Kan du genkende en Jeppe Nybroe , når den rammer dig?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Bare at du ved, så har jeg tænkt mig at manipulere med dig lige nu. (Her) indlagde jeg for eksempel en falsk parentes, og (der) gjorde jeg det igen, selv om det faktisk er den her (parentes), der er den ægte vare. Sådan var det også med DR-værten Jeppe Nybroe, der nu (igen) er blevet afsløret i vildledning. Denne gang da, han under en tv-reportage fra Irak genbrugte lyden fra en eksplosion hele tre gange på trods af, at der kun var én bombe, der faldt.

Den form for forvirring skaffede den unge stjernereporter en ikke-frivillig fratrædelsesordning (’fyring’ må det ikke hedde i DR), men så er det jeg tænker: Hvis Nybroe skal fyres for at manipulere, så var der nok rigtig mange journalister, der også burde trække sig øjeblikkeligt. 

Jeg har for eksempel en gang manipuleret for Jyllands-Posten. Det er den avis, der har afsløret Jeppe Nybroe i hans manipulationer. Det er seks år siden nu, og måske uskyldigt, vil nogen mene. Men jeg var gået undercover som arbejdsløs aktiveringsperson i Århus kommune, og sammen med søndagsredaktøren byttede jeg rundt på diverse navne og detaljer, udelukkende for at beskytte alle de gamle damer og unge invalide-pensionister mod at blive genkendt nu, hvor de så en havde hundset rundt med mig.

Er det manipulation? I en grad, ja, men det betyder ikke noget for historiens vinkel. Betød Jeppe Nybroes små manipulationer noget for historiens vinkel? Næh, men det gjorde hans indslag mere dramatiske, mere spændende, mere konfliktfyldte, om man vil. Og der har vi humlen. Jeg kunne sammen med Jyllands-Posten lettere trække konflikterne frem, hvis vi manipulerede lidt med facts.

Det samme gjorde det åh så frelste Jyllands-Posten, da de trykte Muhammed-tegningerne. Det samme gør politikere. Og reklamebureauer. Og Michael Moore, og han er endda blevet så uhyre populær på, at folk gerne betaler flere tusinde kroner for at blive ført på (vild)sporet. Ja, for at sige det lige ud, så bliver du hver dag manipuleret, uanset hvilken avis du åbner. Du får en bestemt vinkel (udvalgt til fordel for en anden), du får en bestemt sandhed (udvalgt af én med samme sandhedskriterium).

Eksempel: En bydel bliver hærget af en flok unge lømler - der i blandt en række drenge med indvandrerbaggrund. Gæt en potentiel Ekstra Bladet-overskrift: Unge hærger bydel eller Indvandrerbande skaber frygt . Alle de indvandrerdrenge, jeg har mødt, vil til enhver sværge, at de er blevet ofre for lige præcis den form for manipulation.

Jeg kender én, der engang var nyhedsreporter på vores alle sammen tør, hvor andre tier - rendestenspamflet. En kvindelig redaktør nød at slynge om sig med spørgsmålet ’ringer de og klager?’, underforstået at den pågældende reporter kunne skrive, hvad fa’en, han havde lyst til, bare det ikke var om de typer, der normalt ringer og klager. Husk det. Alle manipulerer med dig. Ikke kun Jeppe.
Fordi moral er godt og dobbeltmoral er dobbelt så godt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.