Er verdens mest voldelige og usympatiske statsledere rædde nu?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Med de arabiske folkeoprør imod diktatorer kunne man godt forestille sig, at deres kolleger er ved at blive lidt klamme i håndfladerne. Aktivister håber jo på det, men se blot, hvad der sker.

I nabolande til Tunesien og Egypten myrder de løs på ikke-voldelige demonstranter: se blot erfaringerne Libyen, Yemen, Bahrain og Syrien. Og det er bare for at nævne nogle af de mellemøstlige lande, hvor man skyder fredelige demonstranter fra tagene.

De arresterer stadig

Arrestationer af systemkritikere foregår vildt og voldeligt i en række lande, så mange, at man ikke orker at fortælle om dem alle.

Selv i Egypten, som man umiddelbart kunne tro er over problemet med deres indsatte brutale statsleder, Hosni Mubarak, anklaget for over 800 drab på demonstranter, viser det sig, at en blogger på internet bliver arresteret og puttet i den sorte kælder uden grund. Militæret er ansvarlige.

Rækken af rædselsregimer er meget lang.

Artikelserien "Tæt på verden" prøver at beskrive nogle af dem, mens vi tager fat på problemer omkring fattige landes udvikling. Diktatorer, indsyltet i vold og som hovedregel vildt korrupte, er en vigtig del af problemet for fattige lande.

Tyranner huserer

En del diktatorer har med afsæt i erfaringerne fra Egypten, hvor styret faldt, fundet ud af, at de blot (igen og igen) skal love reformer, mens de slagter løs og arresterer deres kritikere i gaderne.

Yemens Saleh er et godt eksempel på en tyran, der klæber til sin status.

I Kina er myndighederne, som alle gerne vil være venner med, i færd med et systematisk angreb på ideologiske modstandere, altså dem, der vil have mere demokrati og frihed. Kina gik amok med censur af internet og arrestationer, allerede før revolutionen i Egypten viste resultater.

De ondeste

Hvem er de så, de mest onde af dem alle?

Autoriteten, amerikanske Freedom House, følger disse galninges overgreb på menneskerettighederne (og rigtige mennesker). Organisationen offentliggjorde sidste år en skamliste over regimer, som er virkelig fæle.

De værste var: Burma, Ækvatorial Guinea, Eritrea, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, Turkmenistan, Usbekistan og Tibet. Af gode grunde er ingen af den elskede turistmål.

Næste gruppe på listen var: Hviderusland, Chad, Kina, Cuba, Guinea, Laos, Saudi-Arabien, and Syrien. Og en del af dem sidder overraskende nok i FNs Menneskerettighedsråd.

Freedom Houses liste over de værste er her. Et videre studie af de slemme er her his Freedom House.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.