Administration 

Blogger: Løkke har spillet fallit - men er Mette F. klar til magten?

Lars Løkkes projekt har spillet fallit, men er den røde blok klar til at overtage magten? Det spørger Avisen.dk's blogger Taxamanden Jesper Grunwald om.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DER ER ved at være enighed hele vejen rundt i spektret af kommentatorer. Fra det lidt skævere men altid vedoplagte ”Go’e gamle Folketing” på Radio 24syv, ( … hvor afgåede folketingspolitikere giver de nuværende tørt på, styret af ”formanden” Huxi Bach. 

Til langt de fleste af Kloge-Ågerne og -Åserne  i diverse aviser og på diverse platforme:

Lars Løkke er gået fallit med sit politiske projekt, der åbenbart først og drejer sig om at holde fast i magten.

DER ER nok at grine af – hvis det altså er sjovt at se, hvorledes Thornings løftebruds-etikette er blevet afløst af stemningen fra en gammelkendt, dansk operette.

Det er Anders Samuelsen, der har taget den dobbelte hovedrolle som Celestin og Floridor. Kan du huske Dirch Passer, der både er organist for de bly jomfruer på klosteret – og en (med hans egne ord) vanvittigt talentfuld syngespils-komponist.

Ligesom Samuelsen, der både forvalter den rene uberørte, liberalisme på principniveauet, mens hans parti og ministre i realiteten er marionetter for den grumsede kompromiser.  - men samtidigt kan få sine folk til at indgå forlig, der først og fremmest er modelleret af den grumsede, politiske virkelighed. Under tiden er der et underholdnings-niveau på niveau med syngespillet om frøken Nitouche. For åbent tæppe græder Joachim B. Olsen over den lovgivning som hans egne partikammerater i ministerrollen er stået i spidsen for at gennemføre.

DEN ENESTE, der går rundt og smiler, er Søren Pape, der er så trallende glad, for de retspolitiske stramninger og sin prop i det konservative afløb af stemmer, at det egentlig er ligegyldigt, om det går ad helvede til for den samlede blok.

I meningsmålingerne er der flertal for en anden statsminister end Lars Løkke.

Og det har der været længe.

Mette Frederiksen er formentlig landets næste statsminister, og vi går bare og venter i rød stue.

MEN GLÆDER vi os virkeligt?

Og har skolelærerne, dagpengemodtagerne, de studerende og andre grupper af røde kernevælgere glemt deres egen mega-skuffelse under Thornings og Corydons vinger?

Personligt forstår jeg godt, at Mette Frederiksen ikke har travlt.

For lige så sikkert det virker som om hun evner at tale godt og forståeligt om en forandring til fordel for de hårdest ramte – lige så afhængig er hun af den højrefløj i socialdemokratiet, der har ført partiet tættere på konkurrenterne i DF. Og hvis der er nogen stålsathed i DF’s evige erklæren sig ”et borgerligt parti”, så vil DF’erne under en socialdemokratisk mindretalsregering holde Soc’erne fast på den hårde flygtningepolitik.

Det kan godt være, at DF’erne har det som et politisk mål i sig selv, at holde Samuelsens nyliberalister væk fra reel indflydelse. Se blot hvordan de har ydmyget dem under UBER-sagen.

Men det er for intet at regne, når Dansk Folkeparti tager fat på de radikale efter et valg og med en ny socialdemokratisk mindretalsregering. De radikale er selve kroppen i alt det, DF’erne ikke kan holde ud: La-la-humanisme! EU-elskere. Akademisk hovmod!

ELITEN – og føj for den lede!

OG SF i et nyt, rødt regime? 

Det bliver umuligt at finde stemningen af hvedebrødsdage, da Thorning og Søvndal gik sammen – og da de sammen begik den fejl ikke at have taget Vestager i ed. SF tester i disse år deres egen overlevelse i balancen mellem ægte rødt og pragmatisk politik. Lige nu virker det mest som om, de har taget positionen som socialdemokratiets venstrefløj.

De kunne have rollen som samlere på hele venstrefløjen og på den måde forberede den kendsgerning, at skal man overhovedet tale om rød blok med Mette Frederiksen som statsminister, så skal Enhedslisten og Alternativet både kunne se egne sager blive til noget – og samtidigt stemme ja som støttepartier.

HVIS ALTERNATIVET skal have anden rolle end at være kaospilot på de støvede gange på Christiansborg, skal de reelt have fundet nogle mærkesager, som overgår den pirat-agtige selvfedme, som præger partiet i dag .

Og så er der Enhedslisten, som har evnet i virkeligheden at være det mest fredede parti i de dansk politik de sidste 10 år. Vælgerne har endnu ikke straffet partiet for at være den evige nej-siger i parlamentet. Det skyldes ikke mindst den høje troværdighed og gennemslagskraft hos partiets unge ordførere.

Og i hvert fald én bombe tikker i stigende grad under det ræve-røde parti, der er vifte for en samlet venstrefløj, som historisk set overhovedet ikke er samlet. Fra akademisk røde humanister – til kommunister og marxister, der stadig dømmer om arbejderklassens ejerskab til produktionsmidlerne.

Bomben hedder EU og Europapolitik. Mens EU-modstanden i Europa er blevet et nationalistisk højrefløjsprojekt og røde intellektuelle de egentlige frihedskæmpere for fællesskabet for at skabe front mod Trump, Putin og Erdogan, er Enhedslisten svar det samme som i 1972: NEJ.

Enhedslisten kan ikke i længden komme udenom, at der findes ægte røde europæere – også i Danmark. Og at de vælgere enten må prøve at hugge sten ud af den venstreorienterede grædemur – eller også holde sig fra at stemme på partiet.

SÅ SELVOM det ser ud til, at et valg temmelig ubesværet kan gøre Mette Frederiksen til Statsminister, er det langt fra klart, hvordan hun vil samle rød blok om en anden politik.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

cykel med barn i barnesæde kører forbi blomster på fortovet
Krimi

Flugtbillisten:

Mistænkt for at

sniffe gas

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Kendte

Sætter fokus på sygdom:

Kendt sangerinde

smider tøjet  

Nye Borgerliges Pernille Vermund med blå jakke
Nyheder

Vil indrykke

Muhammed-tegninger

i danske aviser

døde grise ligger i vejkanten
Krimi

Lastbil med 200 dyr

væltet - mange døde

person hælder øl i et glas
Mad og drikke

Kritik af "alkoholfri" øl:

Kan være det rene gift 

amerikansk flag på halv stang ved bygning
Corona

Smitten eksploderer

i USA

skuespilleren Scarlett Johansson og komikeren Colin Jost i gallatøj
Kendte

“Dansk” Hollywood-stjerne

gift for tredje gang

folk tænder stearinlys udenfor kirke
Nyheder

Brasiliansk mor til tre

var blandt ofrene i Nice

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden