Danske økologer vender sig kraftigt mod, at 2 1/2 million danske høns bliver gasset ihjel bag i en lastbil og ender livet som minkfoder. Det sker fordi hønsene ikke er meget værd efter 76 dage som ægproducent. Og da danske husmødre ikke længere køber hele høns for at lave hønsekødssuppe og andre gammeldags retter, bliver hønsene slået ihjel.
- Det er et frygteligt og katastrofalt spild af fødevarer. Mennesker burde jo spise dem. Vi producerer fødevarer, for de skal blive spist. Ikke for at de skal blive et affaldsprodukt, siger Arne Bæk Jensen fra Hedehusenes Økohønseri.
- Ingen koger jo høns i dag. Men jeg håber og tror på, at det kommer tilbage. Flere spiser jo suppe, og vi danskere kunne jo lære af indvandrere, hvor vietnamesere elsker suppe med hønsekød i, siger Arne Bæk Jensen, der årligt producerer 10.000 økologiske høns.
Et økologisk slagteri er dog begyndt at gå mod trenden - og slagter hvert år 200.000 økologisk høns til eksport til Holland og til pålægsprodukter fra firmaet Hanegal.
- Og vi vil da gerne slagte endnu flere. Men vi kan ikke sælge dem. Og jeg synes da, at det er en skam, at de ikke bliver udnyttet. Til gengæld kan jeg godt forstå, at burhønsene ikke kan bruges til mad - de er jo fuldstændig afpillede, siger direktør Jørgen Legaard fra Økoslagteriet.
Han kan dog kun slagte under halvdelen af de 500.000 økologiske høns, der bliver avlet i Danmark om året. Resten bliver gasset og ryger enten til minkfoder eller biodiesel - præcis som næsten alle danske burhøns.