Jeg føler mig sikker i Irak

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

-Vi låser ikke engang døren normalt."

Sådan sagde min vært den anden dag, da jeg spurgte efter en nøgle til det hus, jeg i øjeblikket bor i. Udsagnet ville måske ikke være overraskende, hvis huset lå i en lille dansk provinsby. Men huset med den ulåste dør ligger i Irak.

I Bagdad, Basra og Mosul er selvmordsbomber dagligdag, og kidnapninger er en industri, som indbringer millioner. Men få kilometer fra Iraks næstfarligste by, Mosul, ligger den kurdiske del af Irak - og her er der i øjeblikket lige så roligt som i København.

Nordirak er styret af kurderne, som med en effektiv hær og et omfattende sikkerhedspoliti har formået at holde al-Qaeda og andre terrorister ude af deres region. Indsatsen virker. I 2008 er der ikke sprængt en eneste bombe i den kurdiske del af Irak.

 

"Jeg er fra Danmark"

Som lyshåret dansker kan jeg gå på markedet alene i Nordirak - og endda sige, at jeg er fra tegninge-landet Danmark uden at blive kidnappet. Jeg kan køre ud i provinsen uden at blive udsat for baghold. Og den anden dag overtalte min chauffør mig endda til at lade mit kameraudstyr ligge på forsædet, mens jeg vekslede penge lidt væk. Det lå der stadig, da jeg kom tilbage. Det er næppe et eksperiment, jeg ville have turdet i København.

I går besøgte jeg regionens største avis, hvor kriminal-reporterne er Iraks mindst travle.

- Der er selvfølgelig altid risiko for terror, men den er ikke større her, end i London eller København. Og kriminalitet har vi meget lidt af - i hvert fald mindre end i europæiske storbyer, sagde chefredaktør Jawad Qadir.

Det føles surrealistisk at sidde og spise kebab på åben gade i Nordirak, mens man ved, at al-Qaeda hærger en times kørsel væk. Og ét spørgsmål melder sig: Hvordan kan man skabe den samme sikkerhed i resten af Irak?

 

Kamp om magt

Svaret er desværre, at det er umuligt i øjeblikket. Én af årsagerne til Nordiraks fredelige gader er, at befolkningen er samlet. Indbyggerne er næsten alle kurdere, og de støtter deres politi og hær. En hær, der i tæller tæt på 100.000 mand - eller næsten lige så mange, som USA har i hele resten af Irak.

Irak er et land med århundreders interne konflikter mellem shiaer, sunnier, kurdere og en række andre grupper. En del af hemmeligheden bag Nordiraks fred er, at én gruppe sidder på hele magten.

Som en taxachauffør sagde til mig i forgårs:

- Irak bliver først fredeligt som her, når shiaerne, sunnierne og kurderne har fordelt landet mellem sig - og får hvert sit land."

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.