Burmas paranoide generaler frygter verden

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Burma er i øjeblikket ramt af den værste storm-katastrofe, verden har set i 17 år. 50.000 burmesere frygtes omkommet – og hundretusinder har mistet deres hjem. I de fleste andre lande ville den lokale regering omgående åbne alle grænser for nødhjælp, lade udenlandske fly kaste mad ned og sige velkommen til redningsfolk fra hele verden. Men ikke i Burma.

I det asiatiske diktatur bruger landets generaler i stedet tid på visum-ansøgninger fra udenlandske nødhjælpsarbejdere – og nægter amerikanske redningshelikoptere adgang.

Årsagen er ikke, at Burmas diktator, Than Shwe, nyder at se sit folk dø. Den 75-årige general og hans militærjunta lever blot i deres helt egen paranoide verden.

Da generalerne tog magten i 1962 gjorde de det ifølge dem selv for at redde det splittede Burma, der var hærget af borgerkrig og etniske splittelser. I dag ser de stadig sig selv som de eneste, der kan holde sammen på Burma – og hele Vesten ser de som fjender, der vil ødelægge landet.

Isoleret i jungle

Det tydeligste eksempel på generalernes paranoia kom i 2005. Med få dages varsel flyttede juntaen hele landets administration til en nybygget storby midt i junglen. Hundredevis af offentligt ansatte fik med det samme ordre om at flytte de 600 kilometer fra den gamle hovedstad, Rangoon, til den ubeboede jungle-storby.

Rygter siger, at generalerne handlede efter råd fra astrologer, men flytningen handlede lige så meget om at beskytte de paranoide generaler et øde sted.

Diktatoren Than Shwe gør uhyrlige ting, men han er ikke sindssyg.

- Han virkede fattet og høflig, da jeg mødte ham. Men generalerne lever i deres egen verden, stoler ikke på nogen og lytter kun til dem selv, som en højtstående vestlig diplomat sagde til mig, da jeg sidste år besøgte Burma og Thailand.

Paranoide mennesker er svære at tvinge til noget som helst. Derfor kan katastrofen ikke bruges af Vesten til at kræve indrømmelser af diktaturet. Men når nødhjælpsarbejderne rykker ind, kan det måske skabe mere kontakt til de isolerede generaler – og på længere sigt få dem til at frygte Vesten lidt mindre.

Læs reportage fra Nyhedsavisens besøg i Burma under oprøret sidste år: http://lnd.dk/reportage_burma.htm 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.