Holger Danskes tunge voldtaget i vildskab

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Det er fantastisk, som tillægsord og beskrivende vendinger svulmer op i nationale medier.

Selvom det er de færreste forundt at være de første eller de bedste til noget, er det ikke nok bare at fortælle, at de er de første eller de bedste. I artikler i morgenaviserne skiller de sig yderligere ud ved at være de ALLERførste eller de ALLERbedste.

En chef i erhvervslivet er ikke bare chef, men topchef.

Statens Museum for Kunst får ikke bare kritik, når de udstiller Dronning Margrethes billeder. De får SØNDERLEMMENDE kritik.

Søndag aftens nyheder på DR og TV 2 fandt heller ikke skjul for den store pumpe: Demonstrationerne på Nørrebro udviklede sig ikke bare i kedelig eller trist retning, da demonstranterne begyndte at kaste med sten og folk i hundredvis blev anholdt. Ifølge TV 2 gik det FRYGTELIG GALT! På DR talte et øjenvidne endda om, at de unge gjorde sig klar til krig.

Hvilken profession tror I i øvrigt, øjenvidnet havde? Oberst? Nix; journalist.

Tilbage på TV 2 havde indbrudstyve i København ikke bare sparket en dør ind, men sparket døren BRUTALT ind! Tænk, at man endda kan gradbøje måden, man sparker en dør ind på - er vi journalister ikke fantastiske til at nuancere?! 

Hvad siger I til, at jeg ud fra mine skriblerier om det danske sprog i denne blog konkluderer, som der står i overskriften? Passer det ikke meget godt ind i stilen?

Måske gør vi det - journalister, altså - fordi vi ikke altid er de ALLERskarpeste mennesker i hele verden, og at vi i forsøget på at vigtiggøre vores usle historier om en bøvs på direktionsgangene hos Dansk Industri er nødt til at tale om TOPchefer, som ligger i DRAMATISK krig mod hinanden.

Men et spørgsmål, jeg rigtigt gerne ville stille til mine kære med-formulatorer er: Hvis en sur mand i bussen GÅR AMOK, fordi han kaster sin knytnæve i hovedet på konduktøren - hvad gør en ung mand så, når han griber et maskingevær og skyder løs på andre unge i en kantine på et college i USA eller Canada?

Lad os sige, at 30 betjente og 45 demonstranter var blevet indlagt med kraniebrud under gårsdagens demonstrationer. Nogen af dem døde endda. Så må demonstrationerne da være gået meget mere end "frygtelig galt" - og hvad er det? Forvildtogoverdreventutopiskmareridtsbrækagtigt galt?

Des mere vi pumper sproget op, des mere forvrænger vi virkeligheden - og des mere risikerer vi, at sprogboblen er sprængt, når virkeligheden VIRKELIG kalder på superlativer.

Hvad kunne folk f.eks. sige om 11. september? At det var ligesom at se eller være med i en film. Alle ord til at beskrive den virkelige hændelse var væk. Intet var stort nok. Vi var hinsides, hvad man kunne fortælle med et forslidt sprog.

Jeg håber, vi på Nyhedsavisen kan være med til at bringe lidt af virkeligheden tilbage i de store medier.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.