Hurra for etnisk udrensning i Irak

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Politikere hylder, at volden falder i Irak. Men de glemmer at fortælle, at en del af succesen skyldes etnisk udrensning.

Krigen er ved at vende i Irak. Færre irakere kidnappes, færre halshugges, og færre sprænges i luften af galninge med sprængstoffer om livet.

Den historie fortæller specielt amerikanske republikanske politikere ustandseligt i øjeblikket. Historien er da også sand, men politikerne glemmer at fortælle, at en af grundene til de mange hurra'er er dyster.

En stor del af freden i Irak skyldes nemlig, at mange af de enkelte grupper i Irak er færdige med at udrense deres kvarterer for 'fremmede'.

- I Bagdad er shia-muslimerne blevet smidt ud af sunni-kvartererne og omvendt. De kristne er blevet taberne og er næsten totalt flygtet. Den etniske udrensning er lykkedes, og mange kvarterer er i dag sikre. Hvis du altså har den rigtige religiøse baggrund,« sagde en chef for en af de få vestlige organisationer, der arbejder i Bagdad, da jeg besøgte Irak i sidste uge. Han ville ikke have sit navn frem, da han ikke må udtale sig politisk.

Jagt på fremmede

Ifølge de irakiske flygtninge, jeg mødte i Nordirak, er Bagdad og andre større byer godt på vej til at være helt delt op i zoner, hvor enkelte religiøse grupper kontrollerer alt. Og når grupperne har dræbt eller drevet kvarterets 'fremmede' på flugt, ja, så falder volden.

Som en 54-årig familiefar, Taher Zeber, fra den etnisk splittede by Mosul fortalte:

- Under Saddam Hussein spurgte ingen, hvilken baggrund man havde. Nu betyder det alt.

Kurdiske Taher er nu flygtet med sin familie til et kurdisk domineret område. Han er ét af eksemplerne på udrensningens enorme omfang. 4,7 millioner irakere er i dag på flugt - det svarer til, at næsten samtlige danskere forlod deres hjem.

Udrensningerne er ikke den eneste grund til, at Irak er blevet roligere. Militser har indgået våbenhviler, lokale stammer har fået nok af al-Qaedas brutalitet, og den irakiske hær er blevet bedre.

Men det er vigtigt at huske, at en del af succesen bygger på irakeres sekteriske slagtning af deres naboer. For det betyder, at den faldende vold ikke nødvendigvis er tegnet på et sundt og forenet Irak.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.