Blev hjemløs, ville lave en bar, men startede så Facebook-bureau

Iværksætteri
En smilende blond mand i dynevest
Jimmy Jakobsson lærte alt om digital markedsføring helt fra bunden. (Foto: Ingager)

Superiværksætteren Jimmy Jakobsson har på få år skabt det største europæiske Facebook-bureau målt på antal medarbejdere.

Der er ikke mange Facebook-brugere som kender til Ingager. Men det er der til gengæld i reklamebranchen, hvor det Egmont-ejede bureau er det største europæiske Facebook-bureau målt på antal medarbejdere. Udover kontorer i Sverige og Tyskland, så åbner Ingager også en afdeling i København snart.

Bag det succesfulde reklamebureau med speciale i Facebook-annoncer står Jimmy Jakobsson, men for 10 år siden, så det ganske anderledes dystert ud for svenskeren.

Han blev smidt ud af sin lejlighed og blev tvunget til at flytte ind på bare 19 kvadratmeter værelse sammen med to andre kammerater.

- Jeg forsøgte at få et job på Aftonbladet, men de ville ikke have mig, fortæller Jimmy fra sit mondæne kontordomicil, der ligger i bydelen Østermalm i Stockholm. Jimmy vidste allerede som barn, at han ville have et job i mediebranchen. Han spillede håndbold i klubben Drott i Halmstad, hvor også hans far Einar spillede og i øvrigt kom med på det svenske landshold i 1970'erne. Klubben havde behov for at markedsføre sig selv, så Jimmy og en god ven Christian Albinsson (som senere grundlagde bureauet Oh My, som Bonnier ejer) fik lavet og designet en hjemmeside for den.

Tjente ingen penge

Det førte til, at de to fik ansvaret for at stå for den svenske handelsstands foreningsblad i 50.000 eksemplarer. - Vi tjente ikke rigtig nogen penge på det, men vi lærte meget, og jeg blev endnu mere bevidst om, at jeg ville arbejde med medier, noget som min familie aldrig havde bevæget sig ind i. Min bror eksempelvis er docent i neurologi-videnskab på Lund Universitet – noget jeg vidste, at jeg absolut ikke ville eller kunne, fortæller Jimmy Jakobsson.

Efter afslaget fra Aftonbladet prøvede han at få job på SVT, men fik også afslag. Men så i 2008 skete der endelig noget. Et bureau, som hed Keybroker, fangede hans interesse. Grundlæggeren Fredrik Arnander havde fået penge fra familien Wallenbergs stenrige iværksætterfond. Keybroker skulle bygge et værktøj, som skulle hjælpe kunderne med at købe søgereklamer hos Google.

En helt ny og uopdaget ting på det tidspunkt. - Jeg kunne ingenting, men de var ligeglade hos Keybroker. Ingen kunne noget dengang, det hele var så nyt, men vi lærte det alt sammen fra grunden af, fortæller Ingager-stifteren.

Ville åbne en bar

Et par år inden havde han fået en venneanmodning på et nyt medie fra sin gamle kammerat, som gik på St. Andrews Universitetet i Skotland. Mediet hed Facebook. Via det holdt de to kammerater forbindelsen ved lige.

En dag da han sad på Keybroker så han, at der begyndte at dukke små reklamer op ude i højre side på Facebook-siden.

- Det var små annoncer, som var så grimme og primitive. Men jeg testede dem lige for en kunde for sjov, og det gik helt sygt godt med de annoncer, mindes Jimmy.

Han begyndte at købe flere og flere, og salgschefen for Keybrokers Anna Wikland (som i dag er Google-ansvarlig chef i Sverige) sagde, at Facebook havde kontaktet hende, fordi de kunne se, at der var en i firmaet, som købte annoncer i stor stil.

Facebook indbød til et møde, og her fandt Jimmy Jakobsson ud af, at noget stort var på vej. Kort efter sagde han dog op, blev på samme tid smidt ud af lejligheden og endte i føromtalte værelse på 19 kvadratmeter med to venner.

- Jeg vidste bare, at jeg ville noget mere, fortæller Jimmy, som på det tidspunkt i 2010 var 28 år. Han havde også en idé til at lave en bar med sin ven Henrik Almskoug. Begge havde sagt deres job op og var klar til nye udfordringer.

- Baren skulle hedde Jimmy Henriks (udtales Jimi Hendrix), som var vores fornavne, men det var en helt igennem dårlig idé, selv om vi havde fået nogle ret fede lokaler i det inderste af Stockholm tæt på Mood-galleriet.

Mediebureauer for fine til Facebook

Så var Jimmys anden idé - og den som havde lagret længe i baghovedet - bedre. Han ville sammen med Henrik lave et konsulentfirma, som udelukkende skulle tage sig af Facebook-reklamer, som han jo havde haft stor succes med tidligere på Keybroker.

 

Neonskilt med Ingager
Svenske Ingager kan sammenlignes lidt med danske Jubii, som også havde en karismatisk leder og grundlægger (Martin Thorborg) og som også gik sine egne og nye veje i den digitale verden. Foto: Ingager

Ingen forkromede og dyre løsninger som hos Keybroker, men bare helt enkelt at servicere kunder med annoncer på Facebook. De skaffede begge en lille startkapital og lejede sig ind på et kontorhotel.

De mærkede lynhurtigt en god efterspørgsel, og da mange medie-bureauer var "for fine" dengang til at ville lade deres kunder annoncere på det sociale medie, så havde de banen for dem selv og kunne snart udbetale en lille løn. Jimmy husker en af de første kunder, som var et stort skønhedssite (Bangerhead), som havde skrevet, at der var nogle fejl på deres Facebook-site.

Jimmy tog kontakt og hørte, at et etableret reklamebureau ville hjælpe dem for 30.000 kroner.

- Vi gik ind og skrev, at den fikser vi gratis, hvis vi til gengæld kunne få et møde med dem. Vi har altid på Ingager været gode til at få kunder ind og få dem til at teste os, smiler Jimmy Jakobsson.

Billede af Mark Zuckerberg foran et lærred med facebook på
Mark Zuckerberg er en af verdens mest magtfulde personer, og han og hans livsværk Facebook har været i modvind den seneste tid. Bl.a. er det sociale medie blevet beskyldt for uforvarende at have hjulpet Trump til magten. Foto: Scanpix

Uafhængige af Facebook

Og, som man siger, resten er historie. I 2011 begyndte de, og i dag har de en omsætning på langt over 100 mio. kroner og kontorer i Sverige, Tyskland og snart i Danmark. Ingager er også det Facebook-reklamebureau med flest ansatte i Europa. Kunderne tæller blandt andre BMW, MINI, The Body Shop, pwc, Henkel, Pernod Ricard, Innocent og mange andre.

Facebook har været i modvind den seneste tid med fake news-problematik samt beskyldninger for, at platformen var med til at påvirke valget i USA samt privatlivs-overtrædelser. Det har sågar været til høring i den amerikanske kongres.

Jimmy Jakobsson understreger, at Ingager er uafhængige af alt Facebooks styring og eventuelle politik.

- Vi er specialiserede i Facebook og arbejder først og fremmest på deres platforme, men vi har ingen aftaler med det sociale medie. Vi er helt frie.

I år udvidede Egmont sin position på det digitale annoncørmarked og købte sig ind i Ingager.

Jimmy Jakobsson om...

Start-up-branchen:

- Det er meget på mode at være entreprenør nu – men det er ikke kun positivt...

Konkurrerende traditionelle mediebureauer:

- Som regel gider de ikke snakke med os. Og er heller ikke specielt venlige...

#metoo:

Vi skal være meget professionelle og også have lige løn for lige arbejde. Vi har 70 % kvinder i arbejdsstyrken. Det var ikke en tiltænkt plan, men sådan blev det...

Investering i andre firmaer:

- Jeg er imponeret over dem, som kan. Jeg kommer aldrig selv til at gøre det og ville heller ikke være god til det...

At være far til tre og iværksætter:

- En fordel for mig er, at jeg rent praktisk ikke har en chance for at arbejde eller tænke på jobbet om aftenen, selv om en stor kunde lige har sagt op. Jeg er alt for engageret i at lege med mine børn...

To musikere foran publikummer på en tagtop
Iværksætteri

Musik-startup giver

artister nye muligheder

Barista laver kunst i kaffe
Iværksætteri

Gør op med dyre cafe-priser:

Iværksættere vil sælge

kaffe på abonnement

Blond kvinde i sort tøj med en mikrofon i hånden
Iværksætteri

Start-up

KATASTROFER

Grundlæggeren af YouBed Matias Sörensen sidder på en seng og smiler
Iværksætteri

Seng kan revolutionere

global hotelbranche

Billede af tre unge mænd i et butikslokale
Iværksætteri

Løvens Hule-succes flytter

ind i ny kæmpe butik

En smilende blond mand i dynevest
Iværksætteri

Blev hjemløs, ville lave en bar,

men startede så Facebook-bureau

De to investorer i tv-programmet "Løvens Hule" Jan Lehmann og Christian Arnstedt sammen med ALbert Kirk Iversen fra virksomheden RaskRask
Iværksætteri

Løvens Hule-virksomhed

måtte aflyse bookinger

for 650.000 kroner

En pande med and og en mand, som står med en madpincet foran
Iværksætteri

Kulinarisk nyt initiativ:

Madklub for hverdagskokke

Ældre mand i arbejdstøj ved en stor maskine
Iværksætteri

Ældre iværksættere boomer

– desværre er der færre yngre

Portrætbillede af en smilende Sofie Linde
Iværksætterdebat

Tager kvinder i virkeligheden

bare en for holdet -

eller er vi dårligere forhandlere?

Billede af Mia Wagner i sort kjole
Iværksætteri

Velkommen til

Danmarks nye

iværksætter-avis

Billede af Martin Thorborg i blå skjorte på en stol
Iværksætterdebat

Martin Thorborg:

Vær en synlig og ærlig leder

En blond kvinde klædt i hvidt ved siden af en mand med mørke bukser og hvid skjorte
Iværksætteri

Stinto opruster med stort

profilnavn som ny CEO

To mænd står på en gågade med et skilt, hvor der står Pop Up Spaces på
Iværksætteri

De tager kampen op mod

butiks-spøgelset

Et barn leger med nogle træfigurer
Iværksætteri

Iværksættere vil sælge

trædyr til hele verden

En mørkhåret kvinde i en knaldrød kjole, som sidder ved et elegant skrivebord
Iværksætteri

Blev gældfri på finanskrise

- nu driver hun aktie-skole

En mand med hjelm og reb og liner på toppen af et højhus.
Iværksætteri

En helt

TOVLIG succes

Billede af Brian Mikkelsen i Børssalen i en blå habit
Iværksætterdebat

Brian Mikkelsen:

Iværksættere er vor tids

rockstjerner

Et billede af et bord med sild, snaps, kartofler og hele julefrokost-udtrækket
Iværksætteri

Julefrokosten er reddet

En kvindelig studerende i et universitetsbibliotek
Iværksætteri

Iværksættere blandt kvindelige

studerende savner rollemodeller

En mand i blå poloshirt står på en etage fyldt med rør fra gulv til loft
Iværksætteri

Succes-firma vil

hjælpe og støtte

nye vækstvirksomheder