FN-chef kritiserer ’besættelse’ af Vestsahara

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon kaldte, i en for ham usædvanlig direkte vending, den marokkanske okkupation af Vestsahara for en ”besættelse”, da han tidligere på måneden besøgte de flygtningelejre hvor store dele af landets oprindelige befolkning bor.

Bemærkningen faldt under Bans første officielle besøg til Tindouf-lejrene, hvor store dele af Vestsaharas oprindelige befolkning saharawierne bor, efter de flygtede fra den marokkanske invasion af deres land i 1975.

Her fortalte FN’s generalsekretær blandt andet om sin bekymring for flygtningene ”der i over 40 år har levet under meget barske forhold på grund af en sag som verden har glemt alt om”.

FN’s generalsekretær besøgte også den del af Vestsahara der er under saharawiernes kontrol.

En officiel besættelse
Ban Ki-moons udtalelser, og især det at han omtalte den marokkanske okkupation som en ”besættelse”, fremkaldte kraftige reaktioner fra den marokkanske regering.  I en pressemeddelelse protesterede marokkanerne imod hvad de kaldte et ”upassende” sprogbrug ”uden fortilfælde”, der ”divergerer fra den terminologi som FN traditionelt bruger om Vestsahara”.

Men fortilfælde er der ellers masser af. I FN-resolution 380 fra 1975, omtaler Sikkerhedsrådet Vestsahara-konflikten som en ”invasion”, og opfordrer Marokko til at ”trække sig tilbage” fra Vestsahara. I FN-resolution 34/37 fra 1979 opfordrer FN’s Generalforsamling Marokko til at ”stoppe besættelsen af Vestsahara”, en ordlyd der er blevet gentaget i senere resolutioner.

Også Europaparlamentet har omtalt den marokkanske tilstedeværelse i Vestsahara som en ”besættelse”, ligesom Den Afrikanske Union så sent som i oktober kaldte den ”en kolonial besættelse der er imod ånden i de grundlæggende formål og principper” for unionen.

Desuden konkluderede Den Internationale Domstol helt tilbage i oktober 1975, at Marokko intet belæg havde for at kræve territorial suverænitet over Vestsahara, ligesom det er almindeligt accepteret at den såkaldte ”grønne march”, hvor over 300.000 civile marokkanere på opfordring af den marokkanske konge marcherede ind i Vestsahara i slutningen af 1975, var i strid med Genevekonventionen.

Højt på agendaen
Ifølge Abba Malainin, der er den danske repræsentant for Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario, er Marokko da også mest af alt vrede på Ban Ki-moon fordi han sætter fokus på deres kolonisering af Vestsahara.

”Ban Ki-moon er den første generalsekretær i FN der har besøgt de af befriede dele af Vestsahara. Og når han samtidigt beskriver Marokkos tilstedeværelse i Vestsahara som en besættelse, og forsøger få Vestsahara på FN’s agenda, gør det marokkanerne rasende ”, siger Malainin.

Vred på Marokko
Ban Ki-moon stod dog ved sine udtalelser, da FN den 14. marts i en udtalelse ’præciserede’, at ”generalsekretærens brug af ordet ’besættelse’ var en personlig reaktion på de beklagelige humanitære forhold som de saharawiske flygtninge har levet under i al for lang tid”.

Og efter de marokkanske protester, fra både regeringen, og via en demonstration med tusindvis af mennesker, der angiveligt var støttet og havde deltagelse af den marokkanske regering, var han ifølge en ny FN-udtalelse decideret vred.

”Generalsekretæren udtrykte dyb skuffelse og vrede over søndagens demonstration”, stod der i udtalelsen, der blev sendt ud efter et møde med den marokkanske udenrigsminister i New York.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.