Hvorfor er alle de mennesker fattige?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Vi ved, at der er mange fattige - faktisk er en femtedel af planetens befolkning er fanget i dyb fattigdom. Og halvdelen af dem er børn.

Ingen af os her i rige Europa har nogensinde prøvet af være fattige. Sådan rigtigt fattige. Så der hverken er til mad eller rent vand - eller medicin til ens børn, der bare dør for øjnene af en. Med intet håb for en anderledes fremtid.

Men måske har nogle af os tænkt over, hvorfor alle disse mennesker er fattige, når verden er så rig og viden så umådeligt stor. Alligevel er over en milliard mennesker fattige.

Vi ved godt, hvorfor de er fattige, og i dagens artikel på avisen.dk giver en internationalt anerkendt forsker lidt af forklaringen.

”Det vigtigste er nok politisk og økonomisk stabilitet. Og så skal samfundet have et stærkt og inkluderende politisk lederskab, altså ikke et ondt diktatur, der udnytter folk. Tilmed skal der være økonomisk vækst. Det er svært at opnå det hele, så det vigtigste er nok et politisk lederskab,” siger Andrew Shepherd, der er specialiseret i kronisk fattigdom.

I serien "Tæt på verden" forsøger Anne Hyll-Müller og jeg at beskrive, hvad der foregår i de fattigste lande ... og dem med de fleste kronisk fattige. Sjældent er der sandt og sundt politisk lederskab i de lande.

Det er ikke uden grund, at det er nødvendigt at fortælle om vanvittige og korrupte diktatorer, der slår deres egen befolkning ihjel for at klamre sig til magten. Disse mennesker er en forhindring for stabilitet og udvikling, som kan løfte de fattigste ud af armoden.

Jamen, der er jo altid borgerkrige og den slags ide lande, vil nogle måske påpege. Ja. Guerillabevægelser opstår af meningsløst armod, mangel på uddannelse, ingen chancer i livet og et ønske om forandring.

Nogle af bevægelserne er domineret af grådige krigsherrer, der vil til fadet med bloddiamanter og guld. Andre opstår af retfærdig harme, men ender ikke altid et godt sted for landet. Nogle fører til forandring.

Nyheder om udviklingen i selv de fattigste lande er vigtige, for de er en del af verdenssamfundets hverdag, og udviklingen i disse fjerne egne påvirker også danskernes muligheder for at vedblive med at være rige og trygge.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.