Administration 

Blogger: Færre folketingsmedlemmer lig med mindre demokrati

Claus Jansson er en af de mange, som på egen krop har oplevet beskæftigelsessystemet indefra. Siden han i 2005 blev ramt af en arbejdsulykke har han kæmpet på kanten af arbejdsmarked med skiftende ansættelser i fleksjob siden 2006. Trods tre arbejdsulykker i sin karriere insisterer Claus på retten til en plads på det rummelige arbejdsmarked.

Hans spidskompetencer er opstået som direkte resultat af hårdt tjente erfaringer, som en blandt mange reformramte. Han erkender at kampen mod den stigende ulighed er en af vores tids vigtigste opgaver. Og løsningen ligger i det fælles medansvar.

Claus har taget sine praktiske erfaringer med sig i sin fleksjobansættelse på Christiansborg, hvor han er politisk assistent på social- og beskæftigelsesområdet for Alternativet. Claus bruger parlamentarisk aktivisme til at påvirke den offentlige mening.

 

HVAD SKER DER, hvis den folkevalgte forsamling alene bestemmer udviklingen for den politiske beslutningsproces og demokratiske institution? Hvem sikrer så, at magtens politiske elite ikke lukker sig om sig selv og de facto begrænser befolkningens adgang til det politiske beslutningsrum?

Dette er for mig helt centrale spørgsmål, som vi alle er nødt til at tage stilling til. Vi har igennem en årrække set, at råd er blevet afviklet, proforma høringsprocesser, klageinstanser nedlagt og politiske beslutninger truffet i ekskluderende fællesskaber, som ligger alt for langt væk fra de stemmeberettigede danske borgere.

Vi lever i en tid, som skriger på mere demokrati – ikke mindre. Og det, jeg ser, er et Folketing som mere afvikler end udvikler demokratiet.

Vi har set brug og misbrug af snart enhver art for at påvirke udfaldet af politiske beslutningsprocesser og sågar folkeafstemninger, hvor bl.a. den seneste EU-folkeafstemning om retsforbeholdet i 2015 blev forsøgt misbrugt til at overføre beslutninger om suverænitetsafgivelse fra befolkningens ellers Grundlovssikrede ret til almindeligt flertals beslutning i Folketinget.

VI MANGLER EN DEMOKRATISK VAGTHUND. En vagthund, der med høj røst kan sige VOV, når demokratiet forsøges begræset for den almindelige borgeres politiske indflydelse.

Senest har vi i pressen kunne læse, at medlemmer af Folketinget gør sig overvejelser om, at reducere antallet af menige folkevalgte medlemmer i Folketinget.

Under dække af, at nogle MF'ere skulle sidde på deres hænder og kede sig, så forsøger man at begrænse den folkelige demokratiske indflydelse i beslutningsprocessen ved at begrænse antallet af MF'ere i Folketinget.

For det er præcist det, som vil blive resultatet af færre MF'ere, skulle denne ændring stå alene. Færre folkevalgte medlemmer vil nemlig først og fremmest forhindre mindre politiske partier i at levere kvalificeret politiske udspil og være til gavn for de store etablerede politiske partier. Dette er ikke nødvendigvis i sig selv et problem, hvis vi ikke i Danmark havde den førte konsensuspolitik, som gør, at der er marginalt små forskelle på en venstre- og højreledet regering.

For konsensuspolitik levner ikke det nødvendige rum til fornyelse og baserer sig i al for høj grad på at føre en politik, der blot er ”mere af det samme”, hvilket i min optik er netop en af de allerstørste udfordringer i dansk politik.

TIDEN KALDER PÅ nye politiske tanker, tiltag og visioner, fordi ”mere af det samme” ikke virker – og det opnår man ikke, når de største etablerede partier fører en konsensuspolitisk kurs uden et kompas forankret i virkeligheden. Det er snart mange år siden, at det kompas blev tabt i bølgernes brusen.

Så når MF'ere argumenterer for at reducere antallet af folkevalgte repræsentanter i Folketinget, så er det de facto et udtryk for, at man ønsker at begrænse andres mulighed for at opnå og udøve politisk indflydelse i det politiske beslutningsrum. At den politiske magtelite lukker sig om sig selv.

Dermed handler det med denne udmelding mere om at begrænse befolkningens politiske indflydelse i beslutningsprocesserne samt om en større fordeling af den politiske magt til de etablerede partier - og ikke mindst imellem deres mange MF'ere i kampen om indflydelse og poster (ordførerskaber m.v.).

Det kan sagtens være at antallet af medlemmer i Folketinget ikke skal være 179, men det er en forkert tolkning af Grundloven, når Jørgen Albæk Jensen, professor på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet unuanceret siger:

"Rent juridisk er der ingen problemer. Både 20 og 30 færre ville være helt uproblematisk ift. grundloven, der blot foreskriver at der skal være op til 179 medlemmer".

Rationalet bag Grundlovens vending ”op til 179 medlemmer” skal findes i, at Folketinget skal kunne operere selv, HVIS der er ledige pladser i Folketinget midt i en valgperiode.

Der kan teoretisk set opstå situationer, hvor der ikke kan findes personer til givne sæder i Folketinget. Det er tænkte situationer, som eksempelvis et parti, der bliver erklæret Grundlovsstridigt, opløst, eller at hverken valgt person til et mandat samt dennes stedfortrædere (suppleant) kan udpeges med det foreliggende valgresultat (navneliste).

Og det er netop disse TÆNTKE situationer, som gør, at Grundlovens tekst er ”op til 179”, fordi Folketinget skal kunne fungere midt i en valgperiode med færre end 179 mandater, da det ellers ville fremtvinge et nyvalg – og dermed være undergravende for demokratiet, idet ethvert folketingsmedlem (og suppleanter) kunne fremtvinge nyvalg blot ved at afstå fra sit sæde i Folketinget.

Så nej, vi skal ikke nødvendigvis have færre – eller flere – menige folketingsmedlemmer, men vi kan og bør have modet til at tage en snak OGSÅ om dette, som en del af debatten om de nødvendige ændring i den demokratiske institution, hvor dette kan bidrage til en revitalisering af demokratiet.

Vi skal se på andre ændringsforslag til den demokratiske institution og gerne lade os inspirere af eksempelvis Irland, der nedsætter midlertidige "kamre" til at løse aktuelle og presserende politiske opgaver.

VI SKAL TURDE TAGE SNAKKEN også om Kongehusets Grundlovsfæstede magt - hvor traditionel og impotent den ellers måtte være. Tage snakken også om embedsværkets indretning, som er et levn fra enevældets tid.

Der er mange emner, som er vigtigere - og min opfordring skal være: Vi skal lave BEDRE politik med FLERE aktører, for kun igennem dialog og videndeling kan vi revitalisere demokratiet, så langt flere borgere føler sig tilskønnet til at gå ind i politik.

Jeg glæder mig til den dag, hvor flere har modet til at føre en anden politik. En politik der sikrer fremtidige generationer samme muligheder, som vi har i dag - i en mangfoldig verden, hvor vi tør gå forrest med det bedste eksempel af os selv, i et Danmark, der er bedst for verdenen.

Og denne politik kræver modet til at diskutere rammerne for det politiske arbejde, indretningen af den demokratiske institution og ikke mindst, at vi åbner op for adgangen til det politiske beslutningsrum.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas vilde opdagelse:

Masser af vand på månen

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare