En Nobel leder

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Muhammad Yunus - Nobelprisvinder og nu også politiker ... 

I mit sidste blogindlæg skrev jeg om de stridende damer, der i øjeblikket lammer Bangladesh. Lederne af landets to største partier har de seneste 16 år ikke lavet meget andet end at skændes, demonstrere og svine hinanden til. I dag kom så nyheden om, at sidste års vinder af Nobels Fredspris danner sit eget parti i landet for at slippe for mere bøvl.

Nobel-vinderen, Muhammad Yunus, er efter min mening et yderst sympatisk menneske. Han har hele sit liv kæmpet for sit projekt med at låne penge ud til fattige kvinder i Bangladesh. Han er charmerende og intelligent, og jeg er ret sikker på, at han - i modsætningen til mange andre højtstående bangladeshere - ikke er bundkorrupt.

Jeg synes, det er flot, at han gider gå ind i politik i Bangladesh, hvor attentater og personlige tilsviningskampagner er hverdag. Men spørgsmålet er, om han kan nå nogen vegne.

I øjeblikket rider han på en bølge af Nobel-effekten . Kommer han ind i parlamentet, skal han til at lave kompromiser og lokumsaftaler med islamister og nationalister for at få lovforslag igennem. Jeg tvivler på, at han kan lægge idealismen på hylden og blive reel politiker i et konfliktfyldt land som Bangladesh.

Yunus initiativ er smukt, men jeg frygter, at det ender som en anden tidligere Nobel-prisvinder-bliver-præsident : Polens Lech Walesa, der red ind i parlamentet på en bølge af idealisme, men blev overmandet af virkelighedens politiske slagsmål. Sidst Walesa stillede op som præsidentkandidat fik han 1 procent af stemmerne ...

På den anden side: Der var heller ingen, der troede på Muhammad Yunus idé, da han i 1976 lånte 27 dollar ud til 42 fattige familier i en landsby i Bangladesh. I dag har han lånt 34 milliarder kroner ud til næsten syv millioner kvinder ...

Relaterede blogindlæg:
Når kvinder må skilles med en kampvogn 
Superfin fyr fik prisen 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.