Kommuner dropper blodsalt fra Vestsahara

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Gladsaxe Kommune besluttede i sidste uge, ikke at købe vejsalt fra firmaet Dansk Vejsalt, hvis saltet importeres fra Afrikas sidste koloni, Vestsahara.

Den Københavnske omegnskommune lå ellers i forhandlinger med Dansk Vejsalt sammen med tre andre kommuner, men begrunder sit fravalg med at udenrigsministeriet fraråder indkøb fra kolonier som Vestsahara, uden dokumentation for at samhandlen er sanktioneret af og kommer den oprindelige befolkning til gode. Et fraråd der baserer sig på FN’s anbefalinger og international lov.

Gladsaxe havde bedt om dokumentation for, at et eventuelt indkøb af vejsalt var sanktioneret af, og ville komme den oprindelige befolkning til gode, men vurderede at der var ”stor usikkerhed” om hvorvidt dette var tilfældet.

Gladsaxes valg kom blandt andet efter pres fra solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt, der havde skrevet til alle landets kommuner om de etiske og folkeretsmæssige problemer med vejsaltet fra Vestsahara, og efter en forespørgsel fra byrådsmedlem for Enhedslisten, Trine Henriksen.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975. Landets oprindelige befolkning, Saharawierne, har aldrig accepteret eller godkendt Marokkos besættelse eller betragtelige udnyttelse af Vestsaharas resurser. Saharawiernes eksilregering, SADR, har tværtimod for nyligt krævet en fiskeriaftale mellem EU og Marokko, der inkluderer vandene ud for Vestsahara, annulleret, og har gentagende gange pointeret at indkøb af Vestsaharas resurser fra Marokko er med til at forlænge Marokkos kolonisering af deres land.

En kolonisering som der er bred enighed om er særdeles brutal. FN’s specialrapportør for tortur, Juan Mendez, skrev i sin seneste rapport om Marokko og Vestsahara, at der i Vestsahara er ”et mønster af tortur og mishandling begået af politiet”, og den amerikanske research-NGO, Freedom House, placerer i sin seneste rapport Vestsahara helt i bund, når det gælder borgerrettigheder og politiske rettigheder.

De fire kommuner - Gladsaxe, Gentofte, Rudersdal, og Herlev - har forhandlet en anden fælles aftale på plads om import af salt fra Italien hos Dansk Vejsalt, der ikke er i strid med folkeretten. Flere andre kommuner har dog tidligere indgået aftaler om køb af salt fra Dansk Vejsalt der er produceret i Vestsahara, herunder Bornholms Kommune.

Trine Henriksen pointerer da også, at der ikke er nogen garanti for, at danske kommuners som Gladsaxes indkøb af andre produkter fra det besatte Vestsahara ikke vil forekomme i fremtiden. ”Den måde Gladsaxe Kommunes indkøbspolitiks etiske retningslinjer fungerer, forudsætter at firmaerne overholder retningslinjerne, og leverer dokumentation hvis kommunen forlanger det”, udtaler hun.

”Men firmaer som Dansk Vejsalt og G4S hævder at de efterlever kravene, og så bliver det reelt kommunens opgave at dokumentere det modsatte. Derfor er vi helt afhængige af at organisationer som Afrika Kontakt og Danwatch bringer sagerne op”.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.