Administration 

Blogger: Syge og ledige har også ret til frihed!

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

MAN KAN godt leve et værdigt liv, selvom man er syg. Man kan godt leve et værdigt liv, selvom man er fattig eller udsat. 

Men når vi tager menneskers frihed, så stjæler vi deres værdighed. Når vi umyndiggør et menneske ved at sætte vedkommende under administration i beskæftigelsessystemet, så fjerner vi noget af menneskets egen selvrespekt og noget af den grundstyrke, som er nødvendig for, at vedkommende kan bære sine lidelser og stadig være noget for sine nærmeste.

Jeg oplevede det så tydeligt, da vi lavede ”24 timer for de reformramte” fra Alternativets lokaler på Christiansborg, hvor kendte danskere, politikere og sociale aktivister læste beretninger op fra de reformramtes møde med beskæftigelsessystemet. Jeg har aldrig fået beskrevet så mange lidelser og sygdomme, som i de 24 timer, hvor vi løftede de reformramtes historier ud over kanten. 

Men det slog mig fra starten, hvor lidt selvmedlidenhed de reformramte havde i forhold til deres sygdomme, deres familiemæssige savn, skaderne fra deres ulykker og så videre. Det var mennesker, der kæmpede en daglig kamp for at komme tilbage i livet. Nogle for måske at kunne være lidt for deres nærmeste. Andre for at kunne bidrage med frivilligt arbejde og andre igen for at genfinde et fodfæste på arbejdsmarkedet. 

Og der var ingen klage over egen elendighed og skæbnens uretfærdighed. 

MEN ÉN ting gjorde dem alle fortvivlede. Én ting kunne knække dem, gøre dem desperate og sende dem ud i håbløshed. Og det var umyndiggørelsen. Det var at komme under administration. Det var at blive frataget sin frihed og vente på afgørelser fra et system, som virkede totalt meningsløst. Et system, hvor kassetænkningen syntes at styre de afgørelser, der gjaldt deres liv og førlighed og mulighed for at komme på benene.

Derfor er kampen mod fattigdomsreformerne ikke bare en kamp mod fattigdom, sygdom og udsathed, selvom den kamp selvfølgelig skal vindes. Det er en frihedskamp. Det er en kamp for de udsatte danskeres frihedsrettigheder og dermed en kamp for retten til at leve et værdigt liv. Det handler om at bevare retten til sin frihed, hvis man bliver syg. Det handler om at bevare retten til sin frihed, hvis man er ledig. 

Derfor er den sociale modstandsbevægelse for mig en frihedsbevægelse. Og deltagerne i den sociale modstandsbevægelse er frihedskæmpere. 

Det kan være den gigtplagede kvinde på sin el-scooter, der, som en af de få, endnu engang er mødt op til en demonstration mod fattigdom og elendighed. Det kan være den frivillige bisidder, der går med en reformramt ned på jobcentret for at støtte og hjælpe. Det kan være pensionisten, der hjælper en reformramt gennem regeljunglen i en facebooktråd. Det er rigtigt mange forskellige mennesker, der bidrager med stort og småt og som ikke giver op og finder ro, før hullerne i velfærdssystemet er lappet og vores frihed gælder alle.

SÅDAN SER frihedskæmpere anno 2018 ud. Og hvorfor gør de det? Hvordan kan den forsamling, som står i støvregnen med bannere og skilte, mens deres repræsentanter forsøger at råbe samfundet op fra en primitiv scene være vores allesammens frihedskæmpere? 

Det kan de, fordi det ligeså godt kunne være dig, de kæmpede for. Det kan de, fordi vi allesammen blot er 22 uger fra kontanthjælpen. Det er fordi, du den dag i morgen kan miste dit job eller blive syg eller komme ud for en ulykke. Og så bevæger du dig hastigt mod det kommunale tvangsregime, hvor andre bestemmer, hvornår du skal komme til møder, hvor mange jobs, du skal søge, hvor du skal bo, hvad du skal aktiveres med og hvorvidt din sygdom eller skade overhovedet skal anerkendes. Det vil gøre dig chokeret og fortvivlet at opleve, fordi den støtte, du havde regnet med efter at have betalt skat i 30 år, pludselig har form af tvang og umyndiggørelse. Fordi du går fra at være menneske og borger til at være klient.

Spørgsmålet er, om vi i fremtiden skal leve i et samfund, hvor den personlige frihed er suveræn og uomtvistelig, uanset hvem du er, eller vi i virkeligheden ser frem mod et samfund med herskere og undersåtter. Et samfund, hvor de ressourcestærke har hånd- og halsret over de ressourcesvage.

NÅR EN syg far kommer hjem til sine børn med bøjet nakke efter endnu et afslag på den førtidspension eller det fleksjob, han har tigget om, og i stedet er blevet sendt i endnu en arbejdsprøvning, fordi det er det billigste for kommunen, så kan han hverken se sig selv eller sine børn i øjnene. Så føles det bare meningsløst og håbløst. Det er sådan, man knækker mennesker. Det er sådan, man tager håbet fra mennesker. Det er den behandling, der betyder, at så mange syge og udsatte danskere får det dårligere og bliver mere syge i beskæftigelsesindustrien. Det er, når man tager deres frihed at den afgørende ydmygelse sætter ind. Er det virkelig fremtidens frihedsforståelse?

I min undren over, hvordan netop de mest liberale politikere kan finde på at tage friheden fra folk, spurgte jeg Laura Lindahl om det i forbindelse med folketingets behandling af Alternativets forslag om dagpenge uden modkrav. Jeg spurgte hende, om hun, som meget liberal politiker, ikke kunne være fristet af at give ledige opbakning i stedet for tvang. At lade ledige vise, at de godt kan, uden at være tvunget.

Hun svarede: Når jeg har en interesse i at stille krav her (overfor de ledige) så er det jo fordi, man belaster de offentlige kasser, skatteyderne ved at være ledig.

OG HER er det ikke Laura Lindahl, der er interessant. Det er den politiske udvikling hun repræsenterer fra talerstolen i Folketinget.

De betyder nemlig, at frihedsbegrebet er blevet et hersker/undersåt begreb, hvor dem, der er ledige og udsatte er sat under administration af dem, der har arbejde. Det betyder jo, at dem, der har det godt kan tage friheden fra dem, der er fattige og udsatte. Man får end ikke engang muligheden for at vise, at man gerne vil arbejde, hvis man bliver ledig. Eller bidrage på anden måde. De sociale frihedsrettigheder ophæves automatisk.

Og efter at vores markedsøkonomi blandt andet baserer sig på, at der altid er nogen der er ledige, blandt andet for at lønningerne ikke skal blive for høje, så har vores økonomiske system jo et indbygget tab af frihed for de mennesker, der er ledige. Et tab af sociale frihedsrettigheder for mennesker, der helt uforskyldt er havnet i den ledighed, systemet ikke kan undvære.

Sandheden er, at frihedsbegrebet er i opløsning. Frihedsbegrebet bliver kompromitteret, netop af dem, der kalder sig liberale. Den neoliberale økonomiske udvikling, der er blevet styrende for vores samfund gennem de seneste mange år, udvander frihedsbegrebet.

Det bliver et neoliberalt frihedsbegreb, hvor friheden følger privilegierne og pengene.

DERFOR ER dem, der kæmper for de sociale frihedsrettigheder vore dages frihedskæmpere. Derfor er den sociale modstandsbevægelse, i min optik, en frihedsbevægelse. Frihed står over lovgivning og må ikke lovgives væk. Frihed handler om værdighed og anstændighed og det står over politik.

Derfor vil jeg opfordre dig til at slutte dig til frihedskampen. På den måde du nu kan og med den stemme, du nu har. Det er også din frihed, det handler om. Og dine børn og børnebørns frihed.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen