5 HÅRDE SANDHEDER TIL OS FATTIGE

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Det meste af mit liv, har jeg været økonomisk fattig. Det meste af mit liv, har jeg følt mig rig. Når mine børn lyder af latter, når min elskede med et smil rør min hånd, når jeg har rakt en fremmed en hånd i hjælp.

I mit liv har jeg set, at vores samfund får større og større økonomisk rigdom, men bliver mere og mere fattigt. Mere materiel rigdom, men for en pris på både legeme og sjæl af stress, angst, frygt, sygdomme og en stigende følelse af meningsløshed. En menneskelig fattigdom.

Med både mit hjerte og mit hoved har jeg mistet troen på, at flertallet af de økonomisk rige og de privilegerede samfundsklasser helt fatter, hvad der egentlig har størst værdi her i verden. Hvad der skal fremmes for, at et samfund lever og ånder.

Der er behov for, at vi fattige bringer vores visdom og magt i spil, for at berige og forbedre vores samfund. De andre har brug for os. Her er mine fem hårde sandheder, du som fattig kan følge, hvis du vil være med til at samle vores magt og være med til at redde vores samfund.

5. VIS DIN FATTIGDOM
Resten af befolkningen ser ned på fattige. Derfor tænker vi fattige nemt, det gælder om at skjule, at vi er fattige. Det er en fælde, hvor du fastholder dig selv som undertrykt. Hvor du påtager dig en dom og en skam, andre giver dig. Lyt ikke til de stemmer – lyt hellere til den katolske helgen og munk, Frans af Assisi, der forstod, at der er menneskelig rigdom i økonomiske fattigdom. Bær din økonomiske fattigdom med stolthed – og hjælp de rige til at blive bedre mennesker.

4. SIG NEJ TIL ANSVARET
Den herskende tænkning er, at enhver er sin egen lykkes smed. At vi hver især har ansvar for om vi er økonomisk rige eller fattige. Ja, vi har ansvar for vores egen situation nu og her. For hvad vi vælger at gøre – vores egne handlinger. Men hvem der bliver økonomisk rige og fattige bestemmes af kræfter og omstændigheder, som hver enkel ikke har magt over. Hvis du hopper på løgnen om, at du alene  bærer ansvaret for din økonomiske fattigdom spænder du ben for dig selv. Stå hellere på dine egne to ben og tag kun ansvar for det, som du har styrke til at bære.

3. BLIV UDE I KULDEN
Mange tænker, det gælder om at komme ind i varmen. Passe ind. Komme med i det gode selskab, hvor der er jobs og økonomisk rigdom. I den tanke ligger desværre også undertrykkelse og afmægtighed – for du skal altid finde dig i noget for at få accepten fra det gode selskab. Her forsvinder kærligheden også fra samfundet – for du er aldrig god nok, som du er, men skal leve op til bestemte idealer og normer. Vil du beholde din sjæl og din hjertevarme, så bliv ude i kulden sammen med os andre.

2. DU ER IKKE ALENE
Når du så står her ude i kulden – og ikke bruger al din tid på at redde dig selv ved alene at slippe ud af fattigdomsfælden og over muren ind til slaraffenland – kan du se dig om og opdage, vi er mange. Vi kan hjælpe hinanden og finde styrke sammen. Det er her en forandring begynder. Det er svært, for alt hvad du har lært i dit liv, fortæller dig sikkert, at du er alene. Du er blevet svigtet mange gange. I skolen, på arbejdspladser, hos kommunen er du blevet behandlet, som om du er alene – som om det gælder om at klare sig selv. Men træk vejret, tag dig god tid og kig dig omkring – vi er ikke alene, men sammen.

1. GIV SLIP PÅ FRYGTEN
Den økonomiske fattigdom er frygtelig. Vi bliver bange for ikke at have råd til mad og andre livsfornødenheder. For at blive udstødt og koblet af fællesskabet, når vi ikke har råd til det, som andre har. Den dybe frygt for at falde og ende som taber. Den frygt er reel. Den skal du tage alvorligt, men den må ikke herske over dig, for så er du godt i gang med at ende i en følelse af afmægtighed. Når frygten hersker følger tragedien. Vi fattige har også en anden erfaring. Vi er allerede faldet. Vi er allerede tabere. Vi lever stadig. Verden er ikke gået under. Vi kan øve os på at give slip på frygten. Når vi giver slip på den, kan vi se nye muligheder og finde komediens vej – hvor man kan falde og komme op igen. Her finder vi fattigdommens visdom og magt.

Hvis du er klar til at give slip på frygten, klar over at fattigdom ikke er skamfuld, klar på at vi sammen kan tage vores magt og ansvar på os, så er vi mange, som er begyndt den rejse. Der hver dag øver os i at lytte til vores egen stemmer – og ikke de herskende stemmer. Der øver os i, ikke at finde os i undertrykkelse. Øver os i at give slip på frygt og afmægtig vrede. Øver os i at finde sammen i fællesskaber.

Vær med, hvis du har lyst og mod på det. Find ligesindede og støt hinanden.

Følg med hos NulSkam og hos Næstehjælperne.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.