Bisidder-Ulf: Hvis sagsbehandlere lyver, er det fair at hænge dem ud offentligt

Bisidder Ole Olsen (til venstre) har de seneste dage været i medierne, efter han blev politianmeldt for at hænge navngivne sagsbehandlere ud offentligt. Bisidder Ulf Harbo (til højre) mener, det er helt fair at hænge ansatte ud, der lyver eller bryder loven, men er ikke tilhænger af grove øgenavne. (Foto: Foto: Privatfoto. Fotomontage: Avisen.dk.)

Der er ikke noget galt i at hænge navngivne jobcenteransatte ud offentligt, hvis man kan dokumentere anklagerne, mener Ulf Harbo. Han synes dog det skal ske uden grimme øgenavne.

Der er ikke noget forkert i at hænge sagsbehandlere og socialrådgivere offentligt ud med navn, hvis de lyver eller ikke følger reglerne.

Sådan siger Ulf Harbo, som er bisidder, blogger og lokalpolitiker for Enhedslisten, til sagen om bisidderen Ole Olsen, som er blevet politianmeldt for at have kaldt navngivne ansatte i Jobcenter Kolding "skvatmåse" og "åndsboller".

- Jeg synes, man skal holde sig fra øgenavne og at kalde folk grimme ting, men jeg synes godt, man må sige, at den pågældende person lyver eller at et referat ikke er i overensstemmelse med sandheden, hvis man vel at mærke kan dokumentere det, siger Ulf Harbo til Avisen.dk.

Også selvom der er tale om almindelige ansatte uden ledelsesansvar?

- Ja, hvis der er tale om urent trav, er det fair at hænge dem ud offentligt. Alle mennesker står jo personligt til ansvar for deres egne handlinger. Men man skal kunne dokumentere alt, og jeg synes stadig, man skal gøre det på en ordentlig måde uden at kalde folk grimme ting. Det er nok at sige, hvad det er, de har gjort, siger Ulf Harbo.

Grimme ord fjerner fokus fra sagen

Samtidig mener han at der skal være plads til, at borgere, som selv er i klemme i systemet, kan komme til at udtrykke sig mindre pænt - for eksempel den syge kontanthjælpsmodtager Kim Madsen, som i 2016 i en video kaldte jobcentermedarbejdere for røvhuller.

- Jeg har stor forståelse for at man udtrykker frustrationer og vrede på en mindre pæn måde, hvis man selv er ramt, så længe man ikke ligefrem truer med at brænde ting ned, siger han.

Nogle gange kommer frustrerede borgere også først igennem til medierne, hvis de bruger grimme ord, tilføjer han.

På den anden side risikerer man dog at fjerne fokus og sympati for sin egen sag, hvis man griber til den slags metoder, mener Ulf Harbo.

- Generelt holder jeg mig fra det, for det kan tage for meget fokus, og jeg vil gerne tale om sagen. Hvis man begynder på den slags, giver man netop kommunen mulighed for at tale om, hvordan man taler om det hele, altså tonen i debatten, i stedet for at tale om substansen: Hvordan borgere bliver behandlet, siger han.

Ubehageligt system for alle

Kan du forstå, at det kan være ubehageligt for de ansatte at blive hængt offentligt ud med navn?

- Selvfølgelig kan jeg se det fra den anden side også. Det er et ubehageligt system, både for borgere og de ansatte helt nede på gulvet. Der er også socialrådgivere, som frygter at blive fyret, hvis de indstiller for mange borgere til førtidspension, siger Ulf Harbo og fortsætter:

- Jeg synes generelt, man skal rette sin kritik mod ledelsen og de rammer, der bliver lagt, men det fritager ikke den enkelte medarbejder fra et ansvar om ikke at lyve eller manipulere med en sag.

Ulf Harbo, som sidder i kommunalbestyrelsen og blandt andet er med i Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget for Norddjurs Kommune, har selv engang offentliggjort en liste med cirka 50 navne på ansatte, som var inde over en sag, som han var involveret i som bisidder. Dette gjorde han dog udelukkende for at vise omfanget af personer, idet han fandt det grotesk, at borgeren skulle kastes rundt mellem så mange medarbejdere.