Administration 

Blogger: Hvor er KL-direktørs fyreseddel?

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

I SYDKOREA kan man få fem års fængsel for at strejke, aktionere og kæmpe for lønarbejderrettigheder, overenskomster og velfærd. Man kan sågar blive anklaget for landsskadelig virksomhed og landsforræderi, hvis man opfordrer til eller deltager i strejker. Den sydkoreanske lovgivning er skruet sådan sammen, fordi hovedparten af de sydkoreanske toppolitikere kommer fra landets største erhvervsvirksomheder, hvor demokrati, menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder er mere uønskede end pest og kolera.

I Danmark synes vi, at der er meget langt til Sydkorea på det område. Derfor kom det som en bombe, da KL’s direktør Kristian Wendelboe onsdag den 11. april udsendte antidemokratiske trusler, der minder om dem fra diktaturstater og det, der er værre. KL’s topchef truede i ramme alvor med, at hvis ikke topforhandlerne for 750.000 offentlige ansatte stak piben ind og accepterede de politiske arbejdsgiveres helt uacceptable krav, så ville det medføre afslutningen på den danske model for de offentligt ansatte og en fjernelse af strejkeretten.

Han blev ikke ved det. Han lod os også vide, at der faktisk var sikret flertal for en afskaffelse af strejkeretten for offentligt ansatte i folketinget. Kristian Wendelboe skriver i KLs nyhedsbrev om konsekvenserne af et sammenbrud i OK18: ”Hvis ikke parterne på arbejdsmarkedet selv kan og vil forvalte ansvaret og respektere arbejdsdelingen i den danske model, så ender fastlæggelsen af løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte som et partipolitisk anliggende i Folketinget. Og det tror jeg absolut ikke, at de offentligt ansatte på længere sigt har nogen interesse i. Der kunne jo eksempelvis en dag komme et flertal i Folketinget, som ville skaffe et råderum ved at skære i de offentlige lønninger.”

KL’s direktør Kristian Wendelboe er ikke hr hvem som helst. Han er en af chefarkitekterne bag overgrebet på lærerne i 2013 og Lov 409. Han er notorisk modstander af velfærdsstaten, offentligt ansatte, medbestemmelse og demokrati i den offentlige sektor. Han er en trojansk hest, som bruger sin magtposition til at undergrave det danske velfærdssamfund indefra. Det var aftalt spil i 2013, og det er aftalt spil i 2018.

VI HAR SET KL ændre rolle. KL var engang talerør for borgere, brugere og ansatte i kommunerne og lokomotiv for velfærdsstatens udvikling. KL påtager sig i dag rollen som primus motor i funktionstømningen af kommunerne og bannerfører i at gennemtvinge markante velfærdsforringelser og besparelser i kommunerne.

Men KL nøjes ikke med at agere som et politisk parti. KL er også begyndt at agere som en usleben arbejdsgiverkopi af DI (Dansk Industri). Ansvarsfølelsen over for gældende aftaler og overenskomster er væk, og det samme gælder interessen i at stå vagt om aftalesystemet, den danske model.

Et slående eksempel er den yderst beherskede fem-i-tolv markering den 12. april, hvor fagbevægelsen havde opfordret alle offentligt ansatte til at bruge fem minutter af deres frokostpause til at lade sig fotografere sammen med deres kollegaer og dele billedet på de sociale medier til støtte for OK18. KL udsendte besked om, at det ikke var tilladt at lave faglige aktioner i arbejdstiden …. Michael Ziegler, KLs egen topforhandler, lod sig derimod fotografere sammen med sine medarbejdere. Det siger lidt om tonen i førerbunkeren i Weidekampsgade. Fløjlshandsken er afløst af jernhandsken, nu skal alle velfærdspersonalegoder, fornyelse af overenskomster og ikke mindst indgåelse af nye, ske med Ryanair metoder: Fagforeninger, deres medlemmer og ikke mindst deres opnåede rettigheder, skal dø.

Kommune efter kommune er på kollisionskurs med hele aftale- og samarbejdskulturen: Pauser angribes, overenskomster indgås kun på ringere vilkår, og medarbejderne fratages deres basale aftalte rettigheder, deres medbestemmelse og medindflydelse.

DEN SOCIALE PAGT er blevet ensidigt opsagt af arbejdsgiverne i takt med, at den politiske magt overlades til markedskræfterne. Det er det spil, vi så tydeligt ser sig udspille sig under disse overenskomstforhandlinger, hvor en samlet offentlig arbejdsgiverfront, får fuld opbakning fra Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening og de gamle magtpartiers folk i KL og Danske Regioner.

Derfor bliver vi alle sammen udsat for arbejdsgivere, som snyder på vægten, og som presser ledelsen og personalet i den offentlige sektor mere og mere; presser dem til at omgås gældende aftaler og overenskomster.

KL snakker om ligeværdighed, dialog, tillid og respekt. Men vi kan som fagforeninger kun få indflydelse, hvis vi vil bakke op om de politiske beslutninger. Hvis fagforeninger, personale eller ledelse gør indsigelser på baggrund af solid faglig viden og indsigt, så forsøges det bagatelliseret, ignoreret eller udråbt til en simpel ”modstandskultur”, der er angst for forandring og fremskridt.

OPGØRET MED VELFÆRDSSTATEN er ikke mere forbeholdt højrefløjen. Socialdemokratiet deltager gerne i festen, om det er i KL, Dansk Regioners bestyrelse eller folketinget.

Det er simpelthen blevet sværere end svært at høre forskel på KL og regeringen – og i øvrigt at høre forskel på den nuværende og den tidligere regering - logikken fra Bjarne Corydon er nemlig forsat.

Så måske er det ikke så underligt, at den politisk valgte bestyrelse i KL med en socialdemokrat i spidsen accepterer, at Kristian Wendelboe (mis)bruger sin platform og på egen hånd forsøger at nedlægge den danske aftalemodel. Det burde medføre, at der var et anbefalet brev på vej med en fyreseddel. Men det, at det ikke er sket, bekræfter, at det kun er presset uden for den parlamentariske logik, der kan ændre på udviklingen. Læren er nemlig, at man aldrig får noget ud af politikere, medmindre de sættes under massivt pres. Hvis vi giver efter, så vinder typer som KL’s direktør Kristian Wendelboe.

Skulder ved skulder vil 750.000 offentlige ansatte sikre at det ikke sker.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Turister i skyggen
Nyheder

Myndigheder advarer:

Op mod 44 grader

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolais

kærlighedsferie

Skelettet
Nyheder

Solgt for over

en kvart milliard

Et beskyttelsesrum udefra
Nyheder

Danmark har 3,6 millioner

pladser i beskyttelsesrum

Bo Bech klør sig i håret.
Kendte

TV-kok skal være

far for første gang

Folk i et supermarked
Nyheder

Stjæler med arme og

ben: Højeste i 29 år

En kupon fra Vikingelotto
Nyheder

Vandt millioner 

for et år siden:

Sådan er de brugt

En kvinde måler sin mave
Nyheder

Slankemedicin medskyldig

i tøjkædes konkurs

Dennis Knudsen
Kendte

Dennis Knudsen

dømt igen

et hotel med ild og palmer
Nyheder

Ikonisk hotel i Las Vegas lukker og slukker

en ulykke
Krimi

24-årig løslades efter dødsulykke ved Hillerød

Piller i bokse
Sundhed

Novo-aktien falder 

en powerbank
Sundhed

IKEA advarer: Brug ikke denne powerbank

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Beboer er i kritisk tilstand efter brand

Mennesker på en strand
Nyheder

Op til 30 graders varme i vente

en mand i gult
Sport

FAKTA: 17. etape i Tour de France

en smilende mand
Krimi

Her er manden som blev skudt ved Trump-attentatet

Nyheder

Internater er fyldt med efterladte kæledyr

Donald Trump på talerstol
Nyheder

USA kender til planer om attentat mod Trump

Trump med blod, french toast, en skuespiller og en racerkører
Livsstil

Sommerquiz – test dig selv

Mand i jakkesæt og slips taler
Nyheder

Toppolitiker dømt skyldig i korruption

Gadebillede fra Bangkok
Krimi

Vildt røveri:

Dansker anholdt 

i Thailand

Mand i å
Nyheder

Ægtepar kørte i åen:

Han reddede deres liv

Sport

Nadal slår Björn Borgs søn

Hotel set ude fra
Nyheder

Seks personer fundet døde på luksushotel - døde af cyanid

Krimi

Ægtepar sigtes for import af 12 kilo kokain

Sanger på scenen
Nyheder

Rockband afbryder verdensturné

efter Trump-kommentar

Skål med chips
Sundhed

Chili-chips sender 14 teenagere på hospitalet

Retten på Frederiksberg
Krimi

Tiltalt for at dræbe sin bror med kniv

morgenmadsprodukter i glas
Sundhed

Få det bedre uden sukker: Her er fælderne

tre politikere
Kendte

Politiker på vej mod
gevinst på millioner

billede af en politibil
Nyheder

Mistanke om drab:
To fundet døde i
dansk bil i Sverige

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Ditte Julie:
Nu nyder jeg sex

et par
Kendte

Slotsejere truet med
krav om millioner

en baby
Nyheder

Her er de mest populære navne til nyfødte

politi og beredskab på stedet
Krimi

52-årig har mistet
livet i trafikulykke

en mand
Kendte

Mads Langer

er blevet skilt

snegle
Nyheder

Vi bliver næppe nogensinde fri for dræbersneglen

en tallerken mad
Sundhed

Kost kædes sammen
med hjernesygdomme

en person i et par cowboybukser
Livsstil

Skal beskidte
jeans vaskes?

en bil pakkes til ferien
Krimi

Sådan snyder du tyven

en bjørn
Dyreliv

500 bjørne skal aflives

en glad mand
Nyheder

Vicepræsidentkandidat har kaldt Trump "idiot" og "Amerikas Hitler"

Nyheder

Retssag mod Trump
afvist af dommer udpeget
af ekspræsidenten

billede af en politibil
Krimi

Hoppede og
trampede på offer

En hånd med flere lottokuponer.
Nyheder

Her bor to nyslåede

millionærer 

en mand på en talerstol
Nyheder

Donald Trump trækker
danske aktier i rødt

fra Den Sorte Svane
Krimi

Efter "Den sorte svane":

Vil tage Lise Roulunds

advokat-titel

Piller og stetoskop på et bord.
Sundhed

Derfor hjælper

jodtabeletter ikke

hvis du er over 40 år

Folk på lossepladsen
Nyheder

Indrømmer 42 drab -

fundet på losseplads

Krimi

Havde 2100 kanonslag

Lisbet Dahl i Tivoli
Kendte

Lisbet Dahl taler

ud efter

hjerteoperation

Broen hvor kufferterne blev fundet
Nyheder

Kuffert-drabene:

Tidligere bofælle

sigtet

Mette Frederiksen
Krimi

Kræver skærpet straf

for vold mod Mette

En kvinde med en iPad
Nyheder

Danskere går forgæves

- ingen vil sælge

Nordea
Nyheder

Tjener knap

ti milliarder

Folk på stranden
Nyheder

Nu bliver det op

til 25 grader

Biden sidder og taler i en stol i det ovale værelse
Nyheder

Uklart om gerningsmand

fik hjælp til skyderi

Trump efter skuddet
Nyheder

Konspirationsteorier

breder sig efter

Trump-attentatforsøg

kød
Nyheder

Populær slagter
meldt til politiet

spillere i jubel
Sport

Spanien vinder EM
for fjerde gang

Nyheder

Mystik om mistænkt
bag Trump-skyderi

en person med et betalingskort
Nyheder

Hver anden kender ikke Visa/Dankort-fælde

varer i en butik
Nyheder

Her åbner
lavpriskæde 

otte nye butikker

en grupper personer
Kendte

Beverly Hills 90210-stjerne er død

cykelryttere
Sport

Pogacar erkender: Var på grænsen da Vingegaard angreb

politi på gerningssted
Nyheder

Tre fundet

dræbt i villa

to cykelryttere
Sport

Vingegaard igen sat
til vægs af Pogacar

en mand vinker til publikum
Nyheder

LIVE: 
20-årig attentatmand
havde sprængstoffer

to mænd i ens tøj
Kendte

Tvillinge-Torben vil giftes

to personer i vandet
Nyheder

Store regnskyl giver
dårligt badevand
flere steder i landet

barn med paraply
Nyheder

Trist nyt fra DMI:

Sol, byger og regn

cykelrytter med mundbind
Sport

Mundbindet gør comeback 

politibiler
Krimi

Ville se til kat: 

To hastet på hospitalet

Nyheder

Skød mod Trump

fra mindst 120 meter

bombet gaza
Nyheder

Hamas:

Militærchef i god behold

Nyheder

Et angreb på demokratiet

mand
Nyheder

FBI bekræfter:

Gerningsmand er 20-årig

en mand
Nyheder

Trump såret af skud