Giv kineserne ros i stedet for ris

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

I sidste uge kaldte Sharon Stone det for 'karma', at kineserne blev ramt af et frygteligt jordskælv. Skuespillerindens udsagn er blot det seneste eksempel på unuanceret Kina-kritik.

Når man behandler tibetanere dårligt, fortjener man at blive ramt af et altødelæggende jordskælv. Nogenlunde sådan ræsonnerede Hollywood-stjernen Sharon Stone i sidste uge, da hun kaldte det 'karma' at Kina 12. maj blev ramt af et jordskælv, der dræbte 70.000 mennesker.

Udsagnet var tåbeligt på alle planer. Ikke mindst fordi mange af ofrene for jordskælvet er -  ja, etniske tibetanere, som udgør en stor del af befolkningen netop i den ramte Sichuan-provins. Men også fordi kineserne faktisk har opført sig eksemplarisk i håndteringen af katastrofen.

Kinas regering har hjulpet etniske mindretal igennem katastrofen uden at diskriminere. Den har givet journalister lov til at besøge Sichuan-området og ladet dem tale med ofre og redningsfolk. Ja, Kina har endda bedt gamle rivaler og fjender som USA, Taiwan og Japan om hjælp i nødens stund.

 Kina har masser af problemer med overholdelse af menneskerettigheder. Men der er også mange tegn på, at det går den rigtige retning. Det viser håndteringen af det alvorligste jordskælv i landet siden den kommunistiske revolution.

Desværre er der gået mode i overfladisk Kina-kritik blandt Hollywood-skuespillere og politikere. Politikere taler om 'boykot' af OL, mens de samtidig indgår kæmpe handelsaftaler med landet. Og stjernerne taler om 'dårlig karma', mens de selv går i kinesisk syet tøj og ser dvd'er på deres kinesisk producerede afspillere.

De fleste eksperter er enige om, at mere samhandel og tættere politiske relationer er måden at åbne Kina op på. Så i stedet for at komme med billige bemærkninger og slagord mod Kina, burde stjerner og politikere måske selv tage til Kina - og rent faktisk forsøge at forstå kineserne. Og rose landet, når det gør noget godt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.