Helte har også krav på et anstændigt arbejdsmiljø

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Vi kommer ikke uden om det. Det ER farligt at være brandmand. Ja, det kan være direkte livsfarligt - og det bør enhver person, der blot overvejer at søge et job som brandmand gøre sig klart.

At der på trods af faren er mange mænd, der ikke stopper ved drengedrømmen, men aktivt søger et arbejdsliv som brandmand, skal vi andre være glade for. Og landets 10.000 brandmænd fortjener en tak, der ikke kan siges med ord, når de tilsidesætter eget liv for at redde andres.

Men helte har også krav på et ordentligt arbejdsmiljø

Hensynet til borgernes sikkerhed må aldrig blive en undskyldning for ikke at have maksimalt fokus på brandmændenes egen sikkerhed. For godt nok må en brandmand regne med at komme i fare. Men det må aldrig være en unødig fare.

Det var udgangspunktet for Avisen.dk, da to af vores reportere for efterhånden flere måneder siden begyndte at undersøge brandmændenes arbejdsmiljø – med særlig interesse for deres sikkerhed.

Læs sagen her

Måske har du allerede læst historierne løbende på Avisen.dk, hørt dem citeret i radioen eller set dem i en række tv-nyhedsudsendelser. Og hvis du har det lige som mig, er du oprørt og forarget over de forhold, som mange af landets brandmænd har arbejdet under.

Vi har fortalt historier om livsfarlige kollaps, skoldninger og forbrændinger under øvelser. Om forældet udstyr og en ledelse, der bruger en macho-kultur til at presse brandmændene. Og senest har vi afsløret, hvordan brandmænd har en øget risiko for at få kræft af deres job - men ingen har fortalt dem om faren.

I Københavns Brandvæsen er der foreløbig lavet en dødsliste på 75 brandmænd, der er døde af kræft. Sagen udvikler sig, og vi har slet ikke skrevet vores sidste historie om brandmændene. Men allerede nu begynder deres fagforeninger at sammenligne med tidligere arbejdsmiljøskandaler.

Det gælder sagen fra Grindstedværket, hvor ansatte er blevet hjerneskadet af kviksølvforgiftning. Og det gælder skandalen fra 1980'erne, hvor tusindvis af malere fik 'malerhjerne' af at arbejde med opløsningsmidler, selvom man vidste, at det var farligt.

Vores reportere har brugt timevis af telefonsamtaler og kaffemøder med brandfolk, der har oplevet ting på deres job, som de færreste ville acceptere. Men det værste er ikke skaderne, siger brandmændene. Heller ikke selv om det bare var øvelser.

Det værste har været ledelsens ligegyldighed med deres sikkerhed.

Derfor kan vi heller ikke forvente, at de ansvarlige brandchefer selv tager ordentlig affære nu, hvor deres forsømmelser er blevet blotlagt.

Og derfor er det fuldt ud berettiget, når både fagforeninger, politikere, eksperter og brandmændene selv nu kræver en kulegravning – med mulighed for at rette op på problemer, give erstatning til de ramte (eller deres efterladte) og stille de ansvarlige til regnskab.

Andet kan vi ikke være bekendt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.