Administration 

Blogger: Vi skal genvinde håbet med gode historier om socialt udsatte

Vi vil ikke længere acceptere at socialt udsatte fastholdes i elendighed, og at deres muligheder for at frigøre sig fra misbrug, psykiske problemer, hjemløshed og kriminalitet stadig forringes, skriver blogger Cliff Kaltoft.

Cliff Kaltoft er sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder (LVS). Gennem godt 20 år har han rådgivet skiftende regeringer om samfundets udsatte. LVS arbejder for at styrke socialt udsattes muligheder for forandring. Med kampagnen Den Gode Historie vil LVS indsamle 1000 positive vendepunktshistorier og derved illustrere, at det gode liv er opnåeligt med den rette hjælp - selv for de mest udsatte mennesker.

DEN GODE historie findes, og det er ikke nogen aprilsnar. For som Storm P. siger et sted, så kan en kanon godt være en kanin, der er stavet forkert. De seneste års socialpolitik har efterladt socialt udsatte i et mylder af stave- og forståelsesfejl. Man tror ikke længere på forandring. Håbet for positiv forandring for de cirka 180.000 socialt udsatte medborgere er fordampet. Det er en grum historie.

For nogle uger siden trådte jeg ud af Rådet for Socialt Udsatte. Efter eget valg. Det slog mig, at jeg siden rådet blev nedsat i 2002 har kørt omtrent 40.000 km i den gode sags tjeneste. Det svarer ret præcist til en køretur rundt om jorden. Og det var den følelse, der ramte mig. Vi har været hele vejen rundt, og er nu tilbage, hvor vi begyndte. Til en socialpolitik der mest af alt minder om forrige årtusindes visionsløse fattighjælp. Jeg synes det er usselt og sølle, men mest af alt er det ude af trit med den egentlige drivkraft i socialt arbejde: Troen på forandring.

I den kommende tid vil jeg stave rigtigt til kanin. Og så vil jeg bruge nye 40.000 km på at indhente og formidle de mange livsbekræftende og gode historier, som jeg ved findes. Det vil jeg gøre sammen med dygtige kolleger i den landsforening, jeg er i spidsen for, og sammen med de mennesker, det handler om.

FORMÅLET ER at genvinde troen på og håbet om, at socialt udsatte mennesker kan få det gode liv tilbage. Vi vil ikke længere acceptere at socialt udsatte fastholdes i elendighed, og at deres muligheder for at frigøre sig fra misbrug, psykiske problemer, hjemløshed og kriminalitet stadig forringes. Det er på alle måder blevet sværere at blive mønsterbryder og at finde vejen tilbage til livet og fællesskabet for udsatte mennesker. Mest af alt fordi vi har opgivet at investere i det, og fordi vi har bildt hinanden ind, at det ikke kan lade sig gøre. Det vil vi gøre noget ved i Landsforening af VæreSteder.

Den gode historie handler først og fremmest om de vendepunkter, som socialt udsatte borgere har oplevet, og som har gjort en afgørende forskel for dem. Vi kender mange af historierne. Vi har måske oplevet noget lignende selv, eller vi har set dem udfolde sig for øjnene af os. Ikke som uforklarlige mirakler, hvor forandringen kommer som det berømte lyn fra en klar himmel, men som mødet med et andet menneske, et fællesskab, et behandlingstilbud eller et socialt værested, hvor forandringens små skridt bliver indledt, understøttet og fastholdt. Forandring i socialt arbejde er ikke mirakler, det er et sejt og vedholdende arbejde med mange små skridt.

Derfor opfordrer vi til, at den gode historie i alle dens forskellige varianter deles. For den findes faktisk. Om socialt udsatte mennesker, der får hjælp til at komme fri af deres misbrug. Om mennesker, der får kontakt til familien og livet igen. Om mennesker, der med alle deres særheder og ar på sjælen får en uddannelse, et fast job og bliver selvforsørgende. Vores nye site www.dengodehistorie.net er oprettet til netop det formål. Lad os dele den gode historie. Dyt-dyt skal vi byt? Båt-båt det kan vi godt! For det handler om at styrke troen på, at forandring og et bedre liv er muligt.

Indsamlingen af de gode historier står ikke alene. Kampagnematerialet består også af bogen ”Den Gode Historie”, hvori man kan læse 10 gode historier om socialt udsatte, der har formået at skabe sig en bedre tilværelse. Bogen er i disse uger sendt til de sociale væresteder i Danmark med opfordring om at bruge den nye hjemmeside og at dele fortællingerne om de små og store vendepunkter. Vendepunktshistorierne vil senere på foråret løbe sammen i Vendepunktsdagen, som er en nyskabelse i den gregorianske kalender. De indkomne fortællinger vil efterfølgende blive systematiseret og indgå i en mere faglig orienteret formidling. Det glæder jeg mig også til.

EN GANG imellem tænker jeg på, om der i virkeligheden kun findes to typer historier. Den ene ender med håb, den anden i fortvivlelse, selvom det ikke altid står lysende klart, hvad der er hvad. Det centrale er jo ikke om historien ender lykkeligt. Lykken er flygtig og findes ofte på ganske stejle stier. Det afgørende er derimod, om historien i sin kerne bekræfter, at der er en mening med livet.

Den Gode Historie er vores modtræk til Den Grumme Historie, som har fået al for megen opmærksomhed og spalteplads. Af samme grund skal man vare sig for genfortælling. Det er på gentagelsen man skal kende helvede, som en klog mand engang har sagt. Alligevel kan der være brug for lidt kælderkolde facts og almindelig forbrugeroplysning. Det følger så her.

Det seneste nationale handlingsprogram for de udsatte grupper går otte socialministre tilbage, til 2006. Fælles Ansvar II var titlen på programmet, som over en fireårig periode bidrog til at understøtte en lang række tiltag for de udsatte grupper med cirka en halv milliard kroner. Siden programmets udløb er der ikke formuleret nogen egentlig politik for området. I dag har vi stadig 180.000 socialt udsatte medborgere, og tallet er stigende. Sundhedsstyrelsen skønner fortsat, at vi har 33.000 stofmisbrugere i Danmark, andre professionelle vurderinger siger, at antallet er betydeligt højere. Samtidig er støtten til de sociale væresteder, som ofte er indgangsdøren til kontakt og behandling, beskåret betragteligt.

DE SAMLEDE offentlige bevillinger til udsatteområdet er reduceret med 30 procent hen over de seneste år. I resten af Danmark er man enige om, at finanskrisen er aflyst! Området er ikke prioriteret i finansloven for 2016, og fordelingen af de statslige penge over den såkaldte Satspulje har forvandlet sig til en karikatur.

I denne situation oplever jeg, at det politiske spin er omsiggribende, og at dårlige løsninger sælges som gode løsninger. Det har jeg og alle andre, der arbejder på feltet, også et ansvar for. Alt for ofte er vi bragt i situationer, hvor vi lever med halvdårlige indsatser og lidt tilfældigt projektmageri, fordi det dog er bedre end slet ingenting. Vi lærer at nøjes på den dårlige måde og har alle splinter i røven, fordi vi for tit er hoppet over, hvor gærdet var lavest. Men hvor sølle kan det blive?

Et sådan fravær af en egentlig socialpolitik for de udsatte grupper kan så let ende i en tilstand af mismod og mangel på forventninger til de mennesker, vi er sat i verden for at hjælpe.

Lige nu hjælper vi bedst hinanden med at sætte fokus på det, der lykkes. På den gode historie, og på det, som vi erfaringsmæssigt ved virker. Når ingen andre vil tale om det, så er det dog godt at kunne udveksle gode historier med en kollega og med hovedpersonerne selv. Selvrespekt og tro på forandring står særlig skarpt, når man kan overbevise sig selv og hinanden om, at arbejdet nytter.

VI VED, at det nytter, når vi har forventninger til hinanden, når vi tør tro på forandringen, og når vi i øvrigt er villige til at investere i det.

Vi se på www.dengodehistorie.net

Vendepunktsdagen vender jeg tilbage til.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

rotte
Nyheder

Badeland åbner

efter rotte-lukning

Et par klædt i sort, der holder i hånden.
Nyheder

Danmarks ældste

mand er død

Atleter i Paris
Debat

Søren Baastrup: Klipfisk, små pølser og franske kartofter

Kebab på et spyd
Nyheder

Dönerkebab krig

Hans Lindberg og Jeanette.
Kendte

Flytter hjem til Danmark:

Smider millioner

Trump fra siden
Nyheder

Før Trump-skyderiet:

Googlede Kennedy-drab

En baby
Krimi

Dansk mand kan være

kidnappet barn

Caroline Wozniacki
Sport

Wozniacki slår fast:

Stopper ikke

To smoothies i to glas
Mad og drikke

Smoothies tilbagekaldes

En mand med gråt fuldskæg og briller. Han smiler.
Krimi

Indstiller eftersøgning

af savnet 68-årig mand

Brandbiler hos Novo
Krimi

Endnu en brand

på Novo Nordisk

Mette Grith Stage og Dennis Knudsen.
Kendte

Dennis Knudsen:

Jeg er røvtræt

Isbjørn
Nyheder

Isbjørn skudt: 

Kurs mod legende børn

Krimi

29-årig fængslet:

Voldtog 13-årig i bil

par træder ud af bil
Kongelige

Skandale-prinsesse truer svigermor

Håndboldpiger på banen
Sport

Håndboldstjerne misser 

OL efter fodskade

rester af fly på jorden
Nyheder

18 omkommer i flystyrt

Familiefoto af far, mor og tre børn på strand
Nyheder

Tragisk ulykke:

11-årig mister

hele familien

kvinde i kjole ved bord
Kendte

Vild med dans-dommer stopper

tre poser med kiks
Mad og drikke

Kiks kaldes tilbage

kort over sydamerika og Falklandsøerne
Nyheder

Otte sømænd døde i skibbrud

storkepar i rede
Nyheder

Sønderjysk stork dræbt

mand med cowboyhat
Nyheder

John Mayall er død 

mand
Kendte

Dansk viking scorer

igen rolle i storfilm

mand og kvinde
Nyheder

Harris fører over Trump

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Svært at acceptere

mand og kvinde
Kendte

Romantisk bryllupsrejse

tegning af mand
Krimi

Hanne With:

Drabsdømt anker ikke

kvinde
Nyheder

Efter Trump-attentat:

Nu er hun færdig

mand
Nyheder

Clooney ind

i valgkampen

Nyheder

Vinterberg udtaget til

prestigefyldt filmfestival

udrygningskøretøjer foran høj bygning
Krimi

Fortsat kritisk 

efter styrt fra 5. sal

oversvømmelse
Nyheder

Verden slog varmerekord

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Aldersforskellen
betyder intet:
- Det er mere udadvendt

turister på en bro
Nyheder

Venedig tjener millioner på turistskat

et gods
Nyheder

Prisen på gods
barberet ned med
kæmpe millionbeløb

cykelryttere i spurt
Sport

Vingegaard slår Pogacar med tre sekunder

et ungt par
Krimi

Ungt par beskudt: 
Vi hørte bare en klik-lyd

en ambulance
Krimi

Person i livsfare

- faldt fra altan

en mand
Krimi

Helikopter søger
efter Tommy i skov

oversvømmet område
Nyheder

Her er der risiko for

torden og skybrud

en betjent i en lufthavn
Nyheder

Får du mon brug for

et midlertidigt pas?

politi arbejder
Krimi

Kvinde fundet
død i lejlighed

en kvinde smiler
Nyheder

Kamala Harris' kampagnestab: Vi har flertal af delegerede

luftfoto af by
Nyheder

Boligsalget er tilbage
på 2019-niveau

fodboldspillere
Sport

Martin Braithwaite er meget tæt på brasiliansk klub

Krimi

Anmeldelse om skud

cykelrytter
Nyheder

 Pogacar melder fra til OL

kvinde
Nyheder

Harris hylder Biden

kvinde
Nyheder

Topdemokrat støtter Harris

mand
Nyheder

Dansk musical

til stor filmfestival

Nyheder

Attentat mod Trump:

Secret Service erkender fejl

mand og kvinde
Kendte

Kærlighedsfest:

Hun sagde ja

mand og kvinde
Kendte

Kan score millioner:

Sælger vild luksus

mand
Nyheder

Rusland:

Kamala Harris er uvenlig

mand og kvinde
Kendte

Stjerneinstruktør:

Far for femte gang

En mand gråt fuldskæg og sorte briller.
Krimi

Tommy er stadig

forsvundet

regnvejr
Nyheder

Det vådeste år - så

meget regn er der faldet

Nyheder

Henrik Voldborg

er død

Sport

OL i fare for

Holger Rune

En lottokupon
Nyheder

Leder efter

Lotto-millionær

Carla Mickleborg og hendes nu ekskæreste Carl.
Kendte

Bryder med kæresten:

Aldersforskellen blev

for stor

Grev Nikolai, komtesse Athena, grev Felix og grev Henrik med en hund.
Kongelige

Familien samlet på

Cayx til fødselsdag

Politibil foran Københavns byret.
Krimi

Politiet anholder

efterlyst storsvindler

Pernille Harder på banen
Kendte

Pernille Harder

forlovet

Havet
Nyheder

Par fundet døde

i redningsflåde

Et par med paraply
Nyheder

Regnfuld uge venter forude

Kamala Harris og Joe Biden.
Nyheder

Har kun én

måned til det

Nyheder

Joe Biden

trækker sig

En fed mercedes i Hellerup
Debat

Jes Dorph: Undskyld, jeg bor i Hellerup

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Dansk skuespiller

har født

En motorvej set oppe fra
Krimi

Lastbil spærrer

motorvej i begge

retning

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Efter hjerteproblemer:

Rolf sender hilsen

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolai går i

far og farfars fodspor

Kvinder med ryggen til
Nyheder

Forbrug er steget

markant efter corona

En mand med gråt fuldskæg og briller. Han smiler.
Krimi

Ikke set siden

ondag

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Naser Khader
får nyt job

en politibil
Krimi

Bremsede hårdt op foran politiet

- fik taget sin BMW

et skelet
Nyheder

Dansk museum udgraver værdifuld dinosaurart