Danmark skærper Vestsahara-politik

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

”Beretningen sender et klart signal til den marokkanske besættelsesmagt, om at vi ikke vil se gennem fingrene på Marokkos gentagende brud på basale menneskerettigheder”, skrev Enhedslistens Christian Juhl i en pressemeddelelse, efter at udenrigsudvalget forleden officielt vedtog en beretning om Vestsahara, der siden 1975 har været besat af Marokko.


Beretningen, som blev godkendt af et klart flertal af folketingets partier, konstaterede blandt andet at Danmark fortsat skal støtte FN’s bestræbelser for at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, skal have mulighed for uafhængighed, at FN’s fredsmission MINURSO skal kunne overvåge menneskerettighedssituationen i Vestsahara, at man fraråder danske offentlige institutioner og virksomheder at handle med varer fra Vestsahara, samt at man skal overveje at støtte de over 150,000 Saharawier der i dag bor i flygtningelejre i nabolandet Algeriet.

Christian Juhl var, sammen med Enhedslistens Nikolaj Villumsen, i januar forslagsstiller på et forslag der, hvis det var blevet godkendt, havde set Danmark anerkende den Saharawiske Demokratiske Republik, Vestsaharas eksilregering, som en selvstændig stat. Dette har over 80 lande allerede gjort, og desuden har det svenske folketing vedtaget en lov der opfordrer landets regering til at gøre det samme.

Enhedslistens forslag blev dog forkastet af alle andre partier end Enhedslisten, hvorfor forslaget blev behandlet i udenrigsudvalget og blev til udvalgsberetningen, der ifølge Christian Juhl udstikker ”nogle positive retningslinjer for den danske position i konflikten”.

Christian Juhl var derfor optimistisk for fremtiden. ”Beretningen er bestemt et skridt i den rigtige retning, og ved at få en egentlig Vestsahara-politik har vi taget de første spæde skridt til anerkendelse”.

Som kandidat til Europaparlamentet, mener Christian Juhl dog at det er nødvendigt at EU skal presses til at handle på Vestsahara-spørgsmålet. ”EU har spillet en meget problematisk rolle i denne konflikt, idet man har indgået fiskeri- og handelsaftaler, der omfatter de besatte territorier [af Vestsahara]. Også her handler det derfor om at give EU-linjen modstand for at skabe retfærdighed – det ville en dansk anerkendelse sikre”.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.