Brasiliens lovløse er bevæbnet til tænderne

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Rocinha i Rio de Janiro (foto: Michael S. Lund) 

Maskingeværer så store, at de kan skyde helikoptere ned. Det var et af fundene, Rio de Janeiros politi gjorde, da de i forrige uge stormede et lovløst slumkvarter i byen. Våbnene tilhørte en af Brasiliens narkobander. De blev først konfiskeret, efter at 180 politifolk havde skudt sig igennem den lovløse bydel, Vila Cruzeiro.

Våbenfundet er ikke overraskende. En femtedel af millionbyen Rio de Janeiro er reelt lovløst område. I de såkaldte favela -bydele styrer banderne alt, og politiet sætter nærmest aldrig deres støvler i narkobaronernes gader. Vila Cruzeiro er særligt berygtet, da det var her, journalisten Tim Lopes i 2002 blev tortureret, hugget ned med en machete og til sidst overhældt med benzin og brændt af narkobaronen Gale Elias .

Dødsstraf til stikkere

Da Brasiliens socialistiske præsident Lula i 2002 blev valgt, lovede han at forbedre forholdene for landets fattige og bekæmpe kriminaliteten. Siden har han sat millioner af til projektet, men korruption, narko og våben flyder stadig overalt.

Sidste år besøgte jeg Rios største favela, Rocinha, og så kokain blive handlet overalt. Over 100.000 brasilianerne bor i kvarteret, som styres af banden Den Røde Kommando. Som en del af kampen mod kriminaliten var politiet rykket ind i kvarteret. Det betød konkret, at i alt to politimænd sad på et lille kontor i bydelen. De skulle holde øje med hele kvarteret. Ingen borgere snakkede med dem, fordi Den Røde Kommando lovede at dræbe alle, der gik ind på stationen.

Bundkorrupt politi

Samtidig er de fleste brasilianere lige så trætte af politiet, som de er af narkobanderne.

- De er bundkorrupte, og du kan altid betale dig ud af problemer, hvis du bliver fanget med narko. Deres løn er utroligt lav, og de er sgu lige så slemme som banderne, som en 52-årig direktør, der ofte købte narko i Rocinha, fortalte mig.

Efter fem år med Lula er Brasilien stadig et af verdens mest ulige samfund, og risikoen for at blive myrdet er 40 gange større end i Danmark. Lula er i øjeblikket rekordpopulær på grund af landets gode økonomi. Hvis han mener noget med sine valgløfter, er det nu, han skal intensivere kampen mod narkoen og fattigdommen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.