Den grove retorik

Af Henrik Blunck
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Den grove retorik med 'os' og 'dem' gælder ikke kun når talen falder på indvandring. Samme gruppering kan ses når emnet er beskæftigelsespolitik, vores måde at håndtere folk med handicaps, og i det hele taget er der sket et skred i den måde vi udlever danskheden på i nyere tid.

Skiftende regeringer har udhulet enhver form for fornuft på alt. Selv lukkeloven hvor folk i butiksbranchen i dag ikke har nogen fritid fordi man nu kan opleve skifteholdsarbejde inden for tidsrummet 7 til 22 – og enkelte kæder har sågar indført døgnåbne butikker.

Ordet liberalisering er blevet det nye sort, og i takt med højredrejningen af samfundet har vi også fået nogle a- og b-klasser med tilføjede c- og d-klasser. Folk der lander i de sidste grupper kan forvente, at tonen er skarp. Vi kalder det ytringsfrihed.

 

Påstanden om ytringsfrihed skjuler den indre svinehund

Da vi først fik rykket hele verdensbilledet ud fra den fælles fjende – terrorismen – så blev det meget nemmere, at gennemføre en næsten identisk nedladende retorik om andre. De ledige var dovne, førtidspensionister skulle bevare en relation til arbejdsmarkedet ud fra en social dimension. Min bare r*v!

Hvis man havde omtalt folk på den måde dengang jeg var et ungt menneske, var man blevet sammenlignet med landsbytosserne i det daværende Fremskridtsparti eller folkene fra Greve med trang og hang til trækninger i højre arm.

Det er noget forbandet svineri, og er bestemt ikke stuerent for nu at bruge et udtryk fra den tidligere statsminister, Poul Nyrup Rasmussen. Der er ingen der protesterer. Tværtimod stemmes der direkte i modstrid med det politikerne lover når klokken ringer til folketingsvalg, og politikerne er fuldkommen uforstående over for hvorfor politikerleden er større end nogensinde før.

Det er da logisk at der ikke er nogen der gider indtræde i den komedie der foregår netop nu i dansk politik. Partierne stemmer som vinden blæser, og den blæser i hvert fald ikke i anstændighedens retning. Der sidder konsulenter og Excel-drevne jakkesæt som agerer i komplet modstrid med det vi så op til folketingsvalget hvor vi fik den første kvindelige statsminister. Helle Thorning-Schmidt sagde det eneste nationaløkonomisk fornuftige, nemlig: ”Vi kan ikke spare os rige. Vi må arbejde os ud af krisen!”

Da hun blev valgt, fik piben en anden lyd, og man var tilbage til den blå variant af økonomisk tænkning. I øvrigt en stil man har tænkt sig at videreføre, og det er derfor vi ikke får nogen rød regering det næste årti eller to. For uanset om man får den ene eller anden partifarve i statsministerstolen, så lader det til, at der i dansk politik kun er én bundlinje der interesserer politikerne, og det er den økonomiske.

Enhver tanke om at vi nogensinde får en ny politisk kurs vil kræve en jordskredssejr til et parti som vil sætte borgerne i centrum igen frem for systemet foran alt – og hvem har mon modet til at sige dette åbent og ærligt? Jeg hører ikke mange, der kæmper individets sag ud fra anstændighedens målestok, og nej, det handler ikke om højere ydelser. Det handler om ganske almindelig respekt og pli. Der mangler takt og tone mellem alle mennesker, uanset hvilken klasse vi måtte befinde os i...

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Henrik Blunck

Jeg er en 43-årig mand, der har fået tre dejlige børn: Natacha, Patrick og Christopher. I fritiden er det især skrivning af Blogs, politik og venner der interesserer.

Nutidige tanker om dansk politik, som supplerer den blog jeg har ovre på http://politisk-blog.blogspot.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.