Jeg er en klimaflygtning

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jeg har efterhånden skrevet spalte op og spalte ned om global opvarmning, co2-udslip og klimaflygtninge. Men i sidste uge så jeg den globale opvarmning med egne øjne.

På toppen af et bjerg i Frankrig stod jeg på ski på den store Grand Motte-gletcher, som jeg har løbet på før for en del år siden. Dengang var der bare mere af den. En skiguide udpegede, hvor langt gletcheren gik dengang. Jeg må tilstå, at jeg ikke er gletcher-kender nok til, at jeg selv kunne se, hvor mange meter Grand Motte var blevet mindre, siden sidst jeg var der. Men jeg kunne i hvert fald mærke, at vejret var væsentligt varmere denne gang: Selvom jeg stod i tre kilometers højde i begyndelsen af januar var det +3 grader (ja, plus).

Nu har jeg lige læst på wikipedia, at gletcheren på to årtier helt præcist har mistet 25 meter i højden. Det er kun 11 meter mindre, end Rundetårn er højt ...

De lokale i området snakkede om, at de ikke kunne huske, hvornår det sidst havde været så varmt i begyndelsen af januar. Andre nævnte historier om skisportssteder, som får nej fra bankerne til udvidelser, fordi bankerne ikke tror på, at der er sne, når pengene skal betales tilbage.

Jeg ved godt, at skrumpende skisportssteder er et af de mindste problemer ved den globale opvarmning. Men den dag, på toppen af Grand Motte-gletcheren, mærkede jeg for første gang opvarmningen på egen krop. Tanken om, at jeg stod på adskillige meter mindre is end ved mit sidste besøg, var ikke særlig sjov. Og på næste års skifere vil jeg sørge for at flygte til et af de højeste skisportssteder, som den klimaflygtning jeg nu er.

Jeg håber, USA s George W. Bush, Australiens John Howard og diverse andre Kyoto-modstandere skal på ski i år.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.