Administration 

Blogger: Vi skal genvinde håbet med gode historier om socialt udsatte

Vi vil ikke længere acceptere at socialt udsatte fastholdes i elendighed, og at deres muligheder for at frigøre sig fra misbrug, psykiske problemer, hjemløshed og kriminalitet stadig forringes, skriver blogger Cliff Kaltoft.

Cliff Kaltoft er sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder (LVS). Gennem godt 20 år har han rådgivet skiftende regeringer om samfundets udsatte. LVS arbejder for at styrke socialt udsattes muligheder for forandring. Med kampagnen Den Gode Historie vil LVS indsamle 1000 positive vendepunktshistorier og derved illustrere, at det gode liv er opnåeligt med den rette hjælp - selv for de mest udsatte mennesker.

DEN GODE historie findes, og det er ikke nogen aprilsnar. For som Storm P. siger et sted, så kan en kanon godt være en kanin, der er stavet forkert. De seneste års socialpolitik har efterladt socialt udsatte i et mylder af stave- og forståelsesfejl. Man tror ikke længere på forandring. Håbet for positiv forandring for de cirka 180.000 socialt udsatte medborgere er fordampet. Det er en grum historie.

For nogle uger siden trådte jeg ud af Rådet for Socialt Udsatte. Efter eget valg. Det slog mig, at jeg siden rådet blev nedsat i 2002 har kørt omtrent 40.000 km i den gode sags tjeneste. Det svarer ret præcist til en køretur rundt om jorden. Og det var den følelse, der ramte mig. Vi har været hele vejen rundt, og er nu tilbage, hvor vi begyndte. Til en socialpolitik der mest af alt minder om forrige årtusindes visionsløse fattighjælp. Jeg synes det er usselt og sølle, men mest af alt er det ude af trit med den egentlige drivkraft i socialt arbejde: Troen på forandring.

I den kommende tid vil jeg stave rigtigt til kanin. Og så vil jeg bruge nye 40.000 km på at indhente og formidle de mange livsbekræftende og gode historier, som jeg ved findes. Det vil jeg gøre sammen med dygtige kolleger i den landsforening, jeg er i spidsen for, og sammen med de mennesker, det handler om.

FORMÅLET ER at genvinde troen på og håbet om, at socialt udsatte mennesker kan få det gode liv tilbage. Vi vil ikke længere acceptere at socialt udsatte fastholdes i elendighed, og at deres muligheder for at frigøre sig fra misbrug, psykiske problemer, hjemløshed og kriminalitet stadig forringes. Det er på alle måder blevet sværere at blive mønsterbryder og at finde vejen tilbage til livet og fællesskabet for udsatte mennesker. Mest af alt fordi vi har opgivet at investere i det, og fordi vi har bildt hinanden ind, at det ikke kan lade sig gøre. Det vil vi gøre noget ved i Landsforening af VæreSteder.

Den gode historie handler først og fremmest om de vendepunkter, som socialt udsatte borgere har oplevet, og som har gjort en afgørende forskel for dem. Vi kender mange af historierne. Vi har måske oplevet noget lignende selv, eller vi har set dem udfolde sig for øjnene af os. Ikke som uforklarlige mirakler, hvor forandringen kommer som det berømte lyn fra en klar himmel, men som mødet med et andet menneske, et fællesskab, et behandlingstilbud eller et socialt værested, hvor forandringens små skridt bliver indledt, understøttet og fastholdt. Forandring i socialt arbejde er ikke mirakler, det er et sejt og vedholdende arbejde med mange små skridt.

Derfor opfordrer vi til, at den gode historie i alle dens forskellige varianter deles. For den findes faktisk. Om socialt udsatte mennesker, der får hjælp til at komme fri af deres misbrug. Om mennesker, der får kontakt til familien og livet igen. Om mennesker, der med alle deres særheder og ar på sjælen får en uddannelse, et fast job og bliver selvforsørgende. Vores nye site www.dengodehistorie.net er oprettet til netop det formål. Lad os dele den gode historie. Dyt-dyt skal vi byt? Båt-båt det kan vi godt! For det handler om at styrke troen på, at forandring og et bedre liv er muligt.

Indsamlingen af de gode historier står ikke alene. Kampagnematerialet består også af bogen ”Den Gode Historie”, hvori man kan læse 10 gode historier om socialt udsatte, der har formået at skabe sig en bedre tilværelse. Bogen er i disse uger sendt til de sociale væresteder i Danmark med opfordring om at bruge den nye hjemmeside og at dele fortællingerne om de små og store vendepunkter. Vendepunktshistorierne vil senere på foråret løbe sammen i Vendepunktsdagen, som er en nyskabelse i den gregorianske kalender. De indkomne fortællinger vil efterfølgende blive systematiseret og indgå i en mere faglig orienteret formidling. Det glæder jeg mig også til.

EN GANG imellem tænker jeg på, om der i virkeligheden kun findes to typer historier. Den ene ender med håb, den anden i fortvivlelse, selvom det ikke altid står lysende klart, hvad der er hvad. Det centrale er jo ikke om historien ender lykkeligt. Lykken er flygtig og findes ofte på ganske stejle stier. Det afgørende er derimod, om historien i sin kerne bekræfter, at der er en mening med livet.

Den Gode Historie er vores modtræk til Den Grumme Historie, som har fået al for megen opmærksomhed og spalteplads. Af samme grund skal man vare sig for genfortælling. Det er på gentagelsen man skal kende helvede, som en klog mand engang har sagt. Alligevel kan der være brug for lidt kælderkolde facts og almindelig forbrugeroplysning. Det følger så her.

Det seneste nationale handlingsprogram for de udsatte grupper går otte socialministre tilbage, til 2006. Fælles Ansvar II var titlen på programmet, som over en fireårig periode bidrog til at understøtte en lang række tiltag for de udsatte grupper med cirka en halv milliard kroner. Siden programmets udløb er der ikke formuleret nogen egentlig politik for området. I dag har vi stadig 180.000 socialt udsatte medborgere, og tallet er stigende. Sundhedsstyrelsen skønner fortsat, at vi har 33.000 stofmisbrugere i Danmark, andre professionelle vurderinger siger, at antallet er betydeligt højere. Samtidig er støtten til de sociale væresteder, som ofte er indgangsdøren til kontakt og behandling, beskåret betragteligt.

DE SAMLEDE offentlige bevillinger til udsatteområdet er reduceret med 30 procent hen over de seneste år. I resten af Danmark er man enige om, at finanskrisen er aflyst! Området er ikke prioriteret i finansloven for 2016, og fordelingen af de statslige penge over den såkaldte Satspulje har forvandlet sig til en karikatur.

I denne situation oplever jeg, at det politiske spin er omsiggribende, og at dårlige løsninger sælges som gode løsninger. Det har jeg og alle andre, der arbejder på feltet, også et ansvar for. Alt for ofte er vi bragt i situationer, hvor vi lever med halvdårlige indsatser og lidt tilfældigt projektmageri, fordi det dog er bedre end slet ingenting. Vi lærer at nøjes på den dårlige måde og har alle splinter i røven, fordi vi for tit er hoppet over, hvor gærdet var lavest. Men hvor sølle kan det blive?

Et sådan fravær af en egentlig socialpolitik for de udsatte grupper kan så let ende i en tilstand af mismod og mangel på forventninger til de mennesker, vi er sat i verden for at hjælpe.

Lige nu hjælper vi bedst hinanden med at sætte fokus på det, der lykkes. På den gode historie, og på det, som vi erfaringsmæssigt ved virker. Når ingen andre vil tale om det, så er det dog godt at kunne udveksle gode historier med en kollega og med hovedpersonerne selv. Selvrespekt og tro på forandring står særlig skarpt, når man kan overbevise sig selv og hinanden om, at arbejdet nytter.

VI VED, at det nytter, når vi har forventninger til hinanden, når vi tør tro på forandringen, og når vi i øvrigt er villige til at investere i det.

Vi se på www.dengodehistorie.net

Vendepunktsdagen vender jeg tilbage til.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring

Politibil med udrykning
Krimi

Tre mænd røvede 12-årig dreng

collage af Elizabeth, Salman og Margrethe
Nyheder

Så meget tjener verdens statsoverhoveder

Coronatest i Kina
Corona

Klager over anale coronatest i Kina

Kristian Thulesen Dahl interviewes på Christiansborg
Nyheder

Thulesen Dahl vil drøfte mere skoleåbning med statsministeren

Hund i sneen
Nyheder

Når hjemmearbejdet slutter:

Undgå at hunden får et chok

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred