Faglig hovedorganisation anerkendt efter tre års undertrykkelse

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA) blev tirsdag registreret og anerkendt af Swazilands regering, efter tre år hvor alle organisationens møder har været erklæret ulovlige. Den manglende anerkendelse af TUCOSWA var i strid med reglerne i den Internationale Arbejdsorganisation, ILO, som landet ellers selv har tilsluttet sig, og har medført en grov undertrykkelse af landets fagbevægelse.

I et land som Danmark, har fagforeninger været en af de væsentligste drivkræfter for indførelsen af en velfærdsstat. I det lille enevældige monarki Swaziland, har landets regering i tre år kvalt fagforeningernes mulighed for at kræve forbedringer i et land, hvor medierne har mundkurv på, hvor politiske partier er forbudt, og hvor to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen.

Blandt andet har Amnesty International i sin årsrapport fra 2013 beskrevet, hvordan den manglende anerkendelse af TUCOSWA blev brugt af politiet som gyldig grund til at true, overfalde, arrestere og torturere fagforeningsfolk i Swaziland.  

Den danske solidaritetsorganisation, Afrika Kontakt, har ført en kampagne for at få Swazilands regering til at legalisere TUCOSWA siden 2013. Ifølge sekretariatsleder Morten Nielsen, er det på høje tid at TUCOSWA bliver anerkendt, selvom han påpeger at det kun er første skridt af mange hen mod et demokratisk Swaziland.

”Vi må stadig vente og se, om anerkendelsen også betyder at politiets chikane stopper. Afrika Kontakt har kæmpet for denne dag sammen med mennesker og organisationer over hele verden. Vi har sammen lagt et voldsomt pres på regimet i Swaziland. Nu forsætter kampen for løsladelse af de politiske fanger og ophævelsen af forbuddet af politiske partier”, siger Morten Nielsen.

En delegation fra International Trade Union Federation (ITUC), der repræsenterer 176 millioner arbejde i 162 lande, og er verdens største faglige centralorganisation, påpegede fredag fra Swaziland på samme måde, at anerkendelsen af TUCOSWA ikke i sig selv vil medføre bedre forhold for Swazilands arbejdere.

”Selv om TUCOSWA endeligt er blevet registreret tre år efter organisationen blev grundlagt, mødte politiet stadigvæk talstærkt og intimiderende op til et møde i TUCOSWA onsdag, og Swazilands regering vil ikke garantere, at politiet ikke blander sig i fremtidige møder”, skriver ITUC på sin hjemmeside.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.