Boykot vores vin siger sydafrikanske vinarbejdere

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Sydafrikanske arbejdere på Robertson Winery, som leverer vin til flere danske vinforhandlere, strejker for retten til at være medlem af en fagforening og ordentlige forhold. De beder forbrugerne om at boykotte deres vin indtil det sker.

Mange danskere nyder en god flaske rødvin til aftensmaden. I stigende grad er denne flaske vin fra Sydafrika, blandt andet fra Robertson Winery, der ligger i et smukt og bjergrigt område i Western Cape.

Men arbejdsforholdene, og lønniveauet for de arbejdere der producerer vinen, bør give danske vindrikkere en bitter smag i munden.

Under 2000 kroner om måneden
Vinarbejderne på Robertson Winery tjener under 2000 kroner om måneden, i et land hvor madvarer godt nok er noget billigere end i Danmark, men hvor købekraften også er væsentligt mindre.

De arbejder under forhold, som de selv siger ikke er meget bedre end under apartheid-tiden, uden at producenten vil anerkende den fagforening, som de fleste af dem er medlem af, Commercial Stevedoring and Allied Workers Union (CSAAWU), eller forhandle med arbejderne kollektivt. Tværtimod chikanerer Robertson Winery medlemmer af fagforeningen, fortæller de.

Robertson Winery, der siger at de skam anerkender og forhandler med CSAAWU om at sikre arbejderne bedre forhold, har tilbudt vinarbejderne en lønstigning på 8 procent, en stigning der knap nok følger inflationen i Sydafrika, og i hvert fald ikke prisstigningerne på fødevarer.

Starter strejke
Derfor startede arbejderne onsdag en strejke, der indtil videre varer en uge. Kravet er en løn på omkring 4000 kroner om måneden, og at Robertson Winery officielt anerkender deres fagforening. CSAAWU opfordrer desuden til en forbrugerboykot af alle vine fra Robertson Winary, indtil de er nået til enighed med dem om ordentlige forhold.

200 arbejdere afholdt ifølge CSAAWUs vicegeneralsekretær Karel Swart en protest foran Robertson Winery onsdag. Ifølge Swart er det første gang i firmaets historie, at nogle tør strejke imod det.

”Det er vigtigt at vi kommer væk fra procentstigninger i lønningerne, for det arbejderne hos Robertson Winery tjener i dag, er simpelt hen slavelønninger”, udtaler Swart.

Kræv ordentlige forhold af leverandører
Denne strejke burde, ifølge CSAAWU, få de danske forhandlere af Robertson Winerys vine som Meny og Min Købmand, til at kræve ordentlige forhold fra deres leverandører. Også fordi de dårlige forhold på de sydafrikanske vinfarme ikke er nogen hemmelighed, hvilket blandt andet Human Rights Watch har dokumenteret tilbage i 2011.

I 2014 besøgte Karel Swart Danmark, hvor han fortalte om et system der beror på en udnyttelse af billig arbejdskraft, som danske vinimportører er med til at opretholde, når de køber vin fra producenter som Robertson Winery, uden tilsyneladende at stille krav om ordentlige arbejdsforhold.

”Vi ønsker, at europæiske vinimportører indgår i en dialog med sydafrikanske producenter – at de stiller krav og presser på for at arbejderne er sikret ordentlige vilkår. Jeg er sikker på, at vi sammen kan påvirke dem uden at skulle ty til en boykot”, fortalte Swart dengang.

Dengang lyttede man ikke i Danmark, men forhåbentlig gør man det nu hvor vinarbejderne har følt sig presset til både at strejke og kræve en forbrugerboykot af den vin, som deres eksistensgrundlag afhænger af.

CSAAWU opfordrer, udover at man støtter deres kampagne online og boykotter Robertson Winerys vin, også til at man skriver til dem, og fortæller hvorfor.

Vin fra Robertson Winery sælges blandt andet hos: Meny, Min Købmand, Vinmedmere.dk, Uhrskov Vine, Uvinum, Fleggaard, Netpris.dk, Netvino.dk

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.