Jeg er flov over Vesten

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

- Vesten var klar til at gå i krig i Kosovo, Irak of Afghanistan for at skabe fred. I sender konstant fredsforhandlere til Mellemøsten. Men ingen gør noget i Darfur. Hvorfor?

Sådan spurgte 35-årige Daoud Hari, da jeg i sidste uge interviewede ham om massedrab, og voldtægter i Sudans Darfur-region, hvor over 300.000 er blevet myrdet og 2,5 millioner drevet på flugt. Daoud Hari har selv set sin landsby blive udslettet og er blevet tortureret af Sudans hær, da han satte livet på spil for at hjælpe vestlige journalister ind i Darfur.

Daoud snakkede heldigvis videre, så jeg slap for at svare ham. For det eneste svar, jeg flovt kunne have givet ham, ville have været, at Vesten er dobbeltmoralsk, når det gælder menneskerettigheder. Hvis Sudan havde ligget i Europa, eller hvis Darfur havde haft store oliefelter, havde vi gjort noget.

Konflikten i Darfur har stået på i fem år, og USA har erkendt, at der er tale om et folkedrab. Arabiske militser plyndrer og voldtager med Sudans regerings støtte, mens afrikanske stammer giver igen med samme våben. Og Vesten? Ja, vi har presset på og fået omkring 8.000 fredsbevarende tropper ind i området, som er på størrelse med Frankrig.

Send flere soldater

FN-soldaterne er magtesløse og kan ikke tale hverken regeringen eller militserne imod, da alle ved, at soldaterne ingen magt har i området. Imens fortsætter voldtægterne, massemordene og nedbrændingen af hele landsbyer.

Samtidig har FN flere gange måtte bede sine medlemslande om rent faktisk at betale de penge, landene har lovet til humanitær hjælp i områdets flygtningelejre. Daoud Hari fortalte mig, hvordan folk i lejrene må sende kvinder ud af lejrene til de lovløse områder for at samle brænde, fordi der ikke er nødhjælp nok. For kvinderne ender turen uden for lejren ofte med voldtægt.

Jeg tror ikke, en fuld invasion af Sudan er den rigtige løsning i Darfur. Men hvis Vesten skal bevare lidt af sin selvrespekt, bliver vi nødt til at sende flere fredsbevarende tropper til Darfur, selvom Sudan stritter imod. Det vil koste liv.

Men hvis vi tror på menneskerettigheder, bliver vi nødt til at gøre det.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.