Administration 

Blogger: Respektløst når politikere ignorerer viden og erfaringer

Det er farligt at basere politik på følelser og ideologi, mener blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

ET UGEBREV fra Dansk Folkeparti i denne uge havde titlen "Politik er først og fremmest følelser".

Her skrev gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup, at følelser skal være politikeres kompas:

"Følelsesapparatet hjælper os eksempelvis med at afgøre, hvordan kriminalitet skal straffes, hvor meget studerende skal have i SU, eller hvem der kan få kontanthjælp. Der er altså en form for mening i følelserne, fordi de afspejler tidligere erfaringer i livet. Derfor skal man heller ikke underkende eller nedgøre følelsers indflydelse på vores måde at træffe beslutninger og navigere på i et moderne samfund."

Han tog afstand fra at gøre viden til en primær ingrediens og forudsætning for politik:

"Politik skal ikke videnskabeliggøres. Der findes ikke noget facit i politik - kun følelser og holdninger. Begreber som sandt og falsk eller godt og ondt har ganske enkelt ikke hjemme i det politiske rum. (...) Vi har i de senere år oplevet en voksende politikerlede. Det har i høj grad at gøre med, at der bliver lyttet for lidt til borgerne. Ideologiske luftkasteller, bedrevidende analyser og politisk korrekthed bør træde i baggrunden til fordel for de temaer, som danskerne finder relevante."

I Informations artikel fredag om nyhedsbrevet formules Peter Skaarups kritik af danske politikere som en kritik af "at gøre politik til et spørgsmål om at vide noget, om at læse rapporter og deltage i høringer, om at modtage anbefalinger og lave undersøgelser, om at sætte sig ind i forskningen i retspolitik, socialpolitik, skolepolitik, arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik og udenrigspolitik, selv om det ifølge gruppeformanden først og fremmest handler om noget helt andet: Om at føle noget."

JEG ER FULDSTÆNDIGT UENIG med Peter Skaarup i, at politik skal basere sig på følelser alene, og at politik ikke også indeholder moralske elementer.

Uden et faktuelt baseret vidensgrundlag får politiske beslutninger netop karakter af de ideologiske luftkasteller, som Skaarup tager afstand fra. Uden et faktuelt baseret vidensgrundlag får politiske reformamok uoverskuelige og forfærdende negative konsekvenser for de borgere og det samfund, som beslutningerne vedrører. Og etik og moral kan ikke frakobles relationen til den virkelighed, den vedrører.

Det er simpelthen respektløst over for borgerne og samfundet, når magthavere ignorerer den tunge viden og de erfaringer, som allerede findes. Det er respektløst af mange grunde, men også fordi man aldrig kan gøre det gode og rette uden at tage bestik af den situation eller den virkelighed, man står i. Og politik bliver altid også til noget, der får moralske implikationer. Om man vil det eller ej.

OG DET ER NETOP DET, vi har set med for eksempel daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) kontanthjælpsreform fra 2016: Der blev lovgivet på baggrund af fordomme og synsninger om, at der var for mange modtagere af kontanthjælp, især blandt indvandrere og flygtninge. Og Dansk Folkeparti har opretholdt en forestilling om, at kronisk syge mennesker og mennesker med handicap slet ikke er langvarigt på kontanthjælp.

Den tilgængelige socialfaglige viden på området og høringsbidrag fra mange handicap- og socialorganisationer og andre med stor viden og erfaring på området blev konsekvent affærdiget af Dansk Folkeparti, da lovforslaget om den seneste kontanthjælpsreform blev behandlet i Folketinget - ligesom den i øvrigt også blev fra de øvrige forligspartier: Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

At kontanthjælpsreformen så først og fremmest ramte syge danske statsborgere, og at tre fjerdedele af gruppen ("aktivitetsparate") af kontanthjælpsmodtagere slet ikke er arbejdsdygtige her og nu og størstedelen af dem varigt syge, handicappede eller har andre problemstillinger ud over ledighed, var Dansk Folkeparti ligeglad med. Man ville bare ramme indvandrerne og efterkommerne af disse, koste hvad det ville.

NU HAR VI SÅ SET, at reformen har fået store negative konsekvenser for mange varigt syge med varigt nedsat arbejdsevne, som, alle løfter til trods, bliver fastholdt på kontanthjælp, selvom de ifølge Dansk Folkepartis udsagn burde blive afklaret til fleksjob eller førtidspension. Det ser vi for eksempel i København, hvor en stor gruppe alvorligt syge mennesker holdes på kontanthjælp år efter år. Det er et faktum.

Det var også en forventelig konsekvens af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, at færre syge borgere ville kunne få forlængede sygedagpenge, fleksjob eller førtidspension. Derfor var det forventeligt, at også mange, der er ramt af kronisk sygdom eller handicap, ville komme i klemme i kontanthjælpsreformen.

Kontanthjælp er en arbejdsmarkedsordning, som alene forholder sig til ledighed, men ikke forholder sig til målgruppen mennesker med handicap. Det har cand.scient.pol., ph.d. og adjunkt ved socialrådgiveruddannelsen på VIA University College i Aarhus, Finn Amby, fastslået i sin ph.d.-afhandling ”Målgruppen der forsvandt” fra 2014.

Jeg synes overhovedet ikke, det er fair at tillade, at kronisk syge danskere bliver anbragt på denne ordning frem for på ordninger, der tager hensyn til deres helbredsituation og nedsatte arbejdsevne, blot for at indvandrere ikke skal få kontanthjælp.

DESVÆRRE ER DANSK FOLKEPARTI ikke ene om at gøre følelser til en hovedingrediens i dansk politik. Den samme fakta- og argumentresistens så vi eksempelvis i reformerne af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge under ledelse af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som blev vedtaget med stemmer fra alle Folketingets partier på nær Enhedslisten (førtidspensionsreformen dog uden Dansk Folkeparti. Alternativet var ikke etableret dengang).

Også her blev høringer til pseudohøringer, og man kørte med reformerne et ideologisk og følelsesbaseret korstog imod de syge, som, måtte man forstå, var nogle gevaldige nassere. Store dele af reformerne var ideologiske luftkasteller snarere end politik, der tog udgangspunkt i en reel analyse af virkeligheden.

Det har mere været normen end undtagelsen i store dele af den nyliberalistiske og konkurrencestatslige politik, som vores politikere har ført i Danmark i de seneste år især siden SRSF-regeringens tiltrædelse i 2011, at benægte fakta og at lave politik på fordomme og ideologi.

For konkurrencestaten er dybest set et ideologisk projekt, som er resistent over for virkeligheden, viden, fakta og argumenter.

Man har ageret som nogen, der var bedrevidende end hele befolkningen og dens erfaringer. Når man opfører sig bedrevidende end dem, man påvirker med sin politik, og som besidder den egentlige viden om nogle forhold, så udviser man respektløs opførsel. Den slags skaber vrede i befolkningen.

DET ER ET DEMOKRATISK PROBLEM, ligesom det er krænkende for faglighed og retssikkerhed. Uden respekt for virkelighedens fakta, herunder for eksempel på social- og beskæftigelsesområdet respekt for praktiserende lægers og speciallægers faglige vurderinger af syge klienters helbred, bliver social- og beskæftigelsespolitikken uretfærdig for dem, det handler om, og for de fagfolk, der leverer dygtig fagviden.

At behandle syge mennesker med nedsat eller ingen arbejdsevne som om, de er raske eller kan blive det, selvom alle deres læger har dokumenteret det modsatte, er en krænkelse af syge mennesker og en krænkelse af fagfolks store viden og erfaring. Det burde ikke høre hjemme i et land, som politikere kalder et retssamfund.

MEN SKAARUP HAR RET I, at de fleste politikere lytter for lidt til befolkningen.

Jeg er dog overbevist om, at størsteparten af vælgerne ønsker, at Folketingets politikere ikke blot lytter til diffuse følelser og fordomme, men først og fremmest til den viden og erfaring, som allerede findes til overflod i befolkningen, på universiteter, i sociale organisationer, på arbejdsmarkedet osv. At de baserer politik på oplysning af relevante forhold frem for på følelser og fordomme alene. Der skal endvidere demokratisk samtale til, og den er nødt til at forholde sig til fakta, erfaringer og argumenter.

Det burde ikke være gangbar politik anno 2017 at benægte fakta, evidens og gode argumenter, og det er tåbeligt at basere politik på følelser alene. Jeg tror heller ikke på, at der skulle være noget særligt folkeligt over at afvise at forholde sig til den viden, som befolkningen eller dele af den har akkumuleret; det er i al fald meget primitivt at basere sine beslutninger på følelser alene, selvom følelser naturligvis må spille en eller anden afbalanceret rolle.

Politik bør basere sig på en afbalanceret vægtning mellem viden, erfaringer, fornuft og følelser. Ellers ender vi i totalitære tilstande.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget