige eksempler på at journalister og aviser i Swaziland er blevet truet til at trække historier om kongen tilbage og undskylde. Victor Gamedze har for sin del truet og tævet journalister, der har skrevet historier om ham, som han ikke har været tilfreds med.

Verden må handle
”Medierne og journalisterne i Swaziland bliver holdt som gidsler af staten. Men hvis kampen for demokrati skal vindes, er det nødvendigt at medierne er frie, så verden får at vide hvad der sker i vores land”, siger Zweli Martin Dlamini.

Sicelo Vilane, der er generalsekretær for landets fagforening for mediearbejdere, Media Workers Union of Swaziland, insisterer på at anklagerne imod Dlamini er falske, ligesom han mener at det er på tide at verdenssamfundet træder i karakter.

”De er ingen fri presse i Swaziland, og regimet krænker journalisternes ytringsfrihed. Hvorfor gør verden ikke noget”, spørger Vilane.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.