Blogindlæg Blogger: Liberal Alliances nederlag er en sejr for Danmark

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

I DISSE DAGE mener topfolkene i Liberal Alliance, at deres parti bliver hånet, udsat for spot og latterliggørelse.

I mine øjne er det imidlertid ikke håneretten, der er på spil her. Det handler i stedet om, at Liberal Alliance – eller måske nærmere Liberal Arrogance – har udvist en så udtalt politisk arrogance og bedrevidenhed, at det demokratiske flertal har sagt nej tak. Det er en sejr for demokratiet.

Tilbage i 2017 blev den amerikanske taxivirksomhed Uber kendt ulovlig i Danmark. Dengang mente flere fremtrædende politikere i Liberal Alliance, at det skyldtes en slags konspiration imod teknologiske fremskridt i Danmark. Det var et udtryk for, at vi ikke ønsker innovation og disruption i Danmark.

HVAD DE GLEMTE at nævne var, at modstanden imod Uber på ingen måde er et dansk fænomen. Den amerikanske virksomhed er derimod blevet forbudt i flere end 80 procent af de markeder, Uber har forsøgt at ’overtage’. Hver gang har afvisningen af Uber været et udtryk for demokratiske styreformer, der afviste fremfærden fra den amerikanske gigant.

I hjemmemarkedet USA oplever Uber lige nu, hvorledes den ene demokratiske forening efter den anden bliver etableret for at kæmpe imod den totale tilsidesættelse af chaufførernes vilkår, som Uber står for. Vi oplever altså en vanlig amerikansk arrogance, der ikke handler om en udmærket teknologisk platform (for det har Uber bestemt), men en mangel på respekt for holdninger, der ikke passer den selvudnævnte innovatør – i dette eksempel Uber.

PÅ SAMME MÅDE forholder det sig hos Liberal Alliance. Gang på gang har vi oplevet, at partiet har stået fast på sine, i egne øjne, innovative forslag i en grad, hvor man fuldstændig har følt sig hævet over det politiske flertal og blot forventet, at de resterende 96 procent af de demokratiske stemmers repræsentanter ville makke ret. Ellers ville man træde ud af regeringen, stemme imod osv., på samme måde som Uber forsøgte at argumentere for, at brugerne jo ønskede dem. Det gør danskerne dog så ikke, når det kommer til LA.

Dette har derfor intet at gøre med håneret. Der er tale om en legitim politisk uenighed og et demokrati, der fungerer. Når Liberal Alliance ikke kommer igennem med sin politik, så er det en sejr for Danmark og det danske demokrati, fordi det viser, at det fungerer.

Det kan godt være, at Liberal Alliance så selv mener, at den danske skattepolitik handler om misundelse og millimeterretfærdighed, men måske er det ved at gå op for dem, at de netop lever i et sådant ’retfærdigt’ samfund. Ikke et der handler om millimeter, men om at lytte til hele befolkningen og ikke kun den økonomiske elite.

APROPOS DEN ØKONOMISKE ELITE så burde jeg personligt stemme på partiet. Jeg kunne opnå ganske pæne skattemæssige gevinster ved at gøre det, hvis de ellers får magt, som de har agt, men jeg kunne personligt aldrig drømme om at sætte mit kryds der.

Jeg beundrer ligesom Liberal Alliance alle dem, der er arbejdsomme og tager en risiko ved at sætte ting i gang, men jeg beundrer også alle dem, der ikke tager en risiko, men blot gør deres bedste for at komme igennem dagen og vejen.

Personligt er jeg så heldig at have mit på det tørre, men jeg har også haft 12 måneder på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg var dybt taknemmelig for at bo i et samfund, der kunne sikre mit levegrundlag, da jeg lå syg med stress og depression.

DERFOR ER DET UDMÆRKET, at Liberal Alliance mener at have gjort en stor forskel i Danmark, fordi de har gjort det billigere at krydse Storebælt, fjernet blasfemiparagraffen og fjernet skatten på arbejdsgiverbetalt mobiltelefon, men ærlig talt har de gjort en væsentligt større forskel ved nu at erkende, at deres arrogance ikke er vejen frem på den lange bane.

Måske kan den selverkendelse endda føre til mindre arrogance i fremtid? I så fald har ikke kun det danske demokrati, men også det politiske klima og samarbejde sejret på den lange bane.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.